- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Ζάχαρη»: Μία νέα θεραπεία για την τριχόπτωση;
Οι συνεχείς προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να βρουν λύση στην αλωπεκία
Νέα έρευνα αναδεικνύει ένα φυσικό σάκχαρο ως την λύση στην καταπολέμηση της αλωπεκίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
Ένα φυσικό σάκχαρο ως πιθανή αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή μορφή αλωπεκίας σε άντρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες αναδεικνύει νέα έρευνα.
Θα μπορούσε ένα απλό, φυσικό σάκχαρο να είναι στο μέλλον μία αποτελεσματική -και χωρίς παρενέργειες- θεραπείες για τη φαλάκρα; Και μάλιστα, η διαφορά να είναι ορατή μετά από μόλις 20 ημέρες; Αυτή την ερώτηση προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν οι οποίοι βρίσκονται -ανέλπιστα!- στο δρόμο για την ανακάλυψη μίας πιθανής αποτελεσματικής θεραπείας για την ανδρογενετική αλωπεκία, την οποία περιγράφουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pharmacology.
Πώς φτάσαμε να συζητάμε τα σάκχαρα για τη θεραπεία της αλωπεκίας
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν μελετούν πώς ένα φυσικό σάκχαρο (2-δεοξυριβόζη - 2dDR), μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών μέσω του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων. Μια απροσδόκητη παρατήρηση κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών έδειξε ότι το τρίχωμα των ποντικών γύρω από τις θεραπευόμενες περιοχές αναπτυσσόταν ταχύτερα σε σύγκριση με το υπόλοιπο τρίχωμα των ζώων.
Το γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι εφάρμοσαν για διάστημα 20 ημερών το 2dDR, σε μορφή τοπικού τζελ, σε ποντίκια με οφειλόμενη σε τεστοστερόνη αλωπεκία, ακολουθώντας ένα μοντέλο που αναπαριστά τα δεδομένα της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: το 2dDR όχι μόνο ενίσχυσε τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων αλλά και προκάλεσε την αναγέννηση των τριχών, παρουσιάζοντας αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με αυτή της μινοξιδίλης, μιας από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την τριχόπτωση. «Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η απάντηση για την θεραπεία της αλωπεκίας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εφαρμογή του φυσικού σακχάρου δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της αιμάτωσης των τριχοθυλακίων και την ανάπτυξη των τριχών», δήλωσε η Sheila MacNeil, Ομότιμη Καθηγήτρια Μηχανικής Ιστών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία τριχόπτωσης
«Η δυναμική της 2-δεοξυριβόζης στην αναγέννηση των μαλλιών είναι μια συναρπαστική εξέλιξη. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό το φυσικά απαντώμενο σάκχαρο μπορεί να ενισχύσει την παροχή αίματος στα τριχοθυλάκια, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη των μαλλιών. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για την ανδρογενετική αλωπεκία σε άντρες και γυναίκες», σχολιάζει τα ευρήματα της έρευνας ο δρ Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics.
«Σήμερα, για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας εφαρμόζουμε μινοξιδίλη, φιναστερίδη και ντουταστερίδη, αποτελεσματικές και δοκιμασμένες θεραπείες που δρουν παρατείνοντας τη φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Στις θεραπευτικές μας επιλογές υπάρχει επίσης η PRP (Platelet-Rich Plasma) μεσοθεραπεία μαλλιών. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες στο πλάσμα αίματος του ίδιου του ασθενούς, διεγείροντας την ανάπτυξη των μαλλιών και βελτιώνοντας την πυκνότητα τους. Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE παραμένει μία αποτελεσματική και φυσική λύση για την αποκατάσταση της αλωπεκίας, καθώς και για αποκατάσταση του hairline και ενίσχυση της πύκνωσης σε άντρες αλλά και γυναίκες. Ακόμη όμως και μετά από μία επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών, η συντηρητική αγωγή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση των μεταμοσχευμένων και των υπαρχόντων μαλλιών. Άρα κάθε νέα συντηρητική θεραπεία είναι σημαντικό νέο για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης», συμπληρώνει ο δρ Βεκρής.
Το σήμερα και το αύριο στις θεραπείες για την τριχόπτωση
Η ανακάλυψη του ρόλου της 2dDR στην αναγέννηση των μαλλιών αποτελεί απόδειξη των συνεχών προσπαθειών της επιστημονικής κοινότητας να βρει πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αλωπεκία. Εάν η συνέχεια της μελέτης βρει το τζελ δεοξυριβόζης εξίσου αποτελεσματικό στον άνθρωπο, εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διέγερση της ανάπτυξης τριχών, βλεφαρίδων και φρυδιών στην περίπτωση αλωπεκίας μετά από χημειοθεραπεία.
«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σήμερα είναι ότι ήδη υπάρχουν αποτελεσματικές συντηρητικές αγωγές για την τριχόπτωση σε άντρες και γυναίκες, όπως είναι η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη και η PRP μεσοθεραπεία μαλλιών. Κάθε νέα πιθανή θεραπεία έρχεται να εμπλουτίσει τις θεραπευτικές επιλογές για ανθρώπους με αλωπεκία και αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε εκατομμύρια άντρες και γυναίκες παγκοσμίως», καταλήγει ο δρ Βεκρής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την αισθητική αλλά και τη στοματική μας υγεία
Το μυστικό που εξετάζουν οι επιστήμονες
Mέσω του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας
Τα τρία τέταρτα των ασθενών με ημικρανία είναι γυναίκες
Η προστατευτική σχέση δεν παρατηρήθηκε στον ντεκαφεϊνέ
Η One Sanctum φέρνει τον ιατρό και bestselling συγγραφέα για μια διαφορετική συνάντηση με τίτλο «Resilience in a Stressed World»
Όταν οι γονείς κουράστηκαν να εξηγούν τα πάντα και η ανατροφή παλιάς σχολής επέστρεψε
Η τάση του κρύου ντους στο μικροσκόπιο των ειδικών
Η ανθεκτικότητά δεν χτίζεται μόνο όταν φτάσετε στη μεγάλη νίκη στην κορυφή, αλλά μέσα από τα μικρά βήματα.
Ποια είναι τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα στον ελληνικό πληθυσμό
Άρρωστος στη δουλειά δεν σημαίνει επαγγελματίας
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής του NHS για αξιολόγηση
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation
Οι ειδικοί διαφωνούν
Το δεκαλεπτάκι που κλέβουμε το πρωί δεν αναπληρώνει τον αποκαταστατικό ύπνο
Με ένα απλό δείγμα αίματος περιόδου
Τι δείχνουν οι έρευνες για τον εγκέφαλο και το άγχος
Η νέα σύμβαση ανοίγει τον δρόμο για ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.