Health & Fitness

Ελλάδα: Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό «παμφάγων» στην Ευρώπη (73%)

Τι αναφέρει σχετική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kreas
© Unsplash

Ελλάδα:  Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό «παμφάγων» στην Ευρώπη (73%)

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», με τη συνεργασία της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Καντάρ Ελλάδας ΑΕ», σε δείγμα 750 ατόμων.

Παρά την πρόθεση για την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, οι καταναλωτές δηλώνουν ως αντικίνητρα την έλλειψη επαρκών φυτικών επιλογών στην αγορά, το υψηλό κόστος αυτών των προϊόντων, την έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης για τις εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες και τις νέες τεχνολογίες ή ακόμα και την αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα δεν είναι υγιεινά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, την οποία συγχρηματοδότησε Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU).

Κατά τα λοιπά, παρότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παμφάγων στην Ευρώπη (73%), η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυξάνεται η επιθυμία για πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές διατροφής. Το 10% των Ελλήνων καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού (-16%), βόειου κρέατος (15%), καθώς και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών (-8%). Ως βασικοί λόγοι περιορισμού της κατανάλωσης του κρέατος αναδείχθηκαν, από την έρευνα, η υγεία (με ποσοστό 56%), η ευημερία των ζώων (53%) και το περιβάλλον (31%).

τα όσπρια κυριαρχούν στις προτιμήσεις για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με το 85% των Ελλήνων να τα καταναλώνει τακτικά. Παράλληλα, το 76% δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει την κατανάλωση φυτικών προϊόντων, αρκεί να είναι γευστικά (28%), οικονομικά (27%) και υγιεινά (23%). Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη πολιτικών παρεμβάσεων: το 71% των Ελλήνων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις πιστοποιήσεις προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%). Επιπρόσθετα, το 68% υποστηρίζει την κατάργηση των φόρων σε τρόφιμα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ το 66% ζητά μειωμένους φόρους στα υγιεινά τρόφιμα._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.