- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
14η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Μπορεί κανείς να πάσχει χωρίς να το γνωρίζει κι ενώ χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, προειδοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Ως Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών έχει καθιερωθεί η 14η Φεβρουαρίου, με σκοπό αφενός την ενημέρωση για τις συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ), αφετέρου την απόδοση τιμής στις προσπάθειες, τόσο των ασθενών και των οικογενειών τους, όσο και των επαγγελματιών υγείας για την διατήρηση της υγείας τους. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα από σωματεία ασθενών που στηρίζουν και ενισχύουν την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες αφορούν όλο τον πληθυσμό, αφού δεν είναι τόσο σπάνιο να διαπιστωθεί σε έναν έφηβο ή ενήλικο ότι πάσχει χωρίς να το ξέρει από κάποια τέτοια πάθηση που να απαιτεί παρέμβαση χειρουργική ή επεμβατική για την θεραπεία της.
«Η διάγνωση των ΣΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους, μπορεί να γίνει πλέον από την εμβρυϊκή ζωή, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη νεογνική ζωή. Μπορεί να αποφευχθεί έτσι το άγχος και η αγωνία της νεογνικής διάγνωσης για τους γονείς, που πρέπει γρήγορα να πάρουν ζωτικές αποφάσεις.
Επίσης, εξασφαλίζεται με τη συνεργασία των μαιευτήρων, νεογνολόγων και παιδοκαρδιολόγων και με την κατάλληλη οργάνωση του τοκετού και την αντιμετώπιση σε ειδικά κέντρα με εμπειρία στην νεογνική καρδιοχειρουργική και επεμβατική καρδιολογία, η καλλίτερη δυνατή κλινική πορεία των νεογνών, ακόμα και με πολύ σοβαρή Συγγενή Καρδιοπάθεια» επισημαίνει η κ. Αρετή Κομνού, Καρδιολόγος, Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και προσθέτει: «Οι πρόοδοι, τόσο στην Καρδιοχειρουργική όσο και στην επεμβατική καρδιολογία, όσο και στην υποστήριξη στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και η συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει αυτή την στιγμή, έχουν σαν αποτέλεσμα -με σωστή παρακολούθηση- να φθάνουν στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι μικροί ασθενείς, ακόμα και με σύμπλοκες καρδιοπάθειες.
Οι ενήλικες με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Δεν είναι σημαντική όμως μόνο η επιβίωση, αλλά και η ποιότητα ζωής τους.
Οι ανάγκες αυτών των ατόμων μπορεί να είναι πολλές και ποικίλες, τόσο για τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους και όχι μόνο της καρδιάς τους, όσο και για την εξασφάλιση της διαβίωσής τους. Η ύπαρξη των κέντρων με εμπειρία και έλεγχο ποιότητας, καθώς και ενός δικτύου ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων με καλή συνεργασία μεταξύ τους, μπορεί να εξασφαλίσει την καλλίτερη δυνατή πορεία της υγείας τους. Η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα κέντρα, που μπορεί να είναι δύσκολη για οικονομικούς λόγους ή λόγω απόστασης, πρέπει να διευκολυνθεί από την Πολιτεία, αλλά και από τους γιατρούς, που πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς να παραπέμπουν τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Έτσι όλα τα άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες θα βρίσκουν την καλύτερη φροντίδα και θα αναδεικνύουν τις ικανότητες και δυνατότητές τους, όπως και ο μεγάλος αριθμός των πετυχημένων ατόμων στους οποίους η πάθηση αυτή δεν έγινε τροχοπέδη στην επιτυχημένη εξέλιξη της ζωής τους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση με τον ζωγράφο Γιάννη Καμίνη
Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι
Καθώς πέφτει, λειτουργεί σαν φυσικό φίλτρο της ατμόσφαιρας, συλλέγοντας ρύπους και μικροσωματίδια
Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Η υπερδοσολογία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο
Οργανώσεις προειδοποιούν για πολλαπλά τοξικά κατάλοιπα - Kαλούν τους καταναλωτές σε προσοχή
Στο κρεβάτι μας περνάμε περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής μας ζωής
Οι τροφές που προκαλούν ξηρότητα και θαμπάδα
Διόρθωση σε περιπτώσεις σκολίωσης ή κύφωσης
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και ποιες τεχνικές βοηθούν ώστε να ξανακοιμηθούμε
Oρισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση δεν είναι ίδια σε όλα τα τρόφιμα
Η καφεΐνη αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή της
Μια συζήτηση με τον γαστρεντερολόγο με ειδίκευση στη διατροφή, Γιώργο Κοντιζά
Ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο
Πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας;
Η μελέτη εντοπίζει επίσης συσχετίσεις με αϋπνία, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη
Επιβεβαίωσε τον ενεργό της ρόλο στον διεθνή επιστημονικό διάλογο
Γιατί το σάκχαρό μου δεν ρυθμίζεται, τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και ποιοι συνδυασμοί τροφίμων βοηθούν; Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Για την απώλεια βάρους, οι ειδικοί εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.