Unicef: Ο κορωνοϊός απειλεί έμμεσα τη ζωή 6.000 παιδιών κάθε μέρα
Στις φτωχές χώρες, τους επόμενους 6 μήνες σύμφωνα με τη Unicef

Unicef: Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού ίσως προκαλέσουν έμμεσα τον θάνατο έως και 6.000 παιδιών τη μέρα τους επόμενους 6 μήνες στις φτωχές χώρες.
Η μάχη κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να έχει έμμεσες καταστροφικές επιπτώσεις για τις φτωχές χώρες, όπως ο θάνατος 6.000 παιδιών κάθε ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες, προειδοποίησε σήμερα η Unicef ζητώντας να αναληφθεί αμέσως δράση.
Σύμφωνα με το χειρότερο από τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες ενδέχεται να πεθάνουν σε διάστημα έξι μηνών, θύματα των προβλημάτων που προκαλεί η μάχη κατά της επιδημίας covid-19 στην παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών, εξηγεί η Unicef σε ανακοίνωσή της.
Οι θάνατοι αυτοί θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά την ίδιας ηλικιακής ομάδας που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες στις χώρες αυτές. Το ίδιο χρονικό διάστημα έως και 56.700 γυναίκες ενδέχεται να πεθάνουν πριν και μετά τον τοκετό καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα, επιπλέον των 144.000 που πεθαίνουν τώρα.
Οι αριθμοί αυτοί εξαλείφουν «δεκαετίες προόδων στη μείωση των θανάτων που μπορούν να προληφθούν στις γυναίκες και τα παιδιά», καταγγέλλει η διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μητέρες και τα παιδιά να είναι παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του ιού», τόνισε η ίδια.
Στις χώρες το σύστημα υγείας των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η covid-19 διαταράσσει την προμήθεια σε φάρμακα και την πρόσβαση σε τρόφιμα, ενώ ασκεί πίεση στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, εξηγεί η έκθεση του Johns Hopkins η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού – η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων - και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζει τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων.
Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στον οικογενειακό προγραμματισμό, την περιγεννητική φροντίδα, τον τοκετό, τον εμβολιασμό καθώς και στις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας.
Η Unicef υπογραμμίζει ότι ως τα μέσα Απριλίου περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να μην είχαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιλαράς, την ώρα που οι εκστρατείας εμβολιασμού έχουν διακοπεί εξαιτίας της επιδημίας.
Η Νότια Ασία θα πληγεί περισσότερο, μπροστά και από την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερα αυξημένους απολογισμούς στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
«Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το έκτακτο προσωπικό», υπογράμμισε η Unicef η οποία κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να «εξακολουθήσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις έμμεσες επιπτώσεις στα παιδιά» μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ευτυχία και η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας»
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών
#GetScreenedEU στην Ελλάδα
H πρώτη προειδοποίηση για το τσιγάρο ήρθε το 1964
Η ασφάλεια τροφίμων...σε κρίση
Τι συμβαίνει στο στόμα μετά την παρατεταμένη λήψη του φαρμάκου
Κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα από 300.000 παιδιά με σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας
Επηρεάζει έως και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας - Η ημερομηνία και οι ώρες
Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DaVinciXi εξασφαλίζει μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική και άμεση αποκατάσταση
Ο Γιώργος Κατζουράκης έλαβε την διάκριση «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Βιομηχανίας»
Ισότητα, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες συνθέτουν το τρίπτυχο για τη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος
Τα νέα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα
Ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, ισότητα στις αμοιβές, δυνατότητες εξέλιξης
Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7% των παιδιών και το 9% των ενηλίκων στην ελληνική περιφέρεια
Μια απάντηση στο γιατί πολλοί νέοι άνθρωποι μετά τα 30 αλλάζουν συνήθειες με δραστικό τρόπο
Μελέτη για τις αρνητικές συνέπειες - Δε βρέθηκε κανένα θετικό αποτέλεσμα
Οι παράγοντες κινδύνου και η συντηρητική θεραπεία
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.