- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πολύ σοβαρό φέτος το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου!»
Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλάει στην A.V.
«Πολύ σοβαρό» είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει φέτος η Ελλάδα με την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, ανάλογο εκείνου το οποίο είχε αντιμετωπίσει το 2010 η χώρα μας, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής επιδημίας να είναι η πολύ μεγάλη διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα και όχι σε εντοπισμένες περιοχές της.
Αυτά δηλώνει χαρακτηριστικά στην A.V. ο επιδημιολόγος της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει επίσης ότι «η επιδημία «θερίζει» φέτος στη χώρα μας τους ηλικιωμένους, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου».
«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Στην Ελλάδα κάνουμε αυτό το οποίο είναι επιστημονικώς και ανθρωπίνως δυνατό, αλλά η φύση του φετινού καλοκαιριού, με τις παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν μας βοηθά στην ανάσχεση της επιδημίας, αντιθέτως ευνοεί την ευρεία διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα».
Αναφερόμενος στην κριτική, την οποία ασκεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης περί ολιγωρίας στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος είναι κατηγορηματικός:
«Δεν έχει δίκιο ο κ. Πατούλης. Δεν είναι οι ψεκασμοί η πανάκεια στο φαινόμενο. Άλλωστε, ψεκασμοί και έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται ακόμη. Η συμβολή τους, όμως, στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι απόλυτη, είναι μόνο σχετική, όπως σχετική είναι επίσης η συμβολή των ατομικών μέτρων υγιεινής και προστασίας στην αντιμετώπισή της. Κάθε μέτρο έχει τη δική του σχετική συμβολή και τίποτε περισσότερο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την πραγματικότητα».
Τέλος, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος μας εξηγεί ότι «οι ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος τύπος κουνουπιών, όπως συμβαίνει στην ελονοσία, για παράδειγμα, αλλά τα κοινά κουνούπια. Αυτά τα κουνούπια τα οποία βλέπουμε όλοι καθημερινά στα μπαλκόνια, τις αυλές, τα δέντρα, τα λουλούδια μας. Και μη νομίσει κανείς ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει το πρόβλημα και είμαστε εμείς οι καθυστερημένοι. Όχι. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον ιό του Δυτικού Νείλου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εργασίες γραφείου είναι ο εχθρός Νο1
Πώς συνδέεται με τον αυτισμό
Το πιο ωραίο είναι αυτό: ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να φροντίζουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας.
Τι πρέπει να κάνετε αν νιώσετε ότι πνίγεστε
Η Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia, Catherine Rogers μιλάει στην ATHENS VOICE
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους
Περισσότερα από χίλια άτομα ζουν στην Ελλάδα με αιμορροφιλία Α και Β
Η Ευρώπη κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη της ανδρικής τριχόπτωσης - Ποια η θέση της επιστήμης
Απίστευτες διεργασίες συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε μέρα
Οι καθημερινές ανησυχίες κάθε γονέα
Και τα δύο απαιτούν μυϊκή προσπάθεια, αλλά...
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.