- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όταν το πορνό υπονομεύει τη σεξουαλική μας ζωή
Πώς επηρεάζονται άνδρες και γυναίκες
Η απόλαυση που προκύπτει από την παρακολούθηση αισθησιακού υλικού γυρνάει μπούμερανγκ και επηρεάζει όχι μόνο την εικόνα του σώματος, αλλά και τη στυτική ικανότητα τελικά, λένε οι ερευνητές.
Το πορνό φαίνεται ότι τελικά βλάπτει σοβαρά τη σεξουαλική μας ζωή, καθώς μπορεί να τινάξει στον αέρα την αυτοπεποίθηση των ανδρών και να τους προκαλέσει τέτοιο άγχος, ώστε να μην μπορούν με τίποτα να λειτουργήσουν στο σεξ.
«Στις μέρες μας οποιοσδήποτε μπορεί να δει πορνό οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Στο κινητό του, στην τηλεόραση του σπιτιού του, στο λάπτοπ. Από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, μέχρι ταινίες, ακόμη και σε ριάλιτι σόου, που προβάλλονται μεταμεσονύχτια», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
«Όμως συχνά οι άνδρες επηρεάζονται από την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα, με τα πλούσια “προσόντα”, που ικανοποιεί ακούραστα τη συμπρωταγωνίστριά του και μπαίνουν στο παιχνίδι της σύγκρισης, από το οποίο, αναπόφευκτα, βγαίνουν χαμένοι. Ας αναρωτηθούμε. Τι είναι, τελικά, το “φυσιολογικό” και τι το μη ρεαλιστικό;», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Πολλοί άνδρες, λοιπόν, «ανεβάζουν τον πήχη» κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι προσδοκίες τους επηρεάζονται, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ενός άνδρα που έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, για να φαίνεται όπως φαίνεται, και ενός ηθοποιού με φυσικές αναλογίες.
Ψυχολόγοι εξηγούν ότι η υπερέκθεση σε πορνό είναι μια συνήθεια μεταξύ των ανδρών της νέας εποχής και ότι πρόκειται για μια κλινικά εξελισσόμενη κατάσταση, που «χτίζεται» από τις συγκρίσεις που κάνουν οι άνδρες και από τη μη ρεαλιστική εικόνα που έχουν για το σώμα.
«Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να “τελειώσει”, αν υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία ή από πρόωρη εκσπερμάτιση και αν ανησυχεί υπερβολικά για τις επιδόσεις του, αυτά είναι σημάδια ότι έχει εκτεθεί πάρα πολύ σε πορνογραφικό υλικό και ότι έχει αδικαιολόγητα υψηλές σεξουαλικές προσδοκίες», τονίζει ο πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Το πορνό μοιάζει να κλείνει όμως και σπίτια και να οδηγεί σε διαζύγια αφού είτε ο εθισμένος στο πορνό άνδρας παραμελεί τη σύντροφο της πραγματικής ζωής, επιλέγοντας την καλύτερη εικονική ερωμένη… είτε γιατί η γυναίκα βλέποντας τους προικισμένους εικονικούς εραστές θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τα προσόντα του δικού της… βάζοντας άλλο ένα αγκάθι στη δύσκολη οικογενειακή ρουτίνα, όπως λέει η δικηγόρος Αθηνών LLM Ελένη Γ. Δασκαλάκη.
Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν, ώστε να αντιστραφούν οι όροι του «παιχνιδιού», να καταπολεμηθούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα και να επιτευχθεί ισορροπία; Οι ερευνητές συστήνουν τα εξής:
1.Σταματήστε τις συγκρίσεις. Η σύγκριση είναι ο «κλέφτης» της χαράς. Πάντα θα υπάρχει κάποιος «μεγαλύτερος», καλύτερος και πιο έμπειρος από εσάς. Θα υπάρχει πάντα κάποιος «μικρότερος», κατώτερος και λιγότερο έμπειρος από εσάς. Αλλά ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος ακριβώς όπως εσείς.
Το πορνό είναι γεμάτο από πολύ μεγάλα πέη, που προβάλλονται από κάμερες που στήνονται με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια απόσταση, ώστε το πλάνο να είναι εξαιρετικά κολακευτικό. Ξέρετε ότι το μέσο μήκος ενός πέους σε στύση είναι 12-13 εκατοστά; Εάν αυτό το νούμερο σας φαίνεται μικρό, πιθανόν να έχετε επηρεαστεί από τις σωματικές «δυσμορφίες» του πορνό.
2.Αποδεχτείτε ότι το πορνό δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή ζωή. Οι «ροζ» ταινίες δεν είναι η πραγματικότητα. Τα ριάλιτι επίσης δεν είναι πραγματικότητα. Μόλις ο σκηνοθέτης πει «πάμε, γράφουμε», οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά, υπάρχουν παραγωγοί και σκηνοθέτες στον ίδιο χώρο, εικονολήπτες, ηχολήπτες.
Είτε βλέπετε πορνό είτε το αγαπημένο σας ριάλιτι, η εικόνα έχει «φτιαχτεί» με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα να δείχνουν τέλεια, με φίλτρα και άλλα τεχνάσματα. Κάποιες φορές, δε, οι ήχοι των πρωταγωνιστών δεν είναι, καν, δικοί τους, δεν είναι, καν, αληθινοί. Το πορνό και τα ριάλιτι δεν είναι αλήθεια, αλλά, αν τα βλέπετε πολύ συχνά, το μυαλό σας θα αρχίσει να νομίζει ότι είναι.
3.Αναθεωρήστε τις σεξουαλικές σας προσδοκίες. Να είστε ρεαλιστές. Στις αισθησιακές ταινίες οι γυναίκες έχουν πάντα οργασμό. Αλλά νέες μελέτες, με στοιχεία από τις δημοφιλείς ιστοσελίδες πορνό, αποκαλύπτουν ότι αυτό στ’ αλήθεια συμβαίνει μόλις στο 18% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι, αν μιμηθείτε βήμα - βήμα αυτά που βλέπετε στην οθόνη, η σύντροφός σας μπορεί να φτάσει σε οργασμό σε ένα ποσοστό 18%. Η πλειοψηφία των πορνογραφικών ταινιών γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αντιπροσωπεύει μια υγιή και ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή.
Το πορνό συχνά βασίζεται στις φαντασιώσεις των ανδρών, σε σεξ με τρία άτομα, μπλεγμένα σώματα χωρίς ίχνος τριχοφυΐας και σεξ μεταξύ γυναικών. Τα προκαταρκτικά στις αισθησιακές σκηνές μοναδικό σκοπό έχουν να οδηγήσουν ταχύτερα στον ερεθισμό και στη διείσδυση. Αντί να μιμείστε αυτά που βλέπετε, αφιερώστε χρόνο για να μάθατε και να απολαύσετε αυτά που ταιριάζουν σε σας και στη σύντροφό σας.
4.Αποφύγετε, δοκιμάστε το, κάντε το ξανά και απολαύστε το. Έχετε φάει ποτέ τόσες πολλές πίτσες, που νομίζατε ότι δεν θέλετε να ξαναφάτε ποτέ; Το πορνό τα δίνει «όλα στο πιάτο», άμεσα, χωρίς τη γλύκα της προσμονής, που διδάσκει την προσφορά και τη ζήτηση. Όμως η υπερβολή σταδιακά μειώνει την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.
Η αποχή σας από την πορνογραφία και από τον αυνανισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη σεξουαλική σας ζωή και πάλι υγιή. Να σας κάνει να ξανανιώσετε την επιθυμία, δίνοντας εκ νέου μια σεξουαλική προοπτική.
5.Επανεκτιμήστε τα μικρά πράγματα. Ένα «πικάντικο» μήνυμα στη σύντροφό σας όταν δεν το περιμένει, μια σεξουαλική υπόσχεση για το βράδυ, ένα άγγιγμα σε δημόσιο χώρο... Μπορεί αυτά να μην τα βλέπετε στις ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, αλλά είναι αυτά που κρατούν το πάθος ζωντανό και συμβάλλουν στην τόνωση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.
Στην πορνογραφία όλα περιστρέφονται γύρω από την ερωτική πράξη, τη διείσδυση και την κορύφωση. Δεν διδάσκεται η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, ο ενθουσιασμός, το πάθος, η αμοιβαία ικανοποίηση, που παρατηρούνται στην αληθινή ζωή.
Σε κάθε περίπτωση, αν ένας άνδρας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να έχει υψηλό… σκορ στο κρεβάτι ή ότι δεν τον προίκισε η φύση και τόσο γενναιόδωρα, μπορεί πάντα να απευθυνθεί στους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου να βρεθεί λύση, καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.