- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Υπάρχουν επιπτώσεις από το κάπνισμα στη ρινοπλαστική;
Τι ισχύει και για τους παθητικούς καπνιστές
Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε ρινοπλαστική, οι γιατροί συνιστούν τη δραστική μείωση ή, ακόμα καλύτερα, την πλήρη διακοπή τους καπνίσματος για μία σειρά από λόγους
Όσοι σχεδιάζουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική πρέπει να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για τη δραστική μείωση ή, ακόμα καλύτερα, τη διακοπή του καπνίσματος. Όπως συμβαίνει σε κάθε αισθητική ή θεραπευτική χειρουργική επέμβαση, η συνήθεια αυτή ενέχει κινδύνους για την πορεία του ασθενή, αλλά και για το αισθητικό αποτέλεσμα. Οι χειρουργοί πάντοτε προειδοποιούν προεγχειρητικά τους ασθενείς τους για τους κινδύνους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σοβαροί. Και οι λόγοι αφορούν στα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων τοξινών στον οργανισμό των καπνιστών, όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα.
Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, «το κάπνισμα κατά την περιεγχειρητική περίοδο μπορεί να επηρεάσει, ως έναν βαθμό, το αποτέλεσμα μιας ρινοπλαστικής, καθυστερώντας την ανάρρωση του ασθενή. Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, εμφανίζουν υψηλή τοξικότητα και επηρεάζουν την αγγειοβρίθεια των βλεννογόνων της μύτης, με αποτέλεσμα, κακή αιμάτωση στην περιοχή της επέμβασης που οδηγεί σε αργή επούλωση των ιστών και επομένως, καθυστερημένη ανάρρωση».
Επίσης, η χρήση προϊόντων καπνού αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης. Η νικοτίνη, συγκεκριμένα, επιδρά στα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκοκυττάρων. Όταν κάποιος καπνίζει τα επίπεδά τους μειώνονται, οπότε ελαττώνεται και η άμυνα έναντι λοιμώξεων, γεγονός επισφαλές ειδικά στις περιπτώσεις μετεγχειρητικών ασθενών.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που καπνίζουν είναι η αθηροσκλήρωση των αγγείων με αποτέλεσμα, μείωση της ποσότητας του αίματος στη μύτη (ή οποιαδήποτε άλλη χειρουργημένη περιοχή). Η κατάσταση αυτή επιφέρει στένωση των αρτηριών από αθηρωματικές πλάκες κι έτσι το αίμα που μεταφέρεται είναι λιγότερο, οπότε η οξυγόνωση των ιστών δεν είναι επαρκής ούτε και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάρρωση. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό ακόμα και σε εφήβους καπνιστές.
Στην περίπτωση του παθητικού καπνίσματος είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο παθητικός καπνιστής εισπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου και επομένως τις ίδιες χημικές ουσίες που λαμβάνει και ο ενεργητικός καπνιστής, εμφανίζει επίσης έναν βαθμό τοξικότητας. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η ανάρρωση μετά από επεμβάσεις της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, είναι καθυστερημένη σε σχέση με τους μη καπνιστές (ενεργούς και παθητικούς), αλλά αρκετά ταχύτερη σε σχέση με την ομάδα των καπνιστών.
«Κάθε χειρουργός συστήνει στους ασθενείς του τη διακοπή καπνίσματος πριν την οποιαδήποτε επέμβαση ή τουλάχιστον μια πολύ δραστική μείωσή του. Το ίδιο ισχύει και για τη ρινοπλαστική. Η διακοπή έστω και περιεγχειρητικά έχει αναδείξει βελτίωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και επαναφορά των επιπέδων του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, σε φυσιολογικές τιμές. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, γιατί εξασφαλίζει έναν καλό προεγχειρητικό εργαστηριακό έλεγχο, καθοριστικό τόσο για την πορεία της επέμβασης, όσο και της γενικής αναισθησίας, στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής.
Για όσους η απόφαση μιας μόνιμης αποχής από το κάπνισμα, τους υπερβαίνει, και η οριστική διακοπή είναι ανέφικτη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ακόμα και 1-2 εβδομάδες χωρίς τη βλαπτική του επίδραση, θα τους προστατεύσει και θα βελτιώσει το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Όσο για τους παθητικούς καπνιστές, συστήνεται να μη βρίσκονται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε μέρη όπου υπάρχουν καπνιστές. Όσοι υποβάλλονται, δε, σε λειτουργική ρινοπλαστική θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από τα ανατομικά προβλήματα, που προφανώς θα αντιμετωπιστούν κατά την επέμβαση, θα πρέπει να προσπαθούν περισσότερο, γιατί τα συστατικά του τσιγάρου οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή βλέννας εμποδίζοντας ακόμη περισσότερο την ελεύθερη αναπνοή», επισημαίνει ο Δρ. Μοιρέας.
Ωστόσο η τεχνολογία των εργαλείων και οι χειρουργικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί αρκετά, με την εμφάνιση της Piezo-Diamond Λειτουργικής Ρινοπλαστικής και τη χρήση Υπερήχων, εφόσον ο χρόνος ανάρρωσης ελαχιστοποιείται μετά από κάθε επέμβαση. Ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, εξειδικευμένος στη Piezo-DiamondΡινοπλαστική εξηγεί ότι: «Προκειμένου να περιορίσουμε τις αιμορραγίες και την έκταση του χειρουργικού τραύματος σε μια επέμβαση που πραγματοποιείται στο πρόσωπο και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια κινήσεων και χειρουργικών χειρισμών, η χρήση υπερήχων εξασφαλίζει χωρίς εκτεταμένες τομές και ακανόνιστες οστεοτομίες, το ιδανικό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα γρήγορη επούλωση. Ο χρόνος της επέμβασης ελαττώνεται, οι μώλωπες ελαχιστοποιούνται και η ανάρρωση είναι ταχύτερη».
Το κάπνισμα σίγουρα δεν αποτελεί θετικό στοιχείο σε οποιονδήποτε αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοιου είδους επέμβαση, ωστόσο ένα χειρουργείο που δεν προκαλεί μεγάλες αιμορραγίες και εκτεταμένες βλάβες σε ιστούς θα επουλωθεί σύντομα και επομένως η βλαπτική επίδραση του τσιγάρου δεν θα καθυστερήσει στον ίδιο βαθμό την ανάρρωση.
Για όσους σκεφτούν να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές καπνίσματος και πρόσληψης νικοτίνης, τα νέα δεν είναι καλά... Μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις έχουν όλα τα είδη και τρόποι καπνίσματος. Για παράδειγμα το άτμισμα, αν και θεωρείται λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία, εξακολουθεί να έχει αρνητική επίδραση εξαιτίας της αγγειοσυσπαστικής ιδιότητας που εμφανίζουν τα συστατικά που περιέχονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε αυτό το σημείο δηλαδή δεν διαφέρουν καθόλου από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Και τα δύο μειώνουν τη ροή του αίματος, με τις προαναφερόμενες συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για τους ναργιλέδες, που, παρά τις πεποιθήσεις των χρηστών τους ότι τα συστατικά του καπνού μένουν στο νερό, αυτό δεν συμβαίνει.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί εάν, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα επιθέματα νικοτίνης και η τσίχλα νικοτίνης που χρησιμοποιούνται περιστασιακά από τους ασθενείς που τους απαγορεύεται το κάπνισμα, είναι ασφαλή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εναλλακτική λύση στην περιεγχειρητική περίοδο δεν ενδείκνυται. Φάνηκε ότι η αντικατάσταση νικοτίνης ενέχει παρόμοιους κινδύνους με το συνεχιζόμενο κάπνισμα και είναι εξίσου επιβλαβής, κατά την περιεγχειρητική περίοδο ειδικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αισθητικές επεμβάσεις.
Συμπερασματικά, λοιπόν, το κάπνισμα επιδρά στους ιστούς και στις λειτουργίες των επανορθωτικών κυττάρων με αποτέλεσμα καθυστέρηση της επούλωσης και συχνότερες επιπλοκές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καπνιστές δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας πλέον είναι πολλές. Οι υπέρηχοι με την εξασφάλιση της Piezo-Diamond Ρινοπλαστικής συμβάλλουν στη γρήγορη ανάρρωση των ασθενών αυτών αλλά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η διακοπή ή τουλάχιστον η πολύ δραστική μείωση του καπνίσματος έστω και για λίγες ημέρες, δρα επικουρικά στην επούλωση και γρήγορη βελτίωση της αναπνοής τους», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, να επιμένουν και οι γονείς» - Πώς βοηθά η «Φλόγα» τις οικογένειες των μικρών ασθενών
H κλινική δοκιμή γίνεται από το UCL
Ένας συνδυασμός παραγόντων που προδιαθέτουν για καρδιαγγειακή νόσο
Youtuber αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα και να μοιραστεί αποτελέσματα και εντυπώσεις
Πώς μεταδίδεται και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Στενή η σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και διαταραχών του ύπνου
Μέσα στα χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για τα αίτια του χασμουρητού – και μόλις προέκυψε μία νέα
Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων: Πρόγραμμα πρωινής Γυμναστικής και Δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.