Health & Fitness

Σακχαρώδης Διαβήτης: 9 προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα σου

Μια επίσκεψη στο γιατρό θα σου λύσει τις απορίες

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δερματικές παθήσεις λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη
© Unsplash/ Romina Farias

Σημάδια στο δέρμα που «μαρτυρούν» εμφάνιση διαβήτη. Τι πρέπει να έχει υπόψη του κανείς, πότε χρειάζεται να το επιβεβαιώσει με επίσκεψη στο γιατρό, πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

O Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή, αριθμώντας περισσότερους από 420 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και σχεδόν 10% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΔΕ)*

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και λειτουργίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Έως και 80% των ασθενών με ΣΔ θα εμφανίζουν μία δερματική εκδήλωση της πάθησης (όπως η ξηρότητα). Όταν ο διαβήτης επηρεάζει το δέρμα είναι συχνά ένδειξη ότι τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά. Αυτό μπορεί να σημαίνει μη διαγνωσμένο διαβήτη ή προδιαβήτη ή ότι η θεραπεία διαβήτη που ακολουθείτε χρειάζεται τροποποίηση.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει ότι αν δείτε κάποια από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια στο δέρμα σας, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό.

Σακχαρώδης Διαβήτης: 9 προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα σου

Κίτρινα, κόκκινα και καφέ «μπαλώματα» στο γιατρό

Λιποειδική νεκροβίωση (Necrobiosis lipoidica) είναι η ιατρική ονομασία και αφορά μια δερματική πάθηση που ξεκινά ως μικρά σκληρά σπυράκια που σταδιακά εξελίσσονται σε τμήματα πρησμένου ή σκληρού δέρματος. Μπορεί να είναι κίτρινα, κόκκινα ή καφέ χρώμα και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ακόμα φαγούρα και πόνος. Μπορεί τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται πιο έντονα, το δέρμα γύρω από το ερεθισμένο τμήμα να φαίνεται γυαλιστερό σαν πορσελάνη και η πάθηση να περνάει από εξάρσεις και υφέσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για αβλαβή κατάσταση αλλά μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές οπότε καλό είναι να φροντίσεις το δέρμα σου εγκαίρως.

Πιο σκούρο δέρμα με αίσθηση βελούδου

Η μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans) χαρακτηρίζεται από σκούρες κηλίδες ή γραμμές δέρματος, συνήθως στον αυχένα, το εσωτερικό του μπράτσου ή των μηρών και μπορεί να είναι ένδειξη υψηλών επίπεδων ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό αποτελεί συχνά ένδειξη προδιαβήτη.

Σκληρό δέρμα

Η σκληροδακτυλία (digital sclerosis) μπορεί να ξεκινήσει από τα δάχτυλα (δημιουργώντας ακόμα και κινητικές δυσκολίες εξαιτίας της ακαμψίας του δέρματος) και να εξαπλωθεί στους βραχίονες και τα μπράτσα, τους ώμους, το λαιμό και την άνω πλάτη. Όπου εμφανιστεί συχνά δίνει την αίσθηση φλοιού πορτοκαλιού.

Φουσκάλες

Είναι σπάνιο αλλά άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να δουν ξαφνικά φουσκάλες στο δέρμα τους, σε χέρια, πόδια, πέλματα και μπράτσα, οι οποίες θυμίζουν φουσκάλες ηλιακού εγκαύματος αλλά δεν πονούν.

Δερματικές φλεγμονές

Πρησμένο δέρμα με αίσθηση καύσου και πόνο, φαγούρα, ξηροδερμία, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα δερματικών φλεγμονών, στις οποίες οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς. Τα σημεία που μπορεί να εμφανιστούν ποικίλουν, από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι τα νύχια ή το τριχωτό της κεφαλής.

Δερματικές παθήσεις λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη
© Unsplash/ Angelica Echeverry

Ανοιχτές πληγές

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν σε κακή κυκλοφορία του αίματος και κάνουν πιο δύσκολη την επούλωση τραυμάτων και πληγών στο δέρμα.

Κόκκινα σπυράκια

Η εμφάνιση πολλών κόκκινων σπυριών που σταδιακά γίνονται κιτρινωπά σε γλουτούς, μηρούς, αγκώνες και πίσω μέρος γονάτων είναι ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό. Όσο ξαφνικά εμφανίζονται, τόσο ξαφνικά εξαφανίζονται μόλις αντιμετωπιστεί ο διαβήτης.

Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει  έντονη ξηροδερμία που με τη σειρά της προκαλεί φαγούρα. Η έγκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική.

Ξανθέλασμα

Κιτρινωπές πλάκες δέρματος που εμφανίζονται στο άνω βλέφαρο και συνήθως είναι απόρροια κακής αντιμετώπισης του διαβήτη.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η πιο σωστή και ασφαλής κίνηση όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα είναι μια επίσκεψη στο γιατρό ώστε να αξιολογήσει επαρκώς την κατάσταση. Αφού γίνει αυτό, ο ασθενής μπορεί να αναζητήσει ανακούφιση των συμπτωμάτων φροντίζοντας επαρκώς το δέρμα του με τα κατάλληλα προϊόντα. Η CeraVe δημοσίευσε νέα κλινική μελέτη κοορτής σε ασθενείς με ξηροδερμία λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη, στην οποία συμμετείχαν 528 άτομα από 19 χώρες (εκ των οποίων και η Ελλάδα). Με τη χρήση του καθημερινού πρωτοκόλλου CeraVe, με CeraVe Hydrating Cleanser & CeraVe Moisturising Cream το 98% των ασθενών είδαν βελτίωση στα συμπτώματα της ξηροδερμίας.

CERAVE Καθαριστικό προσώπου Hydrating Cleanser
ενυδατική κρέμα CeraVeMoisturising Cream

* Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2021 Επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη και του προδιαβήτη στην Ελλάδα. Αποτελέσματα της πρώτης Εθνικής Μελέτης Θνητότητας και Παραγόντων Κινδύνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ