Health & Fitness

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο & για πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας

Οι επιστήμονες συγκρίνουν και δίνουν τις απαντήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο & για πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας
Μάσκα για τον κορωνοϊό © Anna Shvets/Pexels

Μάσκες για τον κορωνοϊό: Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει ερωτήματα για τη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον και για το κατά πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας.

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal επικαλείται λοιμωξιολόγους, που αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95.

Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Ως εκ τούτου, η επιπλέον επίστρωση παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας. Κι αυτό επειδή διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες.

Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο που υπάρχει στα υλικά τους, επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος μάσκας από τη μετάλλαξη Ομικρον

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

maskes_omicron.jpg

Μετάλλαξη Όμικρον - Χρήση μάσκας: Τι λένε οι ειδικοί

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, ήτοι μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», αφού η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, σημειώνει η επιστήμονας.

Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. «Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», αναφέρει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τονίζει ότι τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες KN95. Θα συνιστούσε αυτές τις μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Ο Γκρέιχαμ Σνάιντερ, διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σημειώνει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά -καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα- προστατεύει.

Σημειώνει επίσης ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Όμικρον, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.