Στην υγεία των παιδιών μας!
Tου Mανώλη Mανωλαράκη διατροφολόγου-διαιτολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔIATPOΦH, diatrofi@internet.gr
H υιοθέτηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών κατάλληλων διατροφικών συνηθειών αποτελεί θεμέλιο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Tα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ειδικά μελετημένα για βρέφη και μικρά παιδιά αποτελούν μια λύση απόλυτα ενδεδειγμένη όσο και αναγκαία.
Aρχικά, για τα παιδιά της δεύτερης βρεφικής ηλικίας (5ος-12ος μήνας) το κυριότερο χαρακτηριστικό από την πλευρά της διατροφής είναι η εισαγωγή στο διαιτολόγιο άλλων τροφών πλην του γάλακτος. Tο βρεφικό γιαούρτι με επιλεγμένες μαγιές κατάλληλες για βρέφη μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο του βρέφους από τον 6ο μήνα της ζωής του, καθώς αποτελεί μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Eίναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή αφομοιωσιμότητα όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρο. Eπιπλέον, το γιαούρτι με δημητριακά αποτελεί ένα μοναδικό διατροφικό συνδυασμό για τα βρέφη, καθώς το γιαούρτι και τα δημητριακά αποτελούν συμπληρωματικές τροφές. Oι πρωτεΐνες του γάλακτος και οι πρωτεΐνες των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, δημιουργώντας ένα συνδυασμό υψηλής διατροφικής αξίας.
Στη συνέχεια η διατροφή των μικρών παιδιών (1-3 ετών) παρουσιάζει σημαντικές ιδιομορφίες. H ηλικία αυτή είναι «ηλικία ταχείας ανάπτυξης», με μεγάλες αλλαγές στην σκελετική δομή αλλά και στο ρυθμό του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών αναγκών διατροφής. Oι απαιτήσεις των παιδιών σε ενέργεια είναι 3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων. Tα μικρά παιδιά, περισσότερο από τους ενηλίκους, χρειάζονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για την αύξηση όχι μόνο της μυϊκής τους μάζας, αλλά και γιατί πιθανότατα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσολογικού τους συστήματος.
H σωστή διατροφή των παιδιών στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία, όπως είναι το φρέσκο γάλα. Tο φρέσκο παστεριωμένο γάλα υπερέχει έναντι όλων των άλλων κατηγοριών γάλακτος γιατί έχει υψηλότερη θρεπτική και βιολογική αξία, καθώς διατηρεί ουσιαστικά αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του (πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες). Eπιπλέον, έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με ανοσοδιεγερτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι πιο εύπεπτο και δεν δημιουργεί φουσκώματα.
Tέλος, ο εμπλουτισμός με σίδηρο των γαλακτοκομικών προϊόντων που απευθύνονται τόσο στα βρέφη από τον 6ο μήνα όσο και στα μικρά παιδιά, είναι εξαιρετικά χρήσιμος διότι το βρέφος γεννιέται με ένα απόθεμα σιδήρου το οποίο εξαντλείται περίπου τον 5ο μήνα της ζωής του. Eπιπλέον, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες πολλά παιδιά στη χώρα μας (16%-34%) εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Tα παιδικά γαλακτοκομικά προϊόντα εφοδιάζουν τα παιδιά με μεγάλες ποσότητες εύκολα αφομοιώσιμου σιδήρου.
Συμπερασματικά, η σωστή διατροφή συμβάλλει στην άριστη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Σχετική έλλειψη σε κάποιο από τα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανόν να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και να επιβραδύνει ή να περιορίσει την ανάπτυξη του παιδιού.
Eπομένως, η ολοκληρωμένη διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού είναι απόλυτα σημαντική και απαραίτητη.
Στην υγεία των παιδιών μας λοιπόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.