Health & Fitness

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τα νέα καπνικά προϊόντα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν λιγότερες βλάβες σε πνεύμονες και καρδιά σε σχέση με τα τσιγάρα

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 697
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
an.jpg

Νέα ευρήματα ότι τα νεότερα καπνικά προϊόντα θέρμανσης και όχι καύσης και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαπτικά από τα παραδοσιακά τσιγάρα, τόσο όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις πνευμονοπάθειες, όσο και τον καρκίνο του πνεύμονα, παρουσίασε προσφάτως η Philip Morris International (PMI).

Οι σχετικές έρευνες διεξήχθησαν από επιστήμονες του ερευνητικού τμήματος, PMI Science, οι οποίοι πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στον αέρα και σε πειραματόζωα. Ως στόχο είχαν να εξακριβώσουν εάν και κατά πόσο μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα με τη χρήση του θερμαινόμενου προϊόντος καπνού και των e-τσιγάρων, αλλά και ποιες είναι οι μακροχρόνιες, βιολογικές επιδράσεις του ατμού σε ζώντες οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, η καύση του καπνού οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων από 6.000 χημικών ουσιών, εκ των οποίων περίπου 100 είναι επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ουσίες που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.

Επί δεκαετίες, οι προσπάθειες περιορισμού των συνεπειών του καπνίσματος επικεντρώνονταν στην πρόληψη και στη διακοπή. Το θερμαινόμενο προϊόν καπνού και τα e-τσιγάρα είναι προϊόντα που λειτουργούν σε απουσία καύσης. Έτσι, εκλύουν μεν την νικοτίνη αλλά με χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών απ’ ό,τι το κλασικό τσιγάρο. Ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, τα τελευταία χρόνια αξιολογούνται ως πιθανή εναλλακτική λύση έναντι του τσιγάρου.

Προς το παρόν, όμως, είναι περιορισμένα τα επιστημονικά δεδομένα για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο νοσήσεως εξαιτίας τους ή εξαιτίας των συστατικών τους, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους κινδύνους από τον καπνό των παραδοσιακών τσιγάρων. Το κενό αυτό θέλησαν να εξετάσουν οι επιστήμονες τουPMI Scienceμε τις έρευνές τους. Οι μελέτες αυτές έρχονται να προσθέσουν στα υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάβαση των καπνιστών σε προϊόντα απαλλαγμένα από τον καπνό του τσιγάρου, τα οποία εκλύουν νικοτίνη με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας επιτυχούς στρατηγικής μείωσης της βλάβης για τους ενήλικες καπνιστές παγκοσμίως.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Internal and Emergency Medicine» και αφορούσε τη δυνατότητα ενός νέου καπνικού προϊόντος θέρμανσης να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα σε ποντίκια. 

Οι αναλύσεις και τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν έδειξαν πως η αντικατάσταση των παραδοσιακών τσιγάρων με το θερμαινόμενο προϊόν καπνού πιθανότατα οδηγεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα. Και αυτό, διότι μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή επικίνδυνων χημικών, η έκθεση των πνευμόνων σε αυτά και η αλληλουχία των μεταβολικών διεργασιών που ενεργοποιεί ο οργανισμός για να προστατευθεί από αυτά.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Τοξικολογίας στη Βαλτιμόρη (58th Annual Society of Toxicology Meeting) και είναι η πρώτη που αξιολογεί σε πειραματόζωα τον αντίκτυπο που έχει ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών και καρδιολογικών παθήσεων.

Μετά από έξι μήνες, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν στους πνεύμονές τους χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, λιγότερες δομικές βλάβες και λιγότερες μοριακές αλλοιώσεις σε σύγκριση με εκείνα που εκτέθηκαν στον καπνό των παραδοσιακών τσιγάρων. 

Αντίστοιχα, στο καρδιαγγειακό σύστημα είχαν λιγότερες αθηρωματικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και λιγότερες μοριακές αλλαγές στην αορτή και τον καρδιακό ιστό. 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων προκάλεσε πολύ λιγότερες βιολογικές αντιδράσεις, που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο στην εκδήλωση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων.

«Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα προστίθενται στα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος», δήλωσε η Dr. Julia Hoeng, Director of Systems Toxicology του PMI Science. «Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο, καθώς όχι μόνο αποδεικνύει τη μειωμένη τοξικότητα και τον μειωμένο κίνδυνο νόσησης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο συγκριτικά με το συμβατικό, αλλά αξιολογεί και τον ρόλο της νικοτίνης και των αρωμάτων». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ