Νέα αντικαρκινική θεραπεία φέρνει ελπίδα στους ασθενείς
οδήγησε στην πλήρη ίαση καρκινικών όγκων στα πειραματικά μοντέλα
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα διαδικασία προκειμένου να θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα, η οποία πιστεύουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους.
Οι τεχνικές που ήδη υπάρχουν δεν κατορθώνουν να σκοτώνουν πάντα τα καρκινικά κύτταρα και έτσι η ασθένεια επανεμφανίζεται ύστερα από λίγο καιρό.
Η νέα μέθοδος, η οποία ονομάζεται ανεξάρτητος κυτταρικός θάνατος κασπάσης (CICD), οδήγησε στην πλήρη ίαση καρκινικών όγκων στα πειραματικά μοντέλα.
Απόπτωση
Οι περισσότερες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, λειτουργούν σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα με τη διαδικασία της απόπτωσης, που ενεργοποιεί πρωτεΐνες, τις λεγόμενες κασπάσες, οδηγώντας στον καρκινικό θάνατο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάποια καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν, ενώ η θεραπεία μπορεί να έχει και παρενέργειες. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης προσπάθησε να βρει νέα θεραπεία που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς, όμως, να έχει τόσο μεγάλη τοξικότητα.
Οπως λέει ο δρ Στίβεν Τάιτ του Cancer Research UK, «Η έρευνα μας έδειξε ότι ο ανεξάρτητος κυτταρικός θάνατος κασπάσης, αλλά όχι η απόπτωση, οδήγησε σε πλήρη ίαση των όγκων. Ιδιαίτερα σε συνθήκες μερικής θεραπευτικής ανταπόκρισης, τα πειράματα μας έδειξαν ότι η πυροδότηση του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, αντί για την απόπτωση, μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας του καρκίνου».
Αντίθετα με την περίπτωση της απόπτωσης, που είναι σιωπηλή μορφή κυτταρικού θανάτου, όταν τα κύτταρα πεθαίνουν λόγω του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, ειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα με την απελευθέρωση πρωτεϊνών φλεγμονής.
Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια μπορεί να σκοτώσει τα υπολειπόμενα κύτταρα του όγκου που διέφυγαν της αρχικής θεραπείας.
Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, καλλιέργησαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα από καρκίνο του παχέος εντέρου τα οποία σκότωσαν με τη μέθοδο του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου κασπάσης, αλλά πιστεύουν ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές καρκίνου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.