Η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν μειώνει την ισχύ του εμβολίου
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου εξηγεί
Παρασκευή Κατσαούνου: Ο τρόπος που φτιάχτηκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητά του σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.
Η Παρασκευή Κατσαούνου ξεκαθάρισε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν επηρεάζει την ισχύ του εμβολίου κατά της Covid-19.
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο έχει φτιαχτεί με γενετικό υλικό, το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο που ο ιός «χτυπά» τα κύτταρα του οργανισμού.
«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα -που είναι σημαντικό- και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό» ανέφερε η κα Κατσαούνου.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου εν όψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (17-20 Δεκεμβρίου) και τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας Covid-19 και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών.
Στέλιος Λουκίδης: Η πανδημία κορωνοϊού καθυστέρησε τη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων
Από τη μεριά του ο ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018.
«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα» τόνισε ο κ. Λουκίδης.
Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο».
«Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Τρόποι μείωσης των συμπτωμάτων
Κλινικές δοκιμές αναφέρουν απώλεια 15-20% του αρχικού σωματικού βάρους
Μη σκαλώνεις που μεγαλώνεις
Βράβευση της εταιρείας του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Μελέτη σε ελεγχόμενο χώρο δείχνει τον ρόλο βήχα, αερισμού και μάσκας στη μετάδοση
Μικρές, επιστημονικά τεκμηριωμένες συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Τα όρια μεταξύ ευκαιριακής κατανάλωσης οινοπνεύματος και εθισμού
Οι ερευνητές ανέλυσαν 37 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 9.000 συμμετέχοντες
Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη
Παράλληλα, αποθαρρύνεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με τεχνητά αρώματα
To εργαλείο που ίσως είναι τελικά πιο υγιεινό για το πλύσιμο των πιάτων
Το «σύνδρομο μετά τις διακοπές» και η καθημερινότητα που δεν αφήνει χώρο για τον εαυτό
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για την προστασία του πληθυσμού
Ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση, αυστηρότερους ελέγχους και συνεχή επιστημονική έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.