- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
COVID-19: Η άγνωστη σεξουαλική παρενέργεια στους άνδρες
Η περίπτωση ενός Γάλλου που υπέφερε από στύση τεσσάρων ωρών
Πιθανή παρενέργεια ο πριαπισμός στους άνδρες που νοσούν από COVID-19
Αν και η λοίμωξηCOVID-19 «χτυπά» συνήθως στο αναπνευστικό, όποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έχει κάποιες φορές μερικά ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης, εξανθήματα…
Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση η νόσος να «χτυπήσει» με τη μορφή κάποιας μορφής σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η περίπτωση ενός 62χρονου άνδρα στη Γαλλία, ο οποίος κατέληξε να υποφέρει από στύση τεσσάρων ωρών λόγω της COVID-19, είναι χαρακτηριστική.
Το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Emergency Medicine. Μέσα από αυτή τη δημοσίευση, οι ειδικοί θέλουν να προειδοποιήσουν τους άνδρες ότι ο πριαπισμός -μια ιατρική κατάσταση όπου το πέος παραμένει σε στύση για περισσότερο από το συνηθισμένο εκτός της σεξουαλικής διέγερσης- είναι μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού.
Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. ΡόκκαςMD (https://www.krokkas.gr/) σημειώνει ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο γνωστή παρενέργεια της νόσου COVID-19, που, ωστόσο, πρέπει γιατροί και κοινό να έχουν υπόψη τους.
Όπως εξηγεί: «Ο πριαπισμός προσφέρεται για χαλαρά αστεία και… “τρολάρισμα”, αλλά στ’ αλήθεια πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη και συχνά επώδυνη, που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να ξεκινήσει ως μια φυσιολογική στύση, όταν κάποιος ερεθιστεί σεξουαλικά, αλλά μπορεί και να προκύψει χωρίς αιτία».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το επιστημονικό άρθρο, ο άνδρας πήγε στο Κέντρο Hospitalier deVersailles στο Le Chesnay κοντά στο Παρίσι με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετό, ξηρό βήχα, διάρροια και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Οι γιατροί του έδωσαν αντιβιοτικά, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, έχοντας δύσπνοια. Ο 62χρονος εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, μπήκε σε αναπνευστήρα και υποβλήθηκε σε θεραπεία για σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).
Οι γιατροί, εξετάζοντάς τον, ανακάλυψαν ότι είχε πριαπισμό. Επιπλέον βγήκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
«Ο πριαπισμός μπορεί να πάψει να υφίσταται από μόνος του, αλλά μπορεί να είναι και κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα.
«Και, εάν επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία στο μέλλον. Ανάλογα με τον τύπο πριαπισμού, που βιώνει κάποιος, μπορεί να αισθάνεται πόνο και έντονη δυσφορία».
Ο 62χρονος άνδρας παρουσίασε τον λεγόμενο πριαπισμό χαμηλής ροής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, ο πριαπισμός συμβαίνει αρκετά συχνά. Όπως έδειξε πριν από λίγα χρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, το συγκεκριμένο πρόβλημα έστειλε στα επείγοντα των νοσοκομείων περίπου 8.700 άνδρες στις ΗΠΑ μέσα σε περίοδο τριών ετών.
Οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βάζοντας παγοκύστη στο πέος του άνδρα, αλλά εκείνος είχε ακόμη στύση μετά από τέσσερις ώρες. Σε αυτό το σημείο οι γιατροί αποφάσισαν να τραβήξουν το αίμα από το πέος του με μια βελόνα και τότε ανακάλυψαν ότι είχε θρόμβους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι θρόμβοι αίματος γενικά είναι μια δυνητικά επικίνδυνη παρενέργεια της COVID-19 και έχουν βρεθεί σε πολλούς ασθενείς με κορωνοϊό, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.
Ο άγνωστος άνδρας υποστηριζόταν από αναπνευστήρα για δύο εβδομάδες και πλέον έχει βγει από τη ΜΕΘ και έχει αναρρώσει πλήρως.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας επισημαίνει ότι το θέμα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και ότι θα πρέπει οι γιατροί να έχουν υπόψη τους και αυτή την επιπλοκή της COVID-19.
Οι συγγραφείς της επιστημονικής δημοσίευσης ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η κλινική και η εργαστηριακή εικόνα του ασθενούς μας υποδηλώνει πριαπισμό, ο οποίος σχετίζεται με μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αυτή η ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης και να αντιμετωπίζεται άμεσα, ώστε να αποτρέπονται άμεσες και χρόνιες λειτουργικές επιπλοκές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.