- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γυναίκα γέννησε με ωοθήκη που είχε καταψύξει παιδί στην ηλικία των 9 ετών (video, εικόνες)
«Είναι ένα θαύμα ότι κρατώ το γιο μου στην αγκαλιά μου»
Η Μοάζα Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδί χρησιμοποιώντας την ωοθήκη που της είχε αφαιρεθεί και είχε καταψυχθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας.
Η 24χρονη από το Ντουμπάι ήταν μόλις οκτώ με εννέα ετών, όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να της αφαιρέσουν τις ωοθήκες για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και αργότερα σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον αδελφό της. Η Μοάζα είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος. Η χημειοθεραπεία ήταν μονόδρομος.
Η Μοάζα δεν είχε μπει στη εφηβεία και δεν μπορούσε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης να βοηθήσει τις ωοθήκες της να δώσουν ποιοτικά και ώριμα ωάρια. Οι γιατροί επενέβησαν αφαιρώντας την δεξιά ωοθήκη του παιδιού την οποία κατέψυξαν στους -196 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια την αποθήκευσαν για χρόνια σε υγρό άζωτο.
Όταν η Μοάζα έγινε 21 ετών οι γιατροί αποφάσισαν να μεταμοσχεύσουν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νεαρή γυναίκα για να της δώσουν τη δυνατότητα να γίνει μητέρα. Η ορμονική της λειτουργία επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα και αποκαταστήθηκε πλήρως η ωορρηξία και η γονιμότητά της.
Η Μοάζα Αλ Ματρούσι και ο σύντροφός της Αχμέντ έκαναν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής και μόλις την Τρίτη η 24χρονη πλέον γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγόρι στο νοσοκομείο Πόρτλαντ της Βρετανίας. «Είναι ένα θαύμα ότι κρατώ το γιο μου στην αγκαλιά μου», είπε η ίδια στο BBC.
Ο διευθυντής της βρετανικής κλινικής Care London, Ρομπ Σμιθ, χαρακτήρισε τη γέννα «ορόσημο για τη συντήρηση της γονιμότητας κοριτσιών και νεαρών γυναικών που κινδυνεύουν να μην αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας μη αναστρέψιμων γυναικολογικών προβλημάτων ή παθήσεων, όπως ο καρκίνος».
Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους υποστήριξε ότι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. «Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά», τόνισε.
Ο καθηγητής Άνταμ Μπάλεν, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Γονιμότητας είπε στο BBC: «Είναι ένα ρηξικέλευθο επίτευγμα για τη συντήρηση της γονιμότητας και έχει τη δυναμική να βοηθήσει πολλά νέα ζευγάρια που πάσχουν από καρκίνο και θα ήθελαν στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά. Η χημειοθεραπεία και η ραδιοθεραπεία έχει σοβαρότατες παρενέργειες στα όργανα αναπαραγωγής. Η αποθήκευση ωοθηκικού ιστού επετεύχθη πριν από 20 χρόνια και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματά της».
Στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Μοάζα ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.
Μέχρι πρότινος το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.