- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Διαφύλαξη της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων ή εμβρύων


Υπό προϋποθέσεις αλλά εφικτή η εγκυμοσύνη για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού
Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια σημαντικές δυνατότητες στη διαφύλαξη της γονιμότητας για γυναίκες που διαγιγνώσκονται με κακοήθειες σε αναπαραγωγική ηλικία. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα πρόληψης και οι εξετάσεις πληθυσμιακού ελέγχου έχουν οδηγήσει σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεαρών γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ιδιαίτερα με καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο δύσκολος στην αντιμετώπισή του, καθώς είναι ορμονοεξαρτώμενος.
«Για αυτές τις γυναίκες, η διατήρηση της γονιμότητας αποτελεί προτεραιότητα και η ιατρική κοινότητα προσφέρει λύσεις που επιτρέπουν την εκπλήρωση του στόχου της μητρότητας στο μέλλον», τονίζει ο κ. Νικόλαος Σκαμπαρδώνης ΜαιευτήραςΓυναικολόγος, Ειδικός Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Διευθυντής Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Metropolitan Hospital.
Κατάψυξη βιολογικού υλικού: Μια ασφαλής επιλογή
«Η βασική στρατηγική που ακολουθείται για τη διαφύλαξη της γονιμότητας είναι η κατάψυξη βιολογικού υλικού. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την κατάψυξη ωαρίων ή, για τις γυναίκες που έχουν ήδη σταθερό σύντροφο, την κατάψυξη εμβρύων. Η μέθοδος αυτή μοιάζει με την κλασική διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, με τη διαφορά ότι εφαρμόζονται τροποποιημένα πρωτόκολλα διέγερσης, ώστε να διεγείρουν τις ωοθήκες χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών στο περιφερικό αίμα των γυναικών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της διαδικασίας», εξηγεί.
Η ασφάλεια των φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης
Ένας συχνός μύθος γύρω από τη διαδικασία της εξωσωματικής είναι ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, έρευνες που βασίζονται σε 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εξωσωματικής έχουν καταδείξει ότι τα φάρμακα αυτά δεν σχετίζονται αιτιολογικά με την εμφάνιση καρκίνου ακόμη και για τις γυναίκες που έχουν επαναλάβει τη διαδικασία εξωσωματικής σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι η διαδικασία είναι ασφαλής και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τις γυναίκες που επιλέγουν αυτή τη λύση.
Καρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη: Ενδεχόμενοι περιορισμοί
«Όσον αφορά τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και επιθυμούν να μείνουν έγκυες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο του μαστού είναι εφικτή, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι γυναίκες αυτές, μετά τη χειρουργική επέμβαση και τις θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία), ακολουθούν ένα πρωτόκολλο ορμονοθεραπείας για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μετά από δύο ή τρία χρόνια, οι γυναίκες που έχουν χαμηλό κίνδυνο για υποτροπή μπορεί να επιλέξουν τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή ακόμα και φυσικής σύλληψης, με την προϋπόθεση ότι αυτό συνυπολογίζεται με την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γέννησαν μετά τη θεραπεία για καρκίνο του μαστού δεν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό», επισημαίνει.
Μηνύματα αισιοδοξίας και επιστημονικές λύσεις
Η επιστήμη παρέχει αισιόδοξα μηνύματα και λύσεις για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο και επιθυμούν να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να τεκνοποιήσουν. Οι σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις προσφέρουν τη δυνατότητα για ασφάλεια και επιτυχία στις διαδικασίες αυτές, προσφέροντας λύσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Οι γυναίκες αυτές δεν θα στερηθούν την δυνατότητα να φτιάξουν μια οικογένεια και αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας που πρέπει να διαδοθεί ευρέως», καταλήγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Τα νέα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα
Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, δυνατότητες εξέλιξης
Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια
Μια απάντηση στο γιατί πολλοί νέοι άνθρωποι μετά τα 30 αλλάζουν συνήθειες με δραστικό τρόπο
Μελέτη για τις αρνητικές συνέπειες - Δε βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα
Οι παράγοντες κινδύνου και η συντηρητική θεραπεία
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.