Η δωρεά μυελού των οστών σώζει ζωές - Αναλυτική ενημέρωση την Τρίτη (21/6) στη ΧΑΝΘ
Μόλις 4 στους 10 που χρειάζονται μεταμόσχευση, βρίσκουν συμβατό δότη στην οικογένεια
Ημέρα Ενημέρωσης για τη δωρεά Μυελού των Οστών την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, 10:00 – 20:00, στο Ιστορικό Κτίριο Χ.Α.Ν.Θ.
H Χ.Α.Ν.Θ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών - ΠΑΣΜΜΟ, το σωματείο RED-Y, με τη συνδρομή και υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων - ΕΟΜ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, συνδιοργανώνουν την Τρίτη 21 Ιουνίου από τις 10:00 έως τις 20:00 ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. (ιστορικό κτίριο).
Σήμερα μόλις οι 4 από τους 10 ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ζωή του υπόλοιπου 60% των ασθενών είναι να βρεθεί συμβατός δότης μέσα από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με τον ΕΟΜ. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων πληθυσμού υπάρχουν μόνο 160.000 εθελοντές δότες, αριθμός που θεωρείται εξαιρετικά μικρός και στον οποίο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να τον κάνουμε μεγαλύτερο.
Η επίκαιρη περιπέτεια της Ρεγγίνας Μακέδου και η θετική της στάση ζωής μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αποτελεί πηγή έμπνευσης της εκδήλωσης αυτής (21η Ιουνίου παραμονή των γενεθλίων της) για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε περισσότερους νέους που θα ήθελαν να γίνουν δότες μυελού των οστών για να σωθεί ένα παιδί, ένας συνάνθρωπός μας, κάπου στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών, ενώ όσοι είναι 18 έως 45 ετών μπορούν να εγγραφούν στην Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών μέσω ελάχιστου δείγματος προσφοράς σιέλου που εθελοντές και στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων θα συλλέγουν τηρώντας το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο. Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ απλή για τον δότη, αλλά υπερπολύτιμη για τον ασθενή λήπτη.
Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ.
Τ: 231600100 (τηλεφωνικό κέντρο) ή στο εσωτ. 841 & 845,
E: socialaction@ymca.gr
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.