Μερικές φορές αναφέρεται ότι τα οστρακοειδή και τα στρείδια είναι αφροδισιακά, ίσως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο.
Τώρα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 501 ζευγάρια από το Μίτσιγκαν και το Τέξας για 12 μήνες. Όλα τα ζευγάρια σκόπευαν να αποκτήσουν παιδί και είχαν αναφέρει λεπτομερώς τις ποσότητες ψαριών και θαλασσινών που έτρωγαν, ενώ είχαν τηρήσει και ημερολόγια των επαφών τους.
Όταν ένας σύντροφος έτρωγε ψάρια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα υπήρχε, κατά μέσο, όρο 47% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκυμοσύνης, από ένα ζευγάρι που έτρωγε ψάρια λιγότερο συχνά. Τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι κατανάλωναν περισσότερα ψάρια είχαν 61% υψηλότερη γονιμότητα σε σύγκριση με τα ζευγάρια που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα. Είχαν επίσης 22% περισσότερες επαφές.
Δεν είναι όμως σίγουρο τι είχε αυτή την επίδραση. Είναι πιθανόν τα ζευγάρια που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες θαλασσινών μαζί να μοιράζονται περισσότερα γεύματα και συνεπώς να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, άρα και τις νύχτες τους. Μπορεί όμως αυτό να οφείλεται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά των ψαριών.
Το 92% των ζευγαριών που προτιμούσε ψάρια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχε επιτύχει εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος της μελέτης, συγκριτικά με το 79% των ζευγαριών που έτρωγαν ψάρια σπανιότερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σχέση εγκυμοσύνης και κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά με τη μεγαλύτερη συχνότητα των επαφών. Ενδεχομένως τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών, όπως είναι τα ωμέγα-3 να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, στην ωορρηξία και την αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, μιας γυναικείας ορμόνης που εμπλέκεται στην εγκυμοσύνη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.