- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρύτανης ΕΚΠΑ: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοϊού
Μπορεί η διασπορά να φτάσει σε επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών
Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα και τη διασπορά του κορωνοϊού εκφράζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική.
«Είναι το στάδιο που λέμε για διασπορά στην κοινότητα, και που είναι το σημείο πλέον όπου αρχίζουμε να χάνουμε την ιχνηλάτηση και τη στενή επαφή με αυτόν που ταξίδεψε, με αυτόν που μένει στο σπίτι, και δημιουργεί την ανησυχία την οποία εύλογα όλοι έχουμε ότι μπορεί αυτός ο αριθμός να αρχίσει να αυξάνεται και να φτάσει σε επίπεδα που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, και εξήγησε ότι κράτη με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι γύρω στα 250 με 300 κρούσματα.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η προσωπική υγιεινή, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε ενσυνειδήτως να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Είναι εντυπωσιακό ότι ασυναίσθητα πιάνουμε το πρόσωπό μας 20-25 φορές την ώρα», υπογράμμισε.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού υποστήριξε πως πρέπει να μείνουν σπίτι, να περιορίσουν όσο γίνεται τις κινήσεις τους. «Αυτός ο ιός δεν ίπταται στην ατμόσφαιρα, είναι μέσα σε σταγόνες και μετά από ένα μέτρο πέφτει κάτω», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος τονίζοντας ότι ο ιός προκαλεί πρόβλημα όταν φτάσει βαθιά στους πνεύμονες. «Μπαίνει στα κυψελιδικά κύτταρα του πνεύμονα και δημιουργεί αρχικά τη φλεγμονή κι έπειτα την πνευμονία. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από βλεννογόνους, συνηθέστερα του στόματος και της μύτης».
«Το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν στο σπίτι (…) είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε μεγάλη συσσώρευση στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος καταλήγοντας μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με την Εκκλησία και τη Θεία Κοινωνία: «Νομίζω ότι αυτό που έχει ειπωθεί και είναι σαφές σε όλους μας είναι ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με το σίελο, σαφέστατα νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ο ίδιος πρέπει να αποφύγει να πάει στην εκκλησία και να κοινωνήσει και από 'κει και πέρα είναι θέμα πλέον προσωπικής ευθύνης και απόφασης που ο καθένας θα πάρει».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Τι πρέπει να αλλάξετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.