Health & Fitness

5 tips για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου

Τι να κάνεις για να σταματήσεις να «παλεύεις» με τα σεντόνια σου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραγωγική μέρα
© Pexels

Πρωινό ξύπνημα: Συμβουλές για να ξυπνήσεις πιο ανανεωμένος-η και παραγωγικός-η από ποτέ 

«Το καλύτερο πρωινό ξύπνημα είναι όταν γυρίζεις από την άλλη και ξανακοιμάσαι» η φράση αυτή αποτελεί μια από τις αγαπημένες των «φυσιολογικών» ανθρώπων και τις καθημερινές και τα ΣΚ. Κάποια στιγμή της μέρας όμως έρχεται εκείνη η βάναυση -ή και όχι για ελάχιστους- ώρα που χρειάζεται να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Είτε έχεις ξενυχτήσει πίνοντας είτε έχεις αράξει στο σπίτι διαβάζοντας ή βλέποντας σειρές το βήμα αυτό έφτασε. Ποια είναι όμως τότε συνήθως η πρώτη σκέψη σου και πώς αισθάνεσαι μόλις ξυπνήσεις; Αν είσαι από εκείνους που ξυπνούν πιθανώς ζαλισμένοι και έτοιμοι να βουτήξουν πίσω στα ζεστά τους παπλώματα, μην πατάς το κουμπί της αναβολής ακόμα. Παρακάτω σου έχουμε 5 tips για ξυπνήσεις πιο ανανεωμένος και παραγωγικός από ποτέ και να εκμεταλλευτείς την μέρα που έρχεται όπως της αξίζει.

Παραγωγική μέρα
© Unsplash

Ξύπνα την κατάλληλη ώρα...επιτέλους
Η ασυνέπεια στην ώρα που ξυπνάς και κοιμάσαι απορυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και την ποιότητα του ύπνου σου. Μια ωρίτσα, είναι λίγη πολύ λίγη; Όχι δα. Πήγαινε για ύπνο σταθερά μια ώρα νωρίτερα και δώσε στον εαυτό σου μια ώρα κάθε μέρα για να ξυπνήσεις πριν βγεις από το σπίτι και πας στην δουλειά σου. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στο replay, φάε κάτι νόστιμο και υγιεινό, κάνε λίγη γιόγκα, δημιούργησε την δική σου ρουτίνα που θα σε κάνει να θέλεις να ξυπνήσεις και η υπόλοιπη μέρα σου θα κυλήσει πολύ πιο ομαλά. Έτσι, θα είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς καλύτερα ενώ θα έχεις και περισσότερες αντοχές για να ολοκληρώσεις όλες τις εργασίες του πολυάσχολου προγράμματός σου.

Χρωμάτισε το πρωινό σου 
Το να βλέπεις ζωντανά και φωτεινά χρώματα όταν ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να σου δώσει μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας που θα ωθήσει αυτόματα τον οργανισμό σου να σηκωθεί. Πώς μπορείς όμως να το πετύχεις αυτό; Αν επιλέξεις ένα φωτεινό κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο μαξιλάρι, ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης με εντυπωσιακά χρώματα που θα βρίσκεται στο χώρο σου ή ακόμη αν αγοράσεις μια ρόμπα σε έντονη απόχρωση, φούξια για παράδειγμα-το αγαπημένο μου- ή οποιοδήποτε ζωντανό χρώμα που σου ταιριάζει αποτελούν μια καλή επιλογή για να σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου. Με λίγα λόγια επέλεξε, elegant και chic επιλογές αλλά ζωντανές και το κύμα αδρεναλίνης θα σε σηκώσει ψηλά!

Παραγωγική μέρα
© Unsplash

Ξέχνα το ρημάδι το snooze
Έχεις μάθει να κλείνεις το ξυπνητήρι σου και με κλειστά μάτια; Ξέχνα πως το ξυπνητήρι σου έχει τη λειτουργία snooze, που σου δίνει τη δυνατότητα παράτασης του χουζουρέματος σου. Κάνε σαν να μην υπάρχει, εσείς οι δυο δεν γνωριστήκατε ποτέ, είστε παρελθόν. Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες συνήθειες ξέρω, που καλό θα ήταν ωστόσο, να κόψεις. Το ήξερες άλλωστε ότι το πάτημα του snooze στην πραγματικότητα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο κουρασμένος από ό,τι αν ξυπνούσες την πρώτη φορά που χτύπησε; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου δεν είναι σε θέση να φτάσει στα πιο ξεκούραστα στάδια του ύπνου στα επόμενα πέντε λεπτά. Οπότε ακόμα κι αν επιλέγεις να ξανακοιμηθείς όταν πατήσεις το snooze, ο ύπνος είναι κακής ποιότητας και συνήθως πιο ελαφρύς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ενώ τίθεται και το θέμα της πρωινής αποχαύνωσης ή αλλιώς της υπνικής αδράνειας (η αδράνεια ύπνου αφορά την προσωρινή κατάσταση μειωμένης γνωστικής ικανότητας και εγρήγορσης του ατόμου και μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα από τη στιγμή της αφύπνισης).Το καλύτερο είναι είτε να πέφτεις νωρίτερα για ύπνο είτε να ρυθμίζεις το ξυπνητήρι σου για την ώρα που πραγματικά πρέπει να ξυπνήσεις.

Παραγωγική μέρα
© Unsplash

Πίνοντας ένα ποτήρι ενέργειας
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και το σώμα μας το χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Αν χρειάζεσαι μια ώθηση κι εσύ το πρωί, πρωτού φτάσεις σε μια κούπα καφέ ή τσάι, είναι καλύτερη ιδέα να δοκιμάσεις να πιεις ένα ποτήρι νερό αντί γι' αυτά. Έχε ένα ποτήρι με νερό δίπλα στο κρεβάτι σου και πιες κατευθείαν μόλις ανοίξεις τα μάτια σου. Όχι μόνο είναι δροσιστικό αλλά είναι και ένας καλός τρόπος να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου αλλά και να ενυδατώσεις το σώμα σου. Η αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς εξαντλημένος επειδή στις επτά έως εννέα ώρες που κοιμάσαι τη νύχτα, το σώμα σου χάνει περίπου το 2% των υγρών του. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετό για να σε κάνει να αισθάνεσαι κακόκεφος και θολωμένος το πρωί. Αντί να ανοίξεις λοιπόν την καφετιέρα μόλις ξυπνήσεις, ξέρεις τώρα το κόλπο, πεις ένα ποτήρι νερό.

Κάνε τη μέρα σου ηλιόλουστη
Τι πιο ωραίο από να ξυπνάς το πρωί, να ανοίγεις το παντζούρι του δωματίου σου και να σε λούζουν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου; Για κάποιους ίσως να αποτελεί ένα κάπως πιο «βίαιο» ξύπνημα, ωστόσο μετά από λίγη ώρα δεν γίνεται να μη νιώσεις ότι σε πλημμυρίζει θετική αύρα και θες να σηκωθείς να αδράξεις την μέρα σου. Λίγη ηλιοφάνεια το πρωί θα σε κάνει αυτόματα να νιώσεις πιο ξύπνιος οπότε μια καλή ιδέα είναι να βγεις έξω αμέσως μόλις ξυπνήσεις για να απολαύσεις το φως του ήλιου. Αυτό θα πει στο βιολογικό σου ρολόι να σταματήσει να παράγει τη μελατονίνη, δηλαδή την ορμόνη που σε κάνει να νυστάζεις. Ο ήλιος αυξάνει επίσης την παραγωγή σεροτονίνης του εγκεφάλου σου ενισχύοντας με φυσικό τρόπο την διάθεση σου.

Ύπνος
© Unsplash

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις κάτι είναι απλώς να το κάνεις. Aποφάσισε πως δεν είσαι πια η βασίλισσα/βασιλιάς του snooze, μην χουζουρεύεις στο κρεβάτι τα πρωινά ατελείωτες ώρες και «παλεύεις» με τα σεντόνια σου και πάρε την απόφαση να σηκωθείς χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη. Ήρθε η ώρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ