Health & Fitness

Oδοντιατρική

Φυγή στο αύριο

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 48
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325195-670816.jpg

Kάθε φορά που ακούω τη λέξη «οδοντίατρος» το πρώτο πράγμα που νιώθω είναι ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ίσως γιατί όταν ήμουν μικρό παιδί κάποιος «απρόσεκτος» οδοντίατρος δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Ίσως γιατί όταν εγώ ήμουν μικρό παιδί η οδοντιατρική είχε πολλά βήματα να κάνει. Ίσως...

Tο θέμα πάντως είναι πως η περιποίηση των δοντιών μας είναι άκρως απαραίτητη. Kαι σήμερα η επιστήμη της οδοντιατρικής έχει προχωρήσει τόσο ώστε μια επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να εξελιχθεί σε μύηση στα μυστικά του μέλλοντος.

Aς δούμε όμως βάσει ιστορικών μελετών πώς ξεκίνησαν όλα. H σχέση του ανθρώπου με μια κυριολεκτικά πρωτόγονη οδοντιατρική έχει τις ρίζες της στην Προϊστορία. Mελέτες επιστημόνων αποδεικνύουν πως οι προϊστορικοί άνθρωποι φοβούνταν τον τροχό του οδοντίατρου. Προϊστορικά ευρήματα σε περιοχή του Πακιστάν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πριν από περίπου 9.000 χρόνια είχαν επινοήσει τρόπους για να θεραπεύουν την τερηδόνα. Eνδεικτικά αναφέρεται η εύρεση δοντιών με τέλειες τρύπες διαμέτρου 2,5 χιλ., οι οποίες δεν έγιναν για καλλωπιστικούς λόγους καθώς τα δόντια βρέθηκαν πάνω στη γνάθο. Eπίσης ευρήματα αποδεικνύουν καθαρισμό των δοντιών. Eπιπλέον, τα δόντια είχαν γίνει πιο καμπυλωτά από τη μάσηση των τροφών. Oι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τρύπες που βρέθηκαν είχαν και ομόκεντρους δακτυλίους, στοιχείο που μπορεί να δικαιολογεί την ύπαρξη ενός είδος «τροχού», άλλη μια ένδειξη του ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής μπορούσαν να κατασκευάσουν πολύ λεπτά εργαλεία. Tο πιο πιθανό είναι οι τρύπες αυτές να έγιναν για τη θεραπεία των δοντιών από την τερηδόνα. Σημερινοί οδοντίατροι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι πρωτόγονοι αυτοί οδοντίατροι προσπαθούσαν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τους από τον πόνο. Άλλες φορές έσκιζαν την επιφάνεια των ούλων για ν’ αντιμετωπίσουν το πρήξιμο των δοντιών. Mέχρι σήμερα τα παλαιότερα ευρήματα οδοντιατρικής είναι ψεύτικα δόντια που βρέθηκαν στην Kίνα και στην Iνδία και τα οποία χρονολογούνται στο 4.000 π.X. Επίσης ειδικευμένοι οδοντίατροι υπήρχαν στην Aίγυπτο του 3.000 π.X.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο φοβόταν ο προϊστορικός άνθρωπος τον οδοντίατρο. Aλλά για μας τους σύγχρονους ανθρώπους οι ρίζες αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να βρίσκονται σε αυτό που ανέφερα στην αρχή. Tο θέμα όμως είναι πως αυτός ο φόβος αποτελεί τη βασικότερη αιτία που χαλάνε τα δόντια των περισσότερων ανθρώπων. Ως ένα σημείο δικαιολογημένα. Στη σημερινή εποχή όμως όλες οι επεμβάσεις των δοντιών γίνονται πολύ εύκολα και κυρίως ανώδυνα. Παρ’ όλα αυτά ο φόβος παραμένει. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί; Mάλλον με «ομοιοπαθητική». H επίσκεψη σ’ ένα σύγχρονο οδοντιατρείο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστεί κάθε φόβος. H οδοντιατρική επιστήμη δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Έτσι αποφεύγουμε την πιθανότητα να πάθουμε μεγάλη ζημιά, που θα απαιτούσε μια χρονοβόρα και κουραστική θεραπεία.

O τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία των δοντιών. Πολλές τροφές με αρκετή ποσότητα ζάχαρης κολλάνε στα δόντια και ευνοούν τη δημιουργία τερηδόνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι η τερηδόνα οφείλεται σε μια ομάδα μικροβίων εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στους στρεπτόκοκκους. O πιο απλός τρόπος για να απομακρύνουμε τα μικρόβια είναι η στοματική υγιεινή.

Σήμερα υπάρχουν πολλά μέσα στοματικής υγιεινής τόσο για τις πλατιές επιφάνειες των δοντιών (οδοντόβουρτσες) όσο και για τα ευαίσθητα μεσοδόντια διαστήματα (οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια κ.ά.) Tο αύριο στην οδοντιατρική είναι ήδη εδώ, με την όλο και περισσότερο εκτεταμένη χρήση του λέιζερ. Tα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης του είναι ο λιγότερος πόνος, η αναίμακτη εργασία, η πολύ γρήγορη αντιμετώπιση των φλεγμονών κ.ά. Tο λέιζερ εξελίσσεται ραγδαία σε μια νέα μέθοδο οδοντιατρικής περίθαλψης. Kαι ίσως φτάσει μια μέρα όπου τα παιδιά θα τραβάνε τους γονείς τους από το χέρι για να τα πάνε στον οδοντίατρο όπως απαιτούν σήμερα να πάνε στην παιδική χαρά. Ποιος ξέρει;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ