- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νοσηλεύτρια αποκαλύπτει τις 4 τελευταίες φράσεις που λένε οι άνθρωποι πριν πεθάνουν
Η Τζούλι ΜακΦάντεν, με εμπειρία 16 ετών σε ασθενείς τελικού σταδίου, περιγράφει τι λένε λίγο πριν τον θάνατο
«Σ’ αγαπώ», «Σε συγχωρώ», «Συγχώρεσέ με», «Αντίο»: Οι 4 φράσεις που ακούγονται λίγο πριν τον θάνατο, σύμφωνα με νοσηλεύτρια σε μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας.
Ο θάνατος είναι ένα τρομακτικό ενδεχόμενο για πολλούς, όμως για όσους εργάζονται στην ανακουφιστική φροντίδα, αποτελεί μια φυσική διαδικασία.
Η Τζούλι ΜακΦάντεν, νοσηλεύτρια από την Καλιφόρνια γνωστή στα social media ως «Nurse Julie», μίλησε για τις τελευταίες φράσεις που ακούει συχνά από τους ασθενείς της λίγο πριν τον θάνατο, βασισμένη στην 16ετή εμπειρία της με ασθενείς τελικού σταδίου.
Σε συνέντευξή της στον χειρουργό του NHS και podcaster Δρ. Κάραν Ράτζαν, δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να «επιλέγουν» πότε θα πεθάνουν: «Μου έχουν πει ‘θα πεθάνω απόψε’ και όντως πέθαναν, παρόλο που δεν βρίσκονταν σε φάση τελικού σταδίου».
Η ΜακΦάντεν πρόσθεσε ότι παρόλο που δεν γνωρίζει πώς συμβαίνει αυτό, έχει υπάρξει μάρτυρας τέτοιων περιπτώσεων πολλές φορές.
Επιπλέον, αποκάλυψε τις πιο συχνές 4 τελευταίες φράσεις που ακούει από τους ασθενείς λίγο πριν φύγουν από τη ζωή:
- Σ’ αγαπώ
- Σε συγχωρώ
- Συγχώρεσέ με
- Αντίο
«Δεν είναι όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει κάποια δραματική αποκάλυψη. Συνήθως είναι απλές λέξεις, γεμάτες σημασία, αλλά ειπωμένες ήρεμα».
Η ΜακΦάντεν σημείωσε επίσης ότι πολλοί ασθενείς φωνάζουν αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, όπως γονείς ή πρώην συντρόφους, ενώ κάποιοι αρχίζουν να μιλούν ξανά τη μητρική τους γλώσσα - ακόμη κι αν δεν την έχουν χρησιμοποιήσει για δεκαετίες.
«Έχω δει ασθενή που μιλούσε μόνο αγγλικά για 50 χρόνια, να αρχίζει να μιλά μόνο ιταλικά λίγο πριν πεθάνει – κάτι που συγκλόνισε την οικογένεια».
Άλλες φράσεις που ακούγονται συχνά είναι «Θέλω να πάω σπίτι» ή «Είναι ώρα να φύγω», κάτι που, όπως εξηγεί, μπορεί να σημαίνει ότι οι ασθενείς νιώθουν πως πηγαίνουν σε ένα «μεταφυσικό» σπίτι – ίσως μια αναφορά στη μεταθανάτια ζωή.
Όσο για τις μεγαλύτερες μεταμέλειες που έχουν εκφράσει οι ασθενείς της λίγο πριν πεθάνουν, η ΜακΦάντεν λέει: «Οι περισσότεροι λένε ότι δεν εκτίμησαν αρκετά την υγεία τους: το ότι μπορούσαν να βλέπουν, να περπατούν, να τρώνε χωρίς πόνο».
«Άλλοι εύχονταν να μην είχαν δουλέψει τόσο πολύ. Και πολλές γυναίκες μετανιώνουν για τα χρόνια που πέρασαν κάνοντας δίαιτες και ανησυχώντας για το σώμα τους».
(Πηγή: Unilad)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρερμηνεία πίσω από τις αλμυρές πατάτες
Η ίδια χρειάστηκε να αλλάξει τρεις γιατρούς
Κοινό όραμα η υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & η ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία
Βραβείο Platinum για την καλύτερη στρατηγική DEI στον φαρμακευτικό κλάδο
Οι επιπτώσεις της μη οριοθέτησης
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Κανείς δεν ακούει: Η δυσπιστία που βιώνουν οι ασθενείς με Sjögren
Ο ρόλος του στρες και της διαταραχής ύπνου
Η «μαθηματική εξίσωση» της δίαιτας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Η αξιολόγηση βασίστηκε στις απόψεις 65 οργανώσεων ασθενών από 31 χώρες
Πέντε ουσιαστικά και απελευθερωτικά βήματα
Η τάση υπόσχεται ξεκούραση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αϋπνίας στο σπίτι
Ο άγνωστος κυτταρικός μηχανισμός που συμβάλλει στην προώθηση της μακροζωίας
Σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τα συμπτώματά της
Το πώς αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα εξαρτάται από άλλους παράγοντες
Η μοντέρνα ανοσοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία εφαρμόζονται στους περισσότερους τύπους κακοηθών όγκων
Μία συζήτηση για τις μυοσκελετικές παθήσεις με τον υποψήφιο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πώς οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης δεν περιορίζονται στην ατομική δυσφορία, αλλά επεκτείνονται στην εργασία, τη μάθηση και στην ευρύτερη λειτουργία της κοινωνίας
Πώς εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στα δύο φύλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.