- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
H έξαρση των ιώσεων θυμίζει 2017 - 2018
Τι λέει ο καθηγητής Λουκίδης για την επιδημιολογική εικόνα το τελευταίο διάστημα
Ιώσεις - Λουκίδης: Θα ξαναθυμηθούμε το 2017 - 2018 - Πόσο θα κρατήσει η έξαρση
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μια σταθερή παρουσία περίπου 7.000 με 8.000 περιστατικών κορωνοϊού την ημέρα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.
«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15.000-16.000 ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190-200 την ημέρα. Αυτό δεν φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Λουκίδης - Έξαρση λοιμώξεων
Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση. «Νομίζω ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017-2018 που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος» εξήγησε.
Ο κ. Λουκίδης είπε ότι αυτή η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, γιατί είναι οι πρώτες ελεύθερες γιορτές, οπότε θα υπάρχει μια δυναμικότητα της κοινωνίας στη διασκέδαση, στο ταξίδι και σε πράγματα που τους έχουν λείψει. Από την άλλη επισήμανε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται αυτοί είναι ο στόχος.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ο κ. Λουκίδης είπε ότι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην αχρηστεύονται αντιβιοτικά και κυρίως πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν έχεις μια ίωση δεν παίρνεις αντιβιοτικά», είπε χαρακτηριστικά για τη χρήση των αντιβιοτικών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.