Health & Fitness

Εκτός τελών κυκλοφορίας οι ασθενείς με κυστική ίνωση

Δυνατότητα άδειας στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οι ασθενείς με κυστική ίνωση
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Από τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης απαλλάσσονται οι ασθενείς με κυστική ίνωση

Άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών δίνει σε ασθενείς με κυστική ίνωση την απαλλαγή από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ταξινόμησης και τη δυνατότητα άδειας στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ, εφόσον έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοηθείας. 

Ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση (www.cfathess.gr) εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, κα Αγγελική Πρεφτίτση, «ο σύλλογος λειτουργώντας για μια ακόμα φορά μεθοδικά και συστηματικά, παρ’ όλες τις δυσχέρειες της καθημερινότητας λόγω και της πανδημίας, κατάφερε για ακόμα μία φορά να πετύχει μία σημαντική ελάφρυνση για τους πάσχοντες με ΚΙ. Η ψήφιση της εν λόγω διάταξης πέρασε από πολλά κύματα, καθώς ενώ από το 2019 υπήρχε η σύμφωνη γνώμη όλων των αρμοδίων, αυτή δεν πρόλαβε να κατατεθεί λόγω της προκήρυξης των τελευταίων εθνικών εκλογών. Με την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα Κυβέρνηση, ο Σύλλογός μας έσπευσε άμεσα να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους υπουργούς και να επαναφέρει το θέμα πρώτο στην ατζέντα της συζήτησης. Για το σκοπό αυτό, στις αρχές Μαρτίου του 2020, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα».

Η κ. Πρεφτίτση επισημαίνει πως «κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας, το αίτημα διαβιβάστηκε στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα ζητούνταν και η γνωμοδότηση του Υπουργείου Υγείας, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- είχε εξασφαλιστεί διά της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ, που είχε προκληθεί βάσει εγγράφου υπομνήματος του σωματείου μας τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, ότι το θέμα μας είχε κριθεί θετικά και ότι επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε τροπολογία που θα κατατίθετο από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, αργά το απόγευμα».

preftitsi.jpg

«Στο σημείο αυτό», προσθέτει, «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους συνεργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα για την ευόδωση του αιτήματος μας. Τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, του Υπουργείου Εργασίας, της ΑΑΔΕ, το ΚΕΣΥ, τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και τους συμβούλους αυτών και φυσικά τους βουλευτές των διαφόρων κομμάτων που ασχολήθηκαν με το θέμα μας μετά από ενημέρωση τους και επικοινωνία με το σύλλογο μας.

Η συνεπής, συστηματική δουλειά επιφέρει αποτελέσματα αλλά δεν μένουμε μόνο εδώ. Ήδη επισημάναμε την ανάγκη απαλοιφής των πρόσθετων προϋποθέσεων στη χορήγηση των παραπάνω ελαφρύνσεων για τους ασθενείς με ΚΙ, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ινοκυστικοί ασθενείς με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας και επικοινωνήσαμε εγγράφως με τους αρμοδίους, οι οποίοι εξετάζουν το αίτημά μας.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση και άλλων θεμάτων, που μας αφορούν. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, ενημερώσαμε, μεταξύ άλλων, και το Πρωθυπουργικό γραφείο για ένα σοβαρότατο θέμα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της καθυστέρησης στην προμήθεια ενός φαρμάκου, που αφορά μεγάλο ποσοστό ασθενών και αναμένουμε τη θετική του ανταπόκριση».

image.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ