Health & Fitness

Μόσιαλος: Μονοκλωνικά αντισώματα και Όμικρον - Τι ισχύει

Πόσο αποτελεσματικά είναι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται στη μετάλλαξη Όμικρον
Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται στη μετάλλαξη Όμικρον © EUROKINISSI

Τα μονοκλωνικά αντισώματα και η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Τι ισχύει με το χάπι της Merck και της Pfizer. Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί.

Στα μονοκλωνικά αντισώματα και στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος στη νέα του ανάρτηση στο Facebooκ. Ο καθηγητής του LSE παρουσιάζει τα αποτελέσματα που έχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα διαφόρων εταιρειών απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπείες για τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, όπως το χάπι της Pfizer (Paxlovid) και η ρεμδεσιβίρη.

Στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται και στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και το πόσο σημαντικός είναι ενόψει της σχεδιαζόμενης χαλάρωσης των μέτρων. «Οι χώρες που προχωρούν σε σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά πίεσης του Συστήματος Υγείας λόγω του κορωνοϊού, και ταυτόχρονα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και νόσησης του πληθυσμού» τόνιζει. Και προσθέτει: «Στη χώρα μας έχουμε ακόμη και τώρα 300.000 περίπου συμπατριώτες μας άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο».

Ηλίας Μόσιαλος για μονοκλωνικά αντισώματα και μετάλλαξη Όμικρον - Ολόκληρη η ανάρτηση

«Κυκλοφορούν αντικρουόμενες αναφορές για το αν η θεραπεία με τα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα που λειτουργούν ενάντια στην παραλλαγή όμικρον ΒΑ.1, είναι αντίστοιχα δραστικά έναντι της όμικρον BA.2. Οι νέες αυτές αλλαγές του ιού, όπως γνωρίζουμε, ευθύνονται για την αδρανοποίηση των διαθέσιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων από τις εταιρείες Lilly και Regeneron, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με την επικράτηση της όμικρον και την υπερσκέλιση της δέλτα. 
 
» Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με sotrovimab απέτυχε να εξουδετερώσει την όμικρον BA.2 Ανακοινώντας τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα διατύπωσε το συμπέρασμα πως "επί του παρόντος καμία εγκεκριμένη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς όλες τις υποκατηγορίες της παραλλαγής όμικρον".  

» Μετά από την δημοσίευση των παραπάνω αποτελεσμάτων, η εταιρεία Vir Biotechnology, που ανέπτυξε το sotrovimab (με την εταιρεία GlaxoSmithKline), ανακοίνωσε πως τα δικά τους αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν δραστική και έναντι της BA.2. Το δελτίο τύπου της εταιρείας δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες της μελέτης, αλλά τα ευρήματα αναμένεται να δημοσιευτούν επίσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

» Η εταιρεία Lilly δήλωσε επίσης πως οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το bebtelovimab όχι μόνο λειτούργησε ενάντια στην πιο κοινή παραλλαγή όμικρον ΒΑ.1, αλλά διατήρησε επίσης την αποτελεσματικότητά της έναντι της BA.2.

» Να προσθέσω εδώ πως υπάρχει και το μονοκλωνικό αντίσωμα Evusheld, της AstraZeneca, που είναι επίσης εγκεκριμένο. Συνίσταται όμως για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι για τη θεραπεία ατόμων αφού προσβληθούν από τον ιό.
 
» Υπάρχουν βέβαια και άλλες διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή όμικρον, συμπεριλαμβανομένου του από του στόματος φαρμάκου Paxlovid της Pfizer και της ρεμδεσιβίρης (η οποία όμως χορηγείται ως ενδοφλέβια θεραπεία). Και οι δύο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλείας εάν κάποιος κολλήσει κορωνοϊό. Ωστόσο, λόγω υπαρχόντων περιορισμών διαθεσιμότητας ή προκλήσεων παραγωγής, η χρήση τους έχει περιοριστεί σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται εμβολιασμένοι και μη, με προϋπάρχουσες  παθήσεις που συνεχίζουν να θεωρούνται ευάλωτοι.
 
» Επίσης, υπάρχει και το εγκεκριμένο από του στόματος αντιικό φάρμακο, molnupiravir (μολνουπιραβίρη) της Merck, για εξονοσοκομειακή θεραπεία, με βάση μια κλινική δοκιμή φάσης 3 που έδειξε ότι μειώνει τη νοσηλεία και τον θάνατο κατά 30%. Αλλά λόγω και των δεδομένων χαμηλότερης αποτελεσματικότητας, οι ειδικοί λένε ότι προτιμώνται οι άλλες θεραπείες.

» Πού βρισκόμαστε δηλαδή τώρα. Στη χώρα μας έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων τριών διαφορετικών τεχνολογιών. Οι χώρες που προχωρούν σε σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά πίεσης του συστήματος υγείας λόγω του κορωνοϊού, και ταυτόχρονα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και νόσησης του πληθυσμού.  Στη χώρα μας έχουμε ακόμη και τώρα 300,000 περίπου συμπατριώτες μας άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί και ελπίζουμε να περάσει σύντομα το κύμα της όμικρον» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα απέναντι στη Μετάλλαξη Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε διευκρινίσει τι αλλάζει με τα μονοκλωνικά αντισώματα όσον αφορά στη διάθεσή τους σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ