Health & Fitness

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Πιθανό να προσφέρουν διαρκή ανοσία

Μελέτη για τα mRNA εμβόλια που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλια Moderna και Pfizer
Εμβόλια Moderna και Pfizer © EPA

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι πιθανό να προσφέρουν μακράς διάρκειας προστασία από τον κορωνοϊό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό «Nature» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna είναι πιθανό να προσφέρουν μακράς διάρκειας προστασία έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19.

Οι επιστήμονες στη μελέτη που αναμεταδίδουν οι «NYTimes» και η «DailyMail», αναφέρουν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια mRNA μπορεί να μη χρειάζονται ενισχυτική δόση για να αναπτύξουν ανοσία μακράς διάρκειας, αρκεί ο ιός και οι παραλλαγές του να μην εξελίσσονται πολύ πέρα ​​από τις τρέχουσες μορφές τους. Κάτι που όμως μέχρι τώρα δεν είναι εγγυημένο.

Την ίδια ώρα, άνθρωποι που ανέκαμψαν από Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό μπορεί να μη χρειάζονται ενισχυτική δόση, ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρουν οι «NYTimes», ο Δρ Ellebedy και οι συνάδελφοί του ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι σε άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό βρίσκονται σε «ηρεμία» στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. «Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο ανθεκτική είναι η ανοσία μας από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε εθελοντές ότι αφού κάποιος μολυνθεί με COVID-19 ή εμβολιαστεί, ένα βλαστικό κέντρο σχηματίζεται στους λεμφαδένες, το οποίο ενεργεί σαν ένα «στρατόπεδο εκκίνησης» για τα κύτταρα μνήμης Β. Αυτό το κέντρο βοηθά τα εκπαιδευτικά κύτταρα Β να αναγνωρίσουν τη γενετική αλληλουχία του ιού, καθώς και τυχόν παραλλαγές αυτής της ακολουθίας.

Το συμπέρασμα

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πιθανώς μια ζωή, σε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν.

Πάντως, δεν ήταν σαφές εάν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να έχει παρόμοια μακροχρόνια επίδραση.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή ανασκόπηση επικεντρώθηκε μόνο στα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna κι έτσι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca. Ωστόσο, ερευνητής που συμμετείχε στην ανασκόπηση εκτιμά ότι η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων με αδενοϊούς ίσως είναι μικρότερη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ