- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα πλεονεκτήματα του νέου πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή
Σημαντικές αλλαγές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της τεκνοποίησης.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για αλλαγές και ψηφοφορία και, εν συνεχεία, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την τελική μορφή των ρυθμίσεων.
«Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προς την κυβέρνηση ήδη από το έτος 2020. Λόγω της πανδημίας COVID-19 υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά η προσθήκη των νέων ρυθμίσεων έρχεται να βελτιώσει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ήδη προοδευτικό και ίσως το πιο ορθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο δρ Χάρης Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.
Σημαντικές αλλαγές
Το νομοσχέδιο αυξάνει το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 54 έτη από τα 52 που ισχύει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία καθυστέρησε η θεραπεία χιλιάδων ζευγαριών, μετά όμως από γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία επικυρώθηκε με σχετική ρύθμιση νόμου, το όριο αυξήθηκε από τα 50 στα 52 έτη, τον Ιούνιο του 2021.
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει, επίσης, την κατάψυξη ωαρίων στις γυναίκες, όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση καρκίνου ή σοβαρής ασθένειας, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, το γνωστό “social freezing”, που πλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλη την υφήλιο. Επιπλέον, καταργεί μια αναχρονιστική ρύθμιση, η οποία απαιτούσε από τον/την σύζυγο να εγκρίνει την κατάψυξη ωοθηκικού, ή ορχικού ιστού ή σπέρματος του άλλου συντρόφου. Πλέον, κάθε άντρας ή γυναίκα έχει τη δυνατότητα να καταψύξει το γενετικό του υλικό, χωρίς προηγούμενη συναίνεση του ή της συντρόφου του.
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στην Ελλάδα αφορά σε γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, ενώ την ίδια ώρα, η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Τέλος, είναι γνωστό ότι εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουν σε τεκνοποίηση ασθενείς που φέρουν τον ιό HIV, χωρίς να τον μεταδώσουν στο παιδί τους. Στην Ελλάδα μπορούσε ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε τέτοια θεραπεία, όμως, ήταν πολύ απαιτητικές οι προϋποθέσεις. Οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν ευκολότερη τη διαδικασία.
«Οι Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που λειτουργούμε σε μία χώρα με αυστηρούς κανονισμούς, όπου ναι μεν οι προϋποθέσεις άσκησης της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υπόκεινται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο εκσυγχρονίζεται διαρκώς και μας δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο και να θεραπεύουμε, όχι μόνο τα ζευγάρια που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες άλλα που έρχονται από το εξωτερικό, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που τους παρέχει τόσο ο ελληνικός νόμος, όσο και η εξαιρετική ποιότητα των σημαντικών Μονάδων Υποβοήθησης Αναπαραγωγής της χώρας μας», αναφέρει ο δρ Χηνιάδης.
Ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού
Η αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για να υποβληθεί μια γυναίκα σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα 54 έτη, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό της χώρας μας, καθιστώντας το περιβάλλον στην Ελλάδα εξαιρετικά φιλικό για τα υπογόνιμα ζευγάρια που ταξιδεύουν στην πατρίδα μας από άλλες χώρες του κόσμου προκειμένου να αποκτήσουν παιδί. Το νομοθετικό πλαίσιο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποκλείει από τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν γεννηθεί παγκοσμίως 8 εκατ. παιδιά με τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο περίπου 2,5 εκατ. κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννιούνται περίπου 500.000 παιδιά. Στην Ελλάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων του 2018 που κατέθεσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στον Ευρωπαϊκό Φορέα ESHRE, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 15.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννήθηκαν περισσότερα από 2.500 παιδιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι τύποι λίπους παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών
Πάνω από 3 ώρες μπροστά στην τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει για την ψυχική σας υγεία
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Τα τεστ δεν εγγυώνται μακροζωία αλλά δείχνουν το δρόμο
Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 ετών
Ανάμεσα στις αιτίες και η κλιματική αλλαγή
Τα δεδομένα από μελέτη πενταετίας
Η χρόνια προστατίτιδα παραμένει δύσκολη στη διάγνωση, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και ανακούφισης
Ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι όσοι έχουν λιπαρό τριχωτ
Το σχέδιο SHIELD ενός κορυφαίου επιστήμονα του Χάρβαρντ για υγιή γήρανση
Πρόκειται για φυσική εποχική αλλαγή ή ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος;
Απαντά ο Βασίλης Καραμανίδης, διαιτολόγος-διατροφολόγος (VK Nutrition)
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δεν τρώει σχεδόν κανένα λαχανικό ή φρούτο
Τα αποτελέσματα 25ετούς μελέτης στη Σουηδία
Χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς, το φάρμακο μοιάζει περισσότερο με «διάλειμμα» στο πρόβλημα
Οι μέθοδοι αντιμετώπισής της που έχουμε στη διάθεσή μας
Οι διατροφικές ανάγκες δεν είναι σταθερές, αλλά εξελίσσονται με τα χρόνια
Τι λένε οι ειδικοί για τις βιταμίνες σε μορφή καραμέλας ζελέ
Τα πράγματα ίσως να είναι λίγο πιο περίπλοκα από ότι νομίζουμε
Τα φυτικά εκχυλίσματα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.