Κορωνοϊός: Διαχειριζόμαστε την Covid-19
Μία πολύ σημαντική επισήμανση από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο για τη νέα φάση της πανδημίας
Ηλίας Μόσιαλος: Η επσήμανσή του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων.
Μία πολύ σημαντική επισήμανση διετύπωσε πριν από λίγη ώρα, σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος. Μία πολύ σημαντική επισήμανση κυρίως για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη γιατί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στη «γραμμή» την οποία χάραξαν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιό τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη νέα άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, δηλαδή για εκείνους τους πολίτες οι οποίοι έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.
Ο Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε με σαφήνεια ότι η διεθνής κοινότητα έχει ήδη περάσει σε μία νέα φάση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν προσπαθούμε πια να περιορίσουμε τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, δεν προσπαθούμε να περιορίσουμε τις μολύνσεις. Εκείνο το οποίο αποτελεί πλέον το έργο μας είναι να προσπαθούμε με τον πιο επαρκή και άρτιο τρόπο να διαχειριστούμε τη νόσο Covid-19, να διαχειριστούμε τους ασθενείς με νόσο Covid-19. Είμαστε σε μία νέα φάση στην οποία κυριαρχεί το στέλεχος Όμικρον και διαθέτουμε όχι μόνον τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, αλλά και μία σειρά φαρμάκων κατά της νόσου Covid-19.
Σταθερή η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών
Πώς φτάσαμε στις αποφάσεις της Τετάρτης και τι εκτίμησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα διαμορφούμενα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας; Ακριβώς με βάση τη σπουδαία επισήμανση του Ηλία Μόσιαλου, τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και η ίδια η κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει ορθά την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, 203 λιγότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο Covid-19 νοσηλεύονταν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, σε σχέση με την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή Covid-19 ήταν… 688. Σήμερα η χώρα μας «μετρά» 485 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19.
Η ως άνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο Covid-19 να έχει μειωθεί θεαματικά στο 73,5% και, μάλιστα, ενώ μόλις στις 6 Φεβρουαρίου ήταν στο 80%… Επίσης, θεαματικά έχει μειωθεί και η πληρότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με νόσο Covid-19, η οποία έχει φτάσει πλέον στο 54,88%.
Ακόμη, χαμηλά, σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε για λίγες εβδομάδες πριν, έχει «πέσει» επίσης ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με τον αριθμό αυτόν να φτάνει τις τελευταίες ημέρες κάτω από τις 380 νέες εισαγωγές − χθες έφτασε τις 343, δηλαδή αισθητά κάτω από το συμβατικό όριο των 400 και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 550-600 νέες εισαγωγές, τις οποίες «μετρούσε» μέχρι πρόσφατα καθημερινά το ΕΣΥ της χώρας μας.
Τι κατέγραψε το δελτίο του ΕΟΔΥ
Για την Ιστορία, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει για χθες, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, τα εξής:
Στα 19.509 έφτασαν χθες τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 19.618 για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, με τη διενέργεια 331.538 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 326.246 για τη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται ελαφρώς και να φτάνει στο 5,88%, έναντι του 6% για την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, στους 485 μειώθηκαν ελαφρώς χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο Covid-19, έναντι των 489 για την Τρίτη, ενώ στους 4.164 αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 485 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 364 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 121 (24,95%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 82 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου Covid-19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 25.001.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν χθες τις 448, πρώτη ημέρα μετά από καιρό, που οι νέες εισαγωγές υπερβαίνουν ελαφρώς το συμβατικό όριο των 400.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.