- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το elafibranor της Ipsen λαμβάνει έγκριση από την ΕΕ
Αποδεικνύει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα στην Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Νέα θεραπεία από την Ipsen για μια σπάνια χολοστατική ηπατική νόσο παίρνει έγκριση από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε υπό όρους το elafibranor για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας (PBC) σε ενήλικες, ανακοίνωσε η Ipsen. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία για ασθενείς με PBC, μια σπάνια χολοστατική ηπατική νόσο. Το elafibranor εγκρίθηκε για χρήση σε συνδυασμό με ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA) σε ασθενείς που έχουν ανεπαρκή ανταπόκριση στο UDCA ή ως μονοθεραπεία για όσους δεν μπορούν να το ανεχθούν. Το elafibranor εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2024 και στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή έγκριση ενισχύει τη δέσμευση της Ipsen να προωθεί καινοτόμα προϊόντα για τη θεραπεία ατόμων που ζουν με σπάνιες χολοστατικές ηπατικές νόσους.
Μακροχρόνια δεδομένα αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια
Η έγκριση υποστηρίζεται από τα θετικά δεδομένα της μελέτης Φάσης III ELATIVE®, η οποία έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και της χολερυθρίνης, κρίσιμους δείκτες της εξέλιξης της νόσου στην PBC. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν Elafibranor είχαν 47% μεγαλύτερη βιοχημική ανταπόκριση σε σύγκριση με τους ασθενείς σε εικονικό φάρμακο (p<0.001), καθώς και σημαντική ανακούφιση από συμπτώματα όπως ο κνησμός και η κόπωση. Νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Ηπατικών Νόσων (AASLD) επιβεβαίωσαν περαιτέρω τα μακροχρόνια οφέλη του elafibranor. Η μελέτη ανοικτής επέκτασης έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν elafibranor για έως και τρία χρόνια παρουσίασαν διαρκείς βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως ο κνησμός και η κόπωση τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στην εβδομάδα 156, το 85% των ασθενών πέτυχε βιοχημική ανταπόκριση, με το 39% να επιτυγχάνει ομαλοποίηση της ALP.
Η δρ Πηνελόπη Τριανταφυλλοπούλου, Medical Director της IPSEN Ελλάδος τόνισε την επίδραση του elafibranor στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας: «Οι ασθενείς αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό και την κόπωση, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θέση του elafibranor ως μακροχρόνια θεραπευτική επιλογή για την PBC.»
Αντιμετώπιση ανικανοποίητων αναγκών στη θεραπεία της PBC
Η PBC είναι μια προοδευτική αυτοάνοση ηπατική νόσος που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, προκαλώντας συσσώρευση χολής και μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη. Είναι μία χρόνια νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει και στη μεταμόσχευση ήπατος. Η νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή λόγω εξουθενωτικών συμπτωμάτων όπως ο σοβαρός κνησμός και η κόπωση. Για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, το elafibranor προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή.
Η Sandra Silvestri, Ipsen’s EVP/ Chief Medical Officer, δήλωσε: «Αυτή η έγκριση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς που ζουν με PBC, ειδικά για εκείνους με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Η Ipsen παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση θεραπειών που κάνουν πραγματική διαφορά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.