Health & Fitness

Καλοκαιρινές ωτίτιδες

Αν θέλεις να  χαρείς το φετινό καλοκαίρι… κράτα τα αυτιά και τη μύτη σου καθαρά! Μιλήσαμε με τη Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος-Κεφαλής και Τραχήλου

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 620
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361007-747614.jpg

Νιώθετε ενόχληση στο αυτί, εκείνον το χαρακτηριστικό οξύ πόνο που μοιάζει σαν να σας «τρυπά» το κεφάλι, και επιπλέον δεν ακούτε καλά; Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε ωτίτιδα. Συνήθως, οι φλεγμονές των αυτιών αντιμετωπίζονται εύκολα τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού και δεν υιοθετούνται τα γιατροσόφια της γιαγιάς. Όπως τονίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος-Κεφαλής και Τραχήλου (www.pataridou.gr), όταν διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, να απευθύνεστε στον ειδικό, ώστε να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή, αυτή που συνιστάται για τις «εξωτερικές ωτίτιδες» του καλοκαιριού. 

Υγρασία: φόβος και τρόμος για το ανώτερο αναπνευστικό

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσες παραλίες, αλλά και πάρα πολλές πισίνες, οι πειρασμοί να έχουμε συνέχεια βρεγμένη τη μύτη και τα αυτιά είναι πολλοί και η υγρασία είναι μεγάλος εχθρός. 

▶ Η υγρασία στα αυτιά θα μας δημιουργήσει ένα αίσθημα βάρους και ίσως μας αναγκάσει να τα πειράξουμε είτε με το δάχτυλο είτε με το καπάκι του στυλό είτε με την μπατονέτα. Τότε θα γίνει ο τραυματισμός και θα προκύψει η φοβερή καλοκαιρινή ωτίτιδα με το πρησμένο αυτί, με υγρά πράσινα και κίτρινα που τρέχουν και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό. Αυτό, δε, αν συνοδεύεται και από βύσμα κυψελίδας το οποίο δεν καθαρίστηκε έγκαιρα και σωστά με τη χρήση μικροσκοπίου, τότε οι πιθανότητες να πάθουμε εξωτερική ωτίτιδα αυξάνονται τραγικά, όπως και αν αφήνουμε βρεγμένα τα μακριά μαλλιά μας να στάζουν υγρασία στα αυτιά. 

▶ Όσο για τη μύτη, αυτή μπορεί να ταλαιπωρηθεί με τη χρήση της πισίνας –όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής– και να προκύψουν επιμολύνσεις που οδηγούν σε πυώδη ρινίτιδα ή ακόμη και ιγμορίτιδες. Αν τώρα όλα αυτά εκδηλωθούν και σε έναν άνθρωπο ο οποίος πάσχει από αλλεργίες, έχει στραβό διάφραγμα, πολύποδες ή στα παιδιά με κρεατάκια και υπερτροφικές αμυγδαλές ή και αλλεργική ρινίτιδα τότε καταλαβαίνετε ότι όλο το καλοκαίρι μπορεί να μπλέξουμε άσχημα και να μη χαρούμε τον ήλιο και τις παραλίες. 

▶ Αν και τότε δεν πάμε γρήγορα στον ειδικό, αλλά παίρνουμε μόνοι μας σταγόνες και τοπικά σπρέι, τα πράγματα συνήθως γίνονται χειρότερα, και όλο το καλοκαίρι μπορεί να υποφέρουμε χωρίς λόγο. Γιατί χωρίς τη σωστή αγωγή μπορεί να βρεθούμε με ένα πρησμένο αυτί το οποίο πιθανόν να μας οδηγήσει στο νοσοκομείο. 

▶ Όσον αφορά τη θεραπεία παθήσεων της μύτης, τα τελευταία χρόνια οι χειρουργικές τεχνικές  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το διάφραγμα, τις κόγχες, τους πολύποδες, είναι πλέον ριζικές, επαναστατικές και απόλυτα ασφαλείς. 

Θαλάσσια σπορ και νοσήματα του αναπνευστικού

Ένα καλοκαιρινό βράδυ, ένας φίλος, φανατικός σερφίστας, μου εξιστόρησε πώς θεραπεύτηκε από τη χρόνια ιγμορίτιδα κάνοντας σερφ όλο το χρόνο. Εγώ σκεπτόμενη ως ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος τού εξήγησα ότι αυτό οφείλεται στη θετική δράση των πλύσεων με το θαλασσινό νερό. Ο ίδιος, όμως, είχε άλλη άποψη, ότι αυτό κυρίως οφείλεται στη θετική επίδραση των σπορ στο νερό στην ψυχική μας υγεία, καθώς διώχνουν το στρες και τις αρνητικές σκέψεις και μας γεμίζουν όμορφες εικόνες. Είναι η καλύτερη μορφή ψυχοθεραπείας, ιδιαίτερα στη χώρα μας που διαθέτει ατελείωτες παραλίες. 

▶ Ξεκίνησα μαθήματα την άλλη μέρα και βίωσα το συντονισμό που απαιτείται για να ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα, ο οποίος σου χαρίζει απίστευτη αυτοπεποίθηση σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, καθώς ανακτάς τον έλεγχο του σώματος. Αναφέρω απόσπασμα από βιβλίο του Αργεντινού ψυχιάτρου Χόρχε Μπουκάι: «η ζωή είναι όπως το windsurf, πρέπει να πας ανάλογα με τον αέρα και το κύμα που έχει μια συνεχή δυναμική». 

▶ Τα θαλάσσια σπορ έχουν ευεργετική επίδραση στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Η υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε ευεργετικά συστατικά μειώνει τις πιθανότητες νοσηρότητας, καθώς αλλάζει το προφίλ των χρόνιων νοσημάτων, όπως οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα, στα παιδιά και στους ενήλικες.

Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος-Κεφαλής και Τραχήλου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.