Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου - Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες
Τα αποτελέσματα μελέτης για τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
Μελέτη: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως στις γυναίκες - Σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο
Οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που καταναλώνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα ή οκτώ και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν λιγότερο, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στην ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα.
Αλκοόλ: Υψηλότερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες
Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που ανέφεραν έντονη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιακής νόσου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 430.000 άτομα που έλαβαν ιατρική φροντίδα στον αμερικανικό οργανισμό υγείας «Kaiser Permanente Northern California».
Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 44 ετών και δεν είχαν καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του επιπέδου κατανάλωσης αλκοόλ που ανέφεραν οι συμμετέχοντες την περίοδο 2014-2015 και των διαγνώσεων στεφανιαίας νόσου κατά την τετραετία που ακολούθησε.
Κατανάλωση αλκοόλ και συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
Με βάση τις εκτιμήσεις των αυτοαναφορών, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων ως χαμηλή (ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα), μέτρια (τρία έως 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τρία έως επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) ή υψηλή (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες).
Επίσης, κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με το αν έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περισσότερα από τέσσερα ποτά για τους άνδρες ή περισσότερα από τρία ποτά για τις γυναίκες σε μία μόνο ημέρα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα άτομα που ανέφεραν ότι δεν έκαναν χρήση αλκοόλ δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα, ώστε να ληφθούν υπόψη η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αυξήθηκε με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Μεταξύ των γυναικών, εκείνες που ανέφεραν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν χαμηλή κατανάλωση και 29% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση. Οι άνδρες με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν μέτρια κατανάλωση.
Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων που ανήκαν στην κατηγορία της υπερβολικής κατανάλωσης, καθώς οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση. Αντίθετα, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν μέτρια έναντι χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ.
Όπως σημειώνεται, ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποαναφέρουν την πρόσληψη αλκοόλ, οπότε η μελέτη πιθανόν να παρέχει συντηρητικές εκτιμήσεις του κινδύνου καρδιακής νόσου που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.