Πριν μια εβδομάδα στέκονταν στην αφετηρία. Στα 5, στα 10 ή στα 42 χιλιόμετρα της κλασικής. Δρομείς έμπειροι, σε αναζήτηση μιας καλύτερης επίδοσης, ενός προσωπικού ρεκόρ που σηματοδοτεί μια πορεία εξελικτική, κερδισμένη βήμα-βήμα. Δρομείς που έκαναν τη μετάβαση από μια απόσταση σε μια άλλη, μεγαλύτερη, ζητώντας να κατακτήσουν ένα επόμενο στάδιο, να τιθασεύσουν μια μεγαλύτερη δυσκολία. Δρομείς που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά για να δοκιμάσουν, να φωτίσουν τη ζωή τους, να χαρτογραφήσουν το άγνωστο. Δρομείς που ξαναστάθηκαν στην άφεση μετά από καιρό, προσδοκώντας μέσα απ΄το νήμα της μπλε γραμμής να συνδεθούν με μια παλιότερη ζωή, δική τους. Κι άλλοι που δεν αγωνίζονταν μα βρίσκονταν εκεί νοητά ή στέκονταν μέσα στο πλήθος για να θαυμάσουν, να στηρίξουν, να βοηθήσουν, ξέροντας τι σημαίνει κάθε ένας μέσα στο πλήθος σε μια τέτοια ώρα.
Πολλοί τα κατάφεραν. Δάμασαν την απόσταση, νίκησαν το χρόνο, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, δικαιώθηκαν για την προσπάθεια. Άλλοι εγκατέλειψαν στη μέση του δρόμου, δυσκολεμένοι από τη μέρα, καταπονημένοι στο σώμα, τραυματισμένοι κι απογοητευμένοι. Κι άλλοι, ακούγοντας το σώμα και ερμηνεύοντας σοφά τη συνθήκη, διάλεξαν να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα της στιγμής αναπροσαρμόζοντας το στόχο για να μην τσακιστούν, να μη χάσουν. Όλοι προχώρησαν.
Μια εβδομάδα μετά, ο κύκλος αυτής της προσπάθειας έκλεισε. Με νίκες ή ήττες, με ρεκόρ ή οπισθοδρόμηση, με στασιμότητα που είναι άλλοτε ενοχλητική κι άλλοτε παρήγορη. Τελείωσε σαν κάτι κατακτημένο, εμπεδωμένο, που ήδη αναζητά τη συνέχεια. Τελείωσε ανοίγοντας χώρο για τα επόμενα. Κάποιοι δρομείς θα συνεχίσουν ικανοποιημένοι, αναζητώντας τρόπο να μεγαλώσουν την επιτυχία τους. Άλλοι θα προχωρήσουν με οδηγό το πολύτιμο πείσμα που συχνά οριοθετεί ή αναπροσαρμόζει το στόχο. Κι άλλοι θα αρκεστούν στη διαδρομή που τελείωσε, παίρνοντας απ’ αυτήν ό,τι τους έδωσε, χωρίς την ανάγκη να συνεχίσουν.
Πριν καταπιαστεί με τα σκοτάδια της πολιτικής, στις μέρες που ήταν καλός προπονητής, ο Γιάννης Ιωαννίδης έλεγε σοφά στους παίκτες του: «Η νίκη πρέπει να σε απασχολεί πέντε λεπτά. Η ήττα, δέκα». Με άλλα λόγια, έλεγε να χαίρεσαι τη χαρά αλλά να μη μένεις σ’ αυτήν. Να της δίνεις χώρο μέσα σου, αλλά να μη σε εγκλωβίζει. Να σε διαπερνά αλλά να μη σε σταματά, να μη σε παρασύρει σε αναπόληση. Έλεγε, επίσης, να ακούς την ήττα. Να την αναλύεις, να την κατανοείς. Να την αφήνεις με θάρρος να σου πει την ιστορία της, χωρίς να σε δαμάζει. Αντίθετα, να την κάνεις οδηγό για τα επόμενα, για τα καινούργια.
Συχνά μεγαλώνουμε με την εντύπωση πως η ζωή προχωρά σταθερά και ανοδικά, σε γραμμική πορεία. Με την ψευδαίσθηση πως όσο προσπαθούμε γινόμαστε καλύτεροι, ανεβαίνουμε σε απόλυτη αντιστοιχία με την προσπάθεια. Ξεχνάμε τη στασιμότητα και κλείνουμε τα μάτια στην οπισθοδρόμηση. Μα οι δρόμοι μας θυμίζουν πως όλα είναι ένας διαρκής κυματισμός, με περιστασιακά τινάγματα στα ύψη και αντίστοιχες κάμψεις ή πτώσεις που μας δοκιμάζουν. Αυτή είναι η αληθινή πορεία κι εκεί κρύβεται ο πλούτος της. Στη συνέχεια. Το τέλος του αγώνα, το τέλος της διαδρομής θέλει μια στάση για να νιώσεις, να καταλάβεις, να σκεφτείς. Να χαρείς και να δεις με θάρρος τα δεδομένα. Κι έπειτα, κλείνοντας συνειδητά τον κύκλο να αρχίσεις να χαράζεις τον επόμενο. Να ετοιμάζεσαι να σταθείς όρθιος στην επόμενη αφετηρία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.