- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κόπηκε η αποζημίωση σωτήριας εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού
Αλλά για τον Πολάκη φταίνε πάλι τα βοθροκάναλα και οι δικαστές
Η εξέταση Oncotype DX είναι μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Πραγματοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση και τη διενέργεια παθολογοανατομικής εξέτασης.
Πρόκειται μια σωτήρια μεν, δαπανηρή δε, εξέταση που κοστίζει 3.800 ευρώ. Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς πλήρωναν την εξέταση και στη συνέχεια λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή του 80% του κόστους, με τη συμμετοχή τους να καθορίζεται στο 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ.
Μέχρι και τον Ιούνιο, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε την εξέταση, ωστόσο πλέον ο Οργανισμός δεν αποζημιώνει καμία ασθενή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Έκκληση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οπότε και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.
Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την Υπουργική Απόφαση «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX” (υπ. αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ)».
Κατά την ΕΛΛΟΚ αυτό συνεπάγεται πως «ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους. Ταυτόχρονα, αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δε θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν».
Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση κάλυψης της εν λόγω εξέτασης, προέκυψε το 2013 κατόπιν διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένου αιτήματος, του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», προς τον τότε υπουργό Υγείας.
Όμως, με βάση την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέκυψε η ακύρωσή της. Όπως τονίζει η ΕΛΛΟΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά την μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών, που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια».
Δέσμευση ΕΟΠΥΥ
Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης, ζήτησε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, άμεση συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε.
Κατά τη συνάντηση, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α), ως εξής:
Επανέκδοση της Υ.Α με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX
Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.
Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, - ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.
Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.
Ο κ. Μπερσίμης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα άμεσα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους για τις ασθενείς.
Η επίθεση Πολάκη
Ωστόσο, για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στο θέμα το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά για ακόμα μία φορά φταίνε οι δικαστές και τα βοθροκάναλα.
Σε ανάρτησή του με τίτλο «Η "είδηση "και η ΑΛΗΘΕΙΑ» γράφει μεταξύ άλλων για την υπογραφή του: «Πριν από λίγες μέρες υπέγραψα υπουργική απόφαση με την οποία ακύρωσα μια προηγούμενη η οποία περιείχε την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μιας διαγνωστικής εξέτασης (oncotype) που αφορά σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η οποία βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης χημειοθεραπείας για τις ασθενείς αυτές. ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!!!! Υπήρξε απόφαση του ΣΤΕ που διέτασσε την ακύρωση της απόφασης μετά την προσφυγή ασθενούς η οποία με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε η προηγούμενη υπουργική απόφαση ΔΕΝ καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ για να κάνει την εξέταση».
Στη συνέχεια, αφού αράδιασε εξαγγελίες πως θα φέρει νέα απόφαση που θα καλύπτει τους πάντες, ακόμη και τους άνω των 65 ετών ασθενείς που δεν καλύπτονταν μέχρι πρότινος, έγραψε εξαπολύοντας κατάρες: «Το παραλήρημα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων έχει φτάσει σε όρια απόλυτης λασπολογίας πλέον. Που να φάτε τα συκώτια σας η αλήθεια είναι αυτά που κάνουμε εμείς και όχι ο βόθρος που είστε εσείς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.