- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμβολιασμοί πλέον και στα φαρμακεία
«Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας», αναφέρει ο ΠΦΣ
Την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία και την αναγνώριση της σημασίας και της συμβολής των φαρμακείων της χώρας ως κέντρων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τονίζοντας παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν για την δημόσια υγεία.
«Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας», αναφέρει ο ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ ήδη από το 2011 έχει εκδώσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και το ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων, προσθέτει ο ΠΦΣ, προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική παροχή, συμπεριλαμβάνοντας και τα φαρμακεία της κοινότητας, ως δομές αξιοποίησης για τον σκοπό αυτό. Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο ΠΦΣ, άνω του 20% των φαρμακείων -περισσότερα από 200.000 φαρμακεία διεθνώς, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες- αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, σε 20 χώρες διεθνώς.
Οι χώρες εκείνες, στις οποίες αναγνωρίζεται και στηρίζεται θεσμικά από την Πολιτεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα Φαρμακεία, επιτυγχάνουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, στην Ελλάδα διενεργούνται ετησίως από 1 ως και 2 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί κάθε χρόνο (περίπου 2,2 εκατομ. εμβολιασμοί για το 2018-2019), και δεκάδες χιλιάδες αντιτετανικοί εμβολιασμοί. Το ποσοστό των εμβολιασμών αυτών που διενεργούνται από τα φαρμακεία στην Ελλάδα ξεπερνά το 90% του συνόλου, εδώ και πολλά χρόνια.
Οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν επίσης, για την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, παρέχουν οδηγίες και συμβουλές για την εμβολιαστική διαδικασία και διενεργούν τους εμβολιασμούς μετά τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. «Η νομοθετική εξέλιξη λοιπόν αυτή αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην πρόληψη έναντι της γρίπης και στην πρόληψη έναντι του τετάνου, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού. Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής», καταλήγει ο ΠΦΣ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωγή
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.