Health & Fitness

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και σε ποιους εμφανίζεται;

Η θεραπεία ξεκινά από τη σωστή ενημέρωση

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακχαρώδης Διαβήτης
© freepik

Σακχαρώδης διαβήτης, συνέπειες στο δέρμα και η εκστρατεία της CeraVe κατά των συμπτωμάτων της ξηρότητας

O σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή, αριθμώντας περισσότερους από 420 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.  Στην Ελλάδα σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει σακχαρώδη διαβήτη (ΕΔΕ)*. Τι είναι όμως;

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), ή αλλιώς ζάχαρο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και μία από τις κύριες λειτουργίες της είναι να βοηθάει το σάκχαρο του αίματος να εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιείται ως «καύσιμο» για την παραγωγή ή την αποθήκευση ενέργειας. Επομένως, όταν αυτή υπολείπεται προκαλείται βλάβη στον οργανισμό, προκαλώντας διαβήτη.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι διαβήτη και ένας πιο ειδικός

Διαβήτης Τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, παιδικής ή εφηβικής ηλικίας (αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία). Έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β – κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χορήγηση ινσουλίνης με ενέσεις για να μπορεί το άτομο να επιβιώσει. Περίπου το 5-10% του συνόλου των διαβητικών ασθενών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

To 85% των περιστατικών με ΣΔτ1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη. Περίπου 1 στα 300 παιδιά και έφηβοι έχουν διαβήτη τύπου 1. Ο οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει την ανοσολογική αντίδραση προς τα β- κύτταρα του παγκρέατος πολύ πριν γίνει εμφανές οποιοδήποτε σύμπτωμα. Η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί αυτόματα ή να συμβεί μετά από κάποια εξωγενή αιτία όπως κάποια μόλυνση ή ίωση. Από την ίδια τη φύση της συγκεκριμένης νόσου είναι δεδομένο ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ΣΔτ1 είναι να λάβει το άτομο ινσουλίνη εξωγενώς.

ασθενής με διαβήτη τύπου1
© freepik

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης Τύπου 2 αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45 ετών), συνήθως παχύσαρκα και συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για την εμφάνισή του. Λόγω της αύξησης του φαινομένου της παχυσαρκίας, εμφανίζεται και σε νεώτερους. Είναι πιο σύνηθες να εμφανιστεί σε γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε άτομα με υπέρταση (αρτηριακή πίεση BP≥ 140/90 mm Hg) ιδιαίτερα στη λευκή φυλή, καθώς και με άλλες κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο (π.χ. αυξημένη περίμετρο μέσης-κοιλιακού τύπου παχυσαρκία, μελαγχρωματική ακάνθωση, ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων κλπ.). Ακόμη, ο ΣΔτ2 παρατηρείται περισσότερο σε άτομα Ισπανόφωνα, ιθαγενών Αμερικανών, μη Ισπανόφωνων μαύρων (δηλ. Αφρικής), ασιατικής καταγωγής ή από νησιά Ειρηνικού.

Ενώ η γενετική προδιάθεση δεν αλλάζει, η κληρονομούμενη αντίσταση στην ινσουλίνη χειροτερεύει με την αύξηση του βάρους και αυτό οφείλεται δυστυχώς στον διαβητογόνο σύγχρονο τρόπο ζωής (υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ανεπαρκής θερμιδική δαπάνη, καθιστική ζωή και παχυσαρκία). Για τη θεραπεία του απαιτείται απώλεια βάρους (με σωστή διατροφή και άσκηση) και χορήγηση αρχικά δισκίων και σε προχωρημένα στάδια χορήγηση ινσουλίνης.

Σακχαρώδης Διαβήτης
© unsplash/ @towfiqu barbhuiya

Διαβήτης εγκυμοσύνης

Ο διαβήτης της κύησης είναι ουσιαστικά μια ειδική περίπτωση διαβήτη που παρουσιάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης (όχι νωρίτερα) και κατά κανόνα υποχωρεί αμέσως μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται λόγω απελευθέρωσης γλυκόζης από το ήπαρ, προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής θρέψη του εμβρύου. Παράλληλα όμως εμφανίζεται και η λεγόμενη αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης λόγω παραγωγής διαβητογόνων ορμονών (β-χοριακή γοναδοτροπίνη, πλακουντιακό γαλακτογόνο,προλακτίνη, προγεστερόνη κ.α.) Εάν το πάγκρεας της εγκύου δεν καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την αντίσταση στη δράση της, τότε εμφανίζεται ΣΔΚ.

Η έγκυος που διαγιγνώσκεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να διερευνηθεί για την πιθανότητα να έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη και να μην το γνώριζε. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει σημαντικά ο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Αντιμετωπίζεται με ειδική διατροφή και αν κριθεί απαραίτητο με ινσουλίνη. Παρατηρείται ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ΣΔτ2 σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κύρια συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος που πάσχει από διαβήτη

Ο διαβητικός ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου. Επομένως, πολλοί αγνοούν ότι πάσχουν. Πολλοί μαθαίνουν ότι έχουν το εν λόγω ζήτημα υγείας, όταν έχουν  εκδηλώσει ήδη επιπλοκές, όπως π.χ. έμφραγμα. Συμπτώματα παρουσιάζονται μόνο όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα φτάνουν σε πολύ ψηλά επίπεδα, και αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από αρκετά χρόνια διαβήτη. Γι’ αυτό το λόγο συνιστώνται συχνές εξετάσεις αίματος (σίγουρα μία φορά το χρόνο). Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια διαβήτη είναι τα λεγόμενα “3 π”:

  • πολυουρία (μεγαλύτερη παραγωγή ούρων)
  • πολυδιψία (αύξηση του αισθήματος της δίψας και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης νερού)
  • πολυφαγία (ακούσια απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη).

Όσο η έλλειψη ινσουλίνης αυξάνεται, εμφανίζεται σημαντική απώλεια βάρους με αυξημένη όρεξη και πολυφαγία που χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κόπωση, υπνηλία ή και σύγχυση ή και κώμα.

Επιπτώσεις στην υγεία ατόμου που πάσχει από ΣΔ

Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου που πάσχει από ΣΔ μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές. Οι διαβητικοί έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό (4 φορές μεγαλύτερο) ή αμφιβληστροειδοπάθεια, δηηλαδή κατεστραμμένα αγγεία στα μάτια που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην όραση. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με διαβήτη είναι η θολή όραση, κράμπες, παραισθησίες κάτω άκρων και μυκητιασικές λοιμώξεις, ιδίως των γεννητικών οργάνων.

Συνέπειες στο δέρμα του διαβητικού ασθενούς

Μία από τις πιο συχνές και πρώτες στην εμφάνισή τους είναι οι δερματικές διαταραχές που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, ο κνησμός, η ξηρότητα, ο αποχρωματισμός ή υπερχρωματισμός της επιδερμίδας είναι από τις πλέον γνωστές δερματικές επιπτώσεις της πάθησης. Έως και 80% των ασθενών με ΣΔ θα εμφανίζουν μία δερματική εκδήλωση της πάθησης. Μάλιστα, η CeraVe, κορυφαία εταιρία που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους, δημοσιεύει νέα κλινική μελέτη κοορτής σε ασθενείς με ξηροδερμία λόγω της ασθένειας, στην οποία συμμετείχαν 528 άτομα από 19 χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Το δέρμα ενός διαβητικού ασθενή χρειάζεται ειδική φροντίδα. Σε περίπτωση πάθησης σακχαρώδους διαβήτη, φροντίζουμε να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό και στεγνό, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού που να μην προκαλεί ξηρότητα στην επιδερμίδα. Μετά το μπάνιο, σκουπίζουμε προσεκτικά και κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, φροντίζοντας τις ξηρές επιφάνειες του δέρματος. Ενυδατώνουμε και φροντίζουμε καθημερινά το δέρμα με ένα γαλάκτωμα που περιέχει ουρία. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των ποδιών. Ελέγχουμε για τυχόν κόκκινα σημάδια, τραύματα, φουσκάλες και οιδήματα.

δερματική συνέπεια διαβήτη
© unsplash/ @nazmi zaim

CeraVe και ειδική φροντίδα των ατόμων με ΣΔ

Η CeraVe για πρώτη φορά συνεργάζεται με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία για μια πολύ σημαντική εκστρατεία υγείας που αφορούν τα άτομα με ΣΔ, ''Φροντίζοντας το δέρμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη'', και στέκεται έμπρακτα δίπλα τους. Πραγματοποιεί λοιπόν ένα πλάνο που περιλαμβάνει ενημέρωση των media, εκπαίδευση φαρμακοποιών, παρουσία στα σημεία πώλησης και στα ιατρεία και άλλες ενέργειες, ώστε να μεγαλώσει η ευαισθητοποίηση γύρω από τις δερματικές εκδηλώσεις που μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη και τα οφέλη της χρήσης του καθημερινού και απλού πρωτοκόλλου της CeraVe. Με δύο προϊόντα πραγματικά θαυματουργά, το δέρμα του ασθενούς παραμένει υγιές, απαλό και χωρίς σημάδια ερυθρότητας και ξηρότητας.

ceraveposteroctober

Η CeraVe Hydrating Cleanser κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους για να καθαρίζει και να αναζωογονεί το δέρμα χωρίς να το επιβαρύνει και χωρίς να δημιουργεί αίσθηση τραβήγματος ή ξηρότητας. Εμπλουτισμένη με τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, αυτή η κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ξεκινάτε την περιποίηση του κανονικού προς ξηρού δέρματος χωρίς να το ερεθίζετε. Χάρη στην τεχνολογία διάχυσης MVE, θρέφει σταθερά την επιδερμίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η CeraVe Moisturising Cream ενυδατική κρέμα, με υαλουρονικό οξύ και ceramides, προσφέρεi αποτελεσματική ενυδάτωση και συμβάλλει στην αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού. Αυτή η πλούσια μη λιπαρή ενυδατική κρέμα έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους ειδικά για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για χρήση σε πρόσωπο και σώμα. Διαθέτει μη λιπαρή σύνθεση που απορροφάται γρήγορα, καθώς και τεχνολογία διάχυσης MVE που απελευθερώνει σταθερά τα ενυδατικά συστατικά για ενυδάτωση που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χάρη στη μη λιπαρή της σύνθεση χωρίς άρωμα, αυτή η ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος με ceramides είναι κατάλληλη και για το ευαίσθητο δέρμα, ενώ βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της, βελτιώνοντας την όψη και την υφή της.

Σημαντικό να τονισθεί ότι το με τη χρήση του καθημερινού πρωτοκόλλου CeraVe, με CeraVe Hydrating Cleanser και CeraVe Moisturising Cream, το 98% των ασθενών είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ξηροδερμίας.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

*Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2021 Επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη και του προδιαβήτη στην Ελλάδα. Αποτελέσματα της πρώτης Εθνικής Μελέτης Θνητότητας και Παραγόντων Κινδύνου)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.