- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τι είναι το Euromomo, που δεν μετέχει η Γερμανία
Τι δείχνει για την Ελλάδα το σύστημα παρακολούθησης της θνησιμότητας
Τι είναι και τι δείχνει το Euromomo στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και το πρόβλημα της Γερμανίας που δεν συμμετέχει.
Το EUROMOMO, το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της θνησιμότητας στο οποίο αναφέρθηκε χθες εκτενώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της απάντησής του στην ερώτηση της ATHENS VOICE για το R-0 και το R-t στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε λίγο πριν ενσκήψει η πανδημία της γρίπης Α(Η1Ν1), το 2009.
Αμέσως το σύστημα απέδειξε τη χρησιμότητά του, αφού παρέχει στους επιστήμονες ακριβή καταγραφή των θανάτων από κάθε αιτία και υποβοηθά αποφασιστικά την εξακρίβωση του μεγέθους και της πορείας της πανδημίας, αλλά και την κατάστρωση των σχεδίων για την αντιμετώπισή της.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σήμερα, καθώς οι χώρες οι οποίες μετέχουν σε αυτό έχουν στη διάθεσή τους ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία για να παρακολουθούν την εξέλιξη της σοβούσας πανδημίας του νέου κοροναϊού SARS–COV 2 και να σχεδιάζουν με ασφάλεια τη επιδημιολογική τους στρατηγική.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επιστήμονες, το οποίο τους επιτρέπει την αξιόπιστη καταγραφή κάθε περιστατικού θανάτου σχετιζόμενου με την ασθένεια, χωρίς να επιτρέπει αποκλίσεις ή υποκαταγραφές.
Στο EUROMOMO, μαζί με την Ελλάδα, μετέχουν άλλες 22 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο (χωριστά ως Αγγλία-Ουαλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία), Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ουγγαρία, Μάλτα, Εσθονία, Λιχτενστάιν και Αγ. Μαρίνος. Η Γερμανία δεν μετέχει, με την εξαίρεση του κρατιδίου της Έσσης και του Βερολίνου. Τα στοιχεία αυτών των χωρών και περιφερειών θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα για την εξέλιξη της νόσου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, στο σύνολο των χωρών που μετέχουν σε αυτό το δίκτυο αξιόπιστων στοιχείων, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (13,82), πριν από την Ουγγαρία (36,33) και τη Νορβηγία (38,37). Αντιθέτως, οι περισσότερες κατ’ αναλογία απώλειες ανθρώπινων ζωών καταγράφονται κατά σειρά στο Βέλγιο (676,81) την Ισπανία (540,35) και την Ιταλία (477,72).
Η Γερμανία, μη μετέχοντας στο EUROMOMO, έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει προβλήματα με τα δεδομένα που καταγράφει, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ακόμη ένας λόγος ο οποίος καθιστά έωλη την ούτως ή άλλως μακάβρια σύγκριση την οποία ανεπίγνωστα επιχειρούν ορισμένοι με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.