Eργαστήριο στην Ισπανία στειρώνει κουνούπια για να περιορίσει την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού
Tα αναφερόμενα κρούσματα από το 2000 να έχουν οκταπλασιαστεί
Ισπανία: Eργαστήριο στειρώνει κουνούπια καθώς η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού
Ένα εργαστήριο στην Ισπανία εκτρέφει και στειρώνει χιλιάδες κουνούπια τίγρεις σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών, καθώς η κλιματική αλλαγή βοηθά τα χωροκατακτητικά είδη να εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.
Χρησιμοποιώντας έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων, το χρηματοδοτούμενο από την περιφερειακή κυβέρνηση Κέντρο Βιολογικού Ελέγχου Παρασίτων στη Βαλένθια της Ισπανίας στειρώνει και απελευθερώνει περίπου 45.000 αρσενικά κουνούπια κάθε εβδομάδα, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν με θηλυκά -το τσίμπημα των οποίων μεταδίδει ασθένειες στους ανθρώπους- και τελικά να μειώσει τον συνολικό πληθυσμό των κουνουπιών.
"Αυτό είναι ένα είδος που πληθαίνει με την κλιματική αλλαγή... Υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή του για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και οι πληθυσμοί του αυξάνονται συνεχώς", δήλωσε ο Βιθέντε Νταλμάου από την υπηρεσία υγείας, γεωργίας και αλιείας της περιφέρειας της Βαλένθια.
Τα δείγματα για αναπαραγωγή προέρχονται από την περιοχή και επιστήμονες χρησιμοποιούν στη συνέχεια μια μηχανή για να διαχωρίσουν τις θηλυκές νύμφες από τα αρσενικά, πριν χρησιμοποιήσουν ακτινοβολία για να στειρώσουν τα αρσενικά.
Τεχνικές στείρωσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά το ισπανικό εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του με τις φρουτόμυγες, πρωτοπορεί στη χρήση των τεχνικών σε κουνούπια τίγρεις στην Ευρώπη σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για την αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός ζίκα και ο ιός τσικουνγκούνια.
Τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων που εισάγονται από περιοχές όπου ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός, καθώς και αυξανόμενο αριθμό τοπικών κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.
Το κουνούπι τίγρης, (επιστημονική ονομασία Aedes albopictus) εξαπλώνεται βόρεια, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη και τώρα έχει αυτοδύναμους εκτρεφόμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα ποσοστά δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως, με τα αναφερόμενα κρούσματα από το 2000 να έχουν οκταπλασιαστεί φθάνοντας τα 4,2 εκατομμύρια το 2022, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες πιστεύεται ότι βοηθούν τα κουνούπια να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.