Health & Fitness

Πώς η κλιματική αλλαγή φέρνει τα κουνούπια-τίγρεις στην Ευρώπη

Κίνδυνος για αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κουνουπι
© Unsplash/Zyanya Citlalli

Ο δάγκειος πυρετός και η νόσος τσικουνγκούνια που μεταδίδονται από κουνούπια, μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόροι

Τα κουνούπια-τίγρεις εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν ενδημικές τροπικές ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, προειδοποιεί μελέτη επιστημόνων από τη Σουηδία και τη Γερμανία

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει πλέον να προσβληθεί από δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια μέσω κουνουπιών, που κάποτε περιορίζονταν στις τροπικές περιοχές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σοβαρά από το 2010, σε αντιστοιχία με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Και οι δύο ιοί, που μεταδίδονται από κουνούπια, μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόροι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ναυτία και εξάνθημα, αναφέρει το Politico.

Ειδικά το κουνούπι-τίγρης κινείται και βορειότερα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Κατά το 2024, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, αναφέρθηκαν συνολικά 304 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως στην Ιταλία, την Κροατία και την Ισπανία. Χαρακτηριστικά τα προηγούμενα 15 χρόνια τα κρούσματα έφταναν συνολικά τα 275.

Το 2023 τα κρούσματα ήταν συνολικά 130 σε σύγκριση με μόλις 71 κατά την περίοδο μεταξύ 2010 και 2021.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.