- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
10 tips για καλύτερη ψυχική υγεία
Τι μπορείτε να κάνετε για να ανταπεξέλθετε στις δυσκολίες της καθημερινότητας
Ψυχική υγεία: Τι μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια της καθημερινότητάς σας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή
Η προστασία της ψυχικής μας υγείας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζουμε. Μπορούμε όλοι καθημερινά και με απλές δραστηριότητες να νιώσουμε καλύτερα και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής.
Ο όρος ψυχική υγεία αναφέρεται στη συνολική ψυχολογική μας ευεξία. Περιλαμβάνει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, την ποιότητα των σχέσεών μας και την ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.
Κάθε μία από τις παρακάτω συμβουλές υποστηρίζεται από στοιχεία και έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής μελέτης του βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (Mental Health Foundation) και του καναδικού Κέντρου Εξαρτήσεων και Ψυχικής Υγείας (Centre for Addiction and Mental Health).
Οι παρακάτω συμβουλές είναι πιο εύκολες για κάποιους και πιο δύσκολες για άλλους. Γιατί να μην τις δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα;
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε τα όριά μας.
Αν και δεν υποκαθιστούν συμβουλές ή φροντίδα από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή.
1. Επικοινωνήστε με τους συνανθρώπους σας πρόσωπο με πρόσωπο
Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media έχουν τη θέση τους, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ποιοτικό χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο με άλλα άτομα, ειδικά με αυτούς που αγαπάτε και με άτομα που σας δίνουν ενέργεια. Για αρκετό καιρό, ο COVID-19 περιόρισε σημαντικά αυτήν την επικοινωνία, ωστόσο καθώς τα μέτρα απαλείφονται, είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά στους συνανθρώπους σας.
2. Μην αμελείτε την άθληση
Η γυμναστική είναι τόσο καλή για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα. Η τακτική άσκηση ή δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία σας, να ανακουφίσει το άγχος, να βελτιώσει τη μνήμη και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
3. Μοιραστείτε με κάποιον το άγχος σας
Μιλήστε με ένα φιλικό πρόσωπο. Εάν έχετε άγχος ή ανησυχίες, το να τα μοιραστείτε με κάποιον που νοιάζεται είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα και να ανακουφίσετε το στρες. Και το αντίστροφο: Μερικές φορές το να ακούτε τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τον κόσμο διαφορετικά. Είναι σημαντικό και τα δύο μέρη να νιώθουν άνετα όταν μοιράζονται τις σκέψεις τους. Επίσης, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
4. Μείνετε μακριά από ναρκωτικά ή αλκοόλ
Για μερικούς ανθρώπους, τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Δυστυχώς, δεν εμποδίζουν τα συναισθήματα να επιστρέψουν και μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα ή να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, όπως βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία, στις σχέσεις, στην εργασία ή στη μελέτη.
5. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συνολικών επιπέδων στρες.
6. Δώστε στον ελεύθερο χρόνο σας προτεραιότητα
Μπορεί όλοι να δηλώνουμε ότι είμαστε «πολύ απασχολημένοι» για να κάνουμε διάλειμμα, αλλά ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε, να συλλογιστείτε και να δώσετε προσοχή στα θετικά πράγματα καθώς προχωράτε στη μέρα σας - ακόμα και στα μικρά πράγματα.
7. Υιοθετείστε μια υγιεινή δίαιτα
Τροφές που μπορεί να βοηθήσουν τη διάθεσή σας περιλαμβάνουν φασόλια, όσπρια (π.χ. φακές), ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης ευεργετική για την ψυχική υγεία. Για τις καλύτερες διατροφικές επιλογές, μιλήστε με έναν διαιτολόγο.
8. Μην αγνοείτε τον ύπνο
Είναι πιο σημαντικός απ' όσο νομίζουν πολλοί. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος του σώματος και του μυαλού μας για επαναφόρτιση και αναζωογόνηση. Ένας τρόπος για να κοιμηθείτε καλύτερα είναι να κάνετε ένα διάλειμμα από τις οθόνες τηλεόρασης, τηλεφώνων, tablet ή υπολογιστών πριν τον ύπνο. Καλύτερα να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική.
9. Βρείτε σκοπό και νόημα στην καθημερινότητά σας
Αυτό είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά η εύρεση σκοπού στη μέρα σας είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την καλή ψυχική υγεία. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα παρακάτω:
- Ασχοληθείτε με δουλειά και παιχνίδι που σας κάνει να νιώθετε χρήσιμοι
- Επενδύστε στις σχέσεις και περάστε ποιοτικό χρόνο με άτομα που σας ενδιαφέρουν
- Γίνεται εθελοντές και βρείτε τρόπους να φροντίσετε τους άλλους
- Κάντε μια καλή πράξη κάθε μέρα
10. Ζητήστε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε
Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.