- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Mενέλαος Πάγκαλος: Ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της AstraΖeneca
Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στη φαρμακοβιομηχανία
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZenecα, Μενέλαος Πάγκαλος, είναι γεννημένος στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς - Τι ρόλο είχε στη δημιουργία του εμβολίου
Μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για τα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν ήδη παράξει και περιμένουν την επίσημη άδεια για να τα βγάλουν στην αγορά, σήμερα ήρθε μαι ακόμα σπουδαία είδηση.
Η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει έτοιμο το δικό της εμβόλιο, που μάλιστα έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%.
Πίσω από τη σημαντική αυτή επιτυχία βρίσκεται και πάλι ένας Ελληνας. Ο Μενέλαος Πάγκαλος.
Πριν από λίγο έκανε tweet για τη σπουδαία επιτυχία, γράφοντας ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη για μια μαζική, έγκαιρη και δίκαιη κατανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.
Οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο αφορούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επισήμανε η AstraZeneca και όπως δήλωσε ο Πασκάλ Σοριότ, επικεφαλής της εταιρείας: «Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας».
Ποιος είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος
Ο τίτλος του Μενέλαου Πάγκαλου, που έχει κάνει το όνομά του Μενέλας Πάγκαλος, είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης Βιοφαρμάκων της εταιρείας AstraZeneca. Επί των ημερών του η φαρμακοβιομηχανία είχε ενταπλασιάσει το ρυθμό αποτελεσματικότητας των υπό εξέλιξη νέων σκευασμάτων της, και τώρα έχει έτοιμο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η φήμη που συνοδεύει τον “Mene” Πάγκαλο, είναι ότι με κάποιον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει, επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας εντελώς καινούργιων φαρμάκων -ό,τι ακριβώς απαιτούσαν οι κρίσιμες περιστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η AstraZeneca συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη, φημισμένη πανεπιστημιούπολη της Βρετανίας, η AstraZeneca έχει εγκαταστήσει το υπερσύγχρονο εργαστήριο έρευνας και εξέλιξης φαρμάκων.
Τη δημιουργία του επέβλεψε ο Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά κατάγεται από οικογένεια Χιωτών μεταναστών. Μιλά ελληνικά και επισκέπτεται τακτικά τη Χίο. Ο Mene Pangalos, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γένος Ψαρρού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας περνά συχνά τις διακοπές του στο νησί, όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του σημείωμα.
Ο Mene Panglaos είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.
Οι σπουδές του ήταν στη βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία και τη νευροφαρμακολογία. Η επιστήμη παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Άλλωστε και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα, επιβλέποντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές νέων επιστημόνων.
Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στην πρόοδο της βιομηχανίας φαρμάκων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.