Health & Fitness

Πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας σου

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, ακόμα και το δέρμα σου

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας σου
© Unsplash

Σακχαρώδης Διαβήτης: Πώς οι επιπλοκές της νόσου επηρεάζουν το δέρμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή που αριθμεί περισσότερους από 420 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και η οποία κάποιες φορές συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Στην Ελλάδα σχεδόν 10% του πληθυσμού έχει σακχαρώδη διαβήτη (ΕΔΕ)*.

Πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας σου

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Για την ακρίβεια, τα δερματικά προβλήματα είναι μερικές φορές το πρώτο σημάδι ότι ένα άτομο έχει διαβήτη (link στο αντίστοιχο άρθρο cerave). Κάποια μπορεί να αποτελούν λόγο ανησυχίας, ενώ άλλα μπορεί να είναι αβλαβή και να αφορούν καθαρά αισθητικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να παρακολουθεί κανείς τις αλλαγές στο δέρμα του και να επικοινωνεί άμεσα με το γιατρό του όταν διακρίνει κάτι ανησυχητικό. Ευτυχώς, οι περισσότερες δερματοπάθειες μπορούν να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ας δούμε πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας σου και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και είναι γεμάτο νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε το άγγιγμα, τη θερμοκρασία, την πίεση, τον πόνο. Ο διαβήτης επηρεάζει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και κατ’επέκταση και την υγεία της επιδερμίδας. Όταν ο διαβήτης επηρεάζει το δέρμα, αυτό είναι ένδειξη ότι τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά. Κάποια δερματικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν πριν καν διαγνωστεί κανείς με διαβήτη, ενώ άλλα μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται επαρκώς.

Δερματικές παθήσεις μπορεί να έχει οποιοσδήποτε, αλλά οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή τους - έως και 80% των ασθενών με ΣΔ θα εμφανίζουν μία δερματική εκδήλωση της πάθησης. Σε αυτά τα προβλήματα συγκαταλέγονται η ξηρότητα, οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι μυκητιακές λοιμώξεις και η φαγούρα. Υπάρχουν όμως και κάποια που εμφανίζονται μόνο σε ανθρώπους με διαβήτη, όπως η λιποειδική νεκροβίωση, η μελανίζουσα ακάνθωση, το ξανθέλασμα και οι φουσκάλες διαβήτη.

Πώς ο Σακχαρώδης Διαβήτης επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας σου
© Unsplash

Πώς μπορείς να προλάβεις την εμφάνισή τους

Κράτα το διαβήτη σου καλά ρυθμισμένο. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης τείνουν να έχουν ξηρότητα στο δέρμα και μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης βλαβερών βακτηρίων. Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διατήρησε το δέρμα σου καθαρό και στεγνό. Η CeraVe Hydrating Cleanser είναι μία κρέμα καθαρισμού κατάλληλη για πρόσωπο και σώμα και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους για να καθαρίζει και να αναζωογονεί το δέρμα χωρίς να το επιβαρύνει και χωρίς να δημιουργεί αίσθηση τραβήγματος ή ξηρότητας. Εμπλουτισμένη με τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση δεν ερεθίζει το δέρμα, ενώ χάρη στην τεχνολογία διάχυσης MVE , θρέφει σταθερά την επιδερμίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Απόφυγε τα πολύ καυτά μπάνια και ντους. Αν το δέρμα σου είναι ξηρό, μην χρησιμοποιείς αφρόλουτρα. Προτίμησε προϊόντα καθαρισμού που ενυδατώνουν.

Προσπάθησε να διατηρείς το δέρμα σου επαρκώς ενυδατωμένο. Το ξηρό δέρμα με φαγούρα μπορεί να «σκάσει» και να γίνει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Εφάρμοσε καθημερινά ενυδατική κρέμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η CeraVe Moisturising Cream με υαλουρονικό οξύ και ceramides, προσφέρει αποτελεσματική ενυδάτωση και συμβάλλει στην αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού. Αυτή η πλούσια μη λιπαρή ενυδατική κρέμα έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους ειδικά για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για χρήση σε πρόσωπο και σώμα.

Φρόντισε τα κοψίματα άμεσα. Πλύνε τυχόν μικρές πληγές με σαπούνι και νερό και άπλωσε μια αντιβιοτική κρέμα αν το επιτρέπει ο γιατρός. Κάλυψε τα κοψίματα με αποστειρωμένη γάζα και επισκέψου άμεσα το γιατρό σου αν έχεις μεγάλα κοψίματα, εγκαύματα ή μολύνσεις.

Φρόντισε τα πόδια σου και έλεγχέ τα καθημερινά για πληγές ή κοψίματα. Φόρα άνετα, ίσια παπούτσια.

Αν δεν δεις βελτίωση στις δερματικές σου παθήσεις, επισκέψου το δερματολόγο σου.

CeraVe και ειδική φροντίδα των ατόμων με ΣΔ

Η CeraVe για πρώτη φορά συνεργάζεται με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία για μια πολύ σημαντική εκστρατεία υγείας που αφορούν τα άτομα με ΣΔ, ''Φροντίζοντας το δέρμα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη'', και στέκεται έμπρακτα δίπλα τους. Πραγματοποιεί λοιπόν ένα πλάνο που περιλαμβάνει ενημέρωση των media, εκπαίδευση φαρμακοποιών, παρουσία στα σημεία πώλησης και στα ιατρεία και άλλες ενέργειες, ώστε να μεγαλώσει η ευαισθητοποίηση γύρω από τις δερματικές εκδηλώσεις που μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη και τα οφέλη της χρήσης του καθημερινού και απλού πρωτοκόλλου της CeraVe. Με δύο προϊόντα πραγματικά θαυματουργά, το δέρμα του ασθενούς παραμένει υγιές, απαλό και χωρίς σημάδια ερυθρότητας και ξηρότητας.

ceraveposteroctober

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ