- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Καμπανάκι ΠΟΥ: Ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού της πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη
«Αναγκαία η επαγρύπνηση»
Ο ΠΟΥ για την ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη - Αναγκαία η επαγρύπνηση
Ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανιχνεύσεων του ιού της πολιομυελίτιδας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρήσουμε την Ευρώπη απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα, σημειώνουν σε άρθρο τους η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, και ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
Η πολιομυελίτιδα είναι μια ξεχασμένη ασθένεια για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ευρώπη από το 2002, χάρη στα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού, την εκτεταμένη επιτήρηση και την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Ωστόσο, από το 2015 ως το 2022 ο ιός ανιχνεύεται σε τουλάχιστον μία χώρα της Ευρώπης κάθε χρόνο, ενώ το 2024 ανιχνεύθηκε ιός πολιομυελίτιδας τύπου 2 προερχόμενος από εμβόλιο στα συστήματα αποχέτευσης 14 πόλεων σε πέντε χώρες (Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία).
Οι ιοί αυτοί συνδέονται με μια γενεαλογική γραμμή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία το 2020 και κυκλοφόρησε σε άλλες 21 χώρες της Αφρικής, προκαλώντας επιδημίες σε 15 από αυτές. Η ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας δείχνει ότι πριν εντοπιστεί στην Ευρώπη, ο ιός κυκλοφορούσε για έναν χρόνο αλλού. Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία κυκλοφορία του ιού στην Ευρώπη λόγω αυτών των εισαγωγών. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση εάν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτεθούν στον ιό, όπως συνέβη πρόσφατα στο Τατζικιστάν, την Ουκρανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Eurosurveillance», σημειώνεται ότι «κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού της πολιομυελίτιδας μέσω συστημάτων επιτήρησης, να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού και να δεσμευτεί να διατηρήσει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε κάθε κοινότητα ετησίως έως ότου επιτευχθεί η παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας».
Το ECDC εκτιμά ότι 2,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ενδέχεται να μην έχουν λάβει κατά την περίοδο 2012-2021 τον κύκλο εμβολιασμών που απαιτείται για την προστασία από τον ιό, ενώ επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να έχουν χάσει τον εμβολιασμό τους την περίοδο 2022-2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έως και το 35% των ενηλίκων θα εκδηλώσει κάποια μορφή της
Μια σύντομη άσκηση αποκαλύπτει τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ισορροπία και τους κινδύνους για την υγεία
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η πρόληψη λοιμώξεων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά και καρδιακή ανεπάρκεια
Το σύστημα που ανέπτυξαν ειδικοί
Η αλήθεια πίσω από έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους
Δεν είναι μόνο ο ύπνος
Τι απαντούν οι ειδικοί
Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου δίνουμε ραντεβού στο Αθλητικό Πάρκο του Φωκιανού, με ελεύθερη είσοδο, αθλητικές δράσεις, συζητήσεις με ειδικούς και μαθήματα ΚΑΡΠΑ
Πανελλήνια δράση του KIDS SAVE LIVES για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2026
Εξατομικευμένη προσέγγιση στον καρκίνο
Πάθηση που προσβάλει περισσότερους από τους μισούς άνω των 60 ετών
Η ακρίβεια χιλιοστού στην πράξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.