- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν μειώνει την ισχύ του εμβολίου
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου εξηγεί
Παρασκευή Κατσαούνου: Ο τρόπος που φτιάχτηκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητά του σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.
Η Παρασκευή Κατσαούνου ξεκαθάρισε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν επηρεάζει την ισχύ του εμβολίου κατά της Covid-19.
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο έχει φτιαχτεί με γενετικό υλικό, το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο που ο ιός «χτυπά» τα κύτταρα του οργανισμού.
«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα -που είναι σημαντικό- και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό» ανέφερε η κα Κατσαούνου.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου εν όψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (17-20 Δεκεμβρίου) και τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας Covid-19 και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών.
Στέλιος Λουκίδης: Η πανδημία κορωνοϊού καθυστέρησε τη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων
Από τη μεριά του ο ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018.
«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα» τόνισε ο κ. Λουκίδης.
Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο».
«Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο
Για το 2026, έχουν προγραμματιστεί περίπου 135 διοργανώσεις σε 43 χώρες
Διαπιστώθηκε ότι ακριβότερες επιλογές δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτικές
Tι έδειξε πρόσφατη κλινική δοκιμή διάρκειας 68 εβδομάδων
Η στάση που αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινή ρουτίνα των αντρών στο W.C
Το μικρό καθημερινό μπλακ άουτ που όλοι παθαίνουμε, έχει όνομα... και εξήγηση
Η ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανδρικού οργανισμού
Μέτρα προστασίας και βασική φροντίδα σε ήπια συμπτώματα
Η πολύπλοκη επίδραση του καπνού στην υγεία των οστών
Βράβευση χορηγών για τη συμβολή τους στην επίτευξη των σκοπών και των δράσεων του σωματείου
Τρεις δερματολόγοι εξηγούν και συμβουλεύουν
Ακολουθώντας μια αφήγηση που υπόσχεται επιτυχία, ελευθερία, οικονομική άνεση, ερωτική πληρότητα ή κοινωνική αποδοχή
Δεν σβήνονται τα τραύματα. Αλλά μπορούν να μεταβολιστούν. Να πάψουν να καθορίζουν ασυνείδητα τις επιλογές μας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση,
Αφορούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά παραμένουν άγνωστες
Η ενέργεια του σώματος εξαντλείται πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται φυσικά στο σώμα αλλά μειώνεται με την ηλικία
Το εργαστήριο συντονίζει ο Κλέαρχος Σταματουλάκης, ψυχολόγος και συγγραφέας
Ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ - Ένας στους επτά εφήβους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.