Wine & Spirits

Ούζο Μπαμπατζίμ: Γλυκόπιοτο κι αρωματικό γιορτάζει φέτος 150 χρόνια ζωής

Γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε στη Χρυσούπολη του Νέστου

Στάθης Χαρπαντίδης
Στάθης Χαρπαντίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούζο Μπαμπατζίμ

Η δύσκολη όσο και γοητευτική ιστορία της ποτοποιίας Μπαμπατζίμ από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Καβάλα

Ούζο: ένα απόσταγμα που συνδέθηκε στενά με την πολίτικη κουζίνα και κυρίως με τους διάσημους μεζέδες της, με την ιστορία του να ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και να φτάνει μέχρι την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας. Η φήμη του ούζου πέρασε άνετα και στους Οθωμανούς (που λόγω θρησκείας απαγόρευαν το αλκοόλ) επειδή η απόσταξη και το αρωματισμένο με γλυκάνισο απόσταγμα θόλωναν την καταγωγή του ως «ποτού» κι έτσι δικαιολογούσαν την κατανάλωσή του.

ιστορία της ποτοποιίας Μπαμπατζίμ και του ούζου της

Ούζο Μπαμπατζίμ

Από την Πόλη ξεκίνησε και ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος του Σταύρου στα τέλη του 18ου αιώνα να φτιάχνει το καζανιασμένο ούζο Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιώντας σπάνια αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά της περιοχής. Ήταν ένας πολύ ικανός άνθρωπος όσο και ιδιαίτερα αγαπητός, αφού και το όνομα Μπαμπατζίμ που σημαίνει πατερούλης, του το έδωσαν στην πραγματικότητα οι εργάτες που είχε στη δούλεψή του αφού τον έβλεπαν σαν μέλος της δικής τους οικογένειας.

Σύντομα η επιχείρηση επεκτάθηκε και κατάφερε να αποκτήσει τους δικούς του ιδιόκτητους αμπελώνες στους Δελλιώνες, το σημερινό Ορτάκιοϊ, στην περιοχή της Σηλυβρίας. Εκεί εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του και έχτισε το ποτοποιείο του, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και το μαγαζί του στην Πόλη, στην περιοχή της κρασόσκαλας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 όλη η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα, αναζητώντας, όπως όλοι οι πρόσφυγες, τόπους που να μοιάζουν κάπως με τα μέρη που άφησαν. Αρχικά πηγαίνουν στο Διαλεχτό του Δήμου Νέστου και στη συνέχεια στη Χρυσούπολη.

Ούζο Μπαμπατζίμ

Στη νέα πλέον πατρίδα ο ακούραστος Ανέστης, αν και ήδη 85 χρόνων, παροτρύνει τους γιους του να ξανακάνουν το ούζο και το τσίπουρο που έφτιαχναν στην Πόλη. Πράγματι, μέσα από δυσκολίες και μεγάλες προσπάθειες, η επιχείρηση ξαναστήνεται στη Χρυσούπολη και το Ούζο Μπαμπατζίμ κερδίζει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, τόσο από πρόσφυγες που το ήξεραν ήδη από την Πόλη, όσο και από νέους πελάτες, στο νέο τόπο, που το δοκίμασαν και από τότε δεν το άλλαξαν ποτέ.

Το νέο μαγαζί της επιχείρησης στήνεται στην καρδιά του τότε εμπορικού κέντρου της Χρυσούπολης, στην πλατεία Μακεδονίας, εκεί που γινόταν και το μεγάλο παζάρι. Χαρακτηριστικό του η μεγάλη εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το καζάνι της απόσταξης και τριγύρω του τα τραπεζάκια για τους μερακλήδες.

Ούζο Μπαμπατζίμ

Ο παππούς Ανέστης, που όλη του η ζωή στρεφόταν γύρω από την οικογένειά του και την επιχείρησή του, που την έφτιαξε δύο φορές από την αρχή, μια στην Πόλη το 1875 και μια στη Χρυσούπολη το 1922, βοηθάει μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του το 1937, ήδη στα 97 του χρόνια. Την επόμενη χρονιά το ούζο κερδίζει την πρώτη του διάκριση, που είναι το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την ποιότητά του. Μετά το θάνατο του ιδρυτή ανέλαβαν την επιχείρηση τα παιδιά του, ακολούθησαν τα εγγόνια του και σήμερα τα δισέγγονα του. Συνεχίζουν με την ίδια συνταγή και την ίδια εμμονή στην ποιότητα η τέταρτη γενιά αποσταγματοποιών Μπαμαπατζίμ. Με αγάπη και μεράκι παράγουν το εξαιρετικό Κωνσταντινουπολίτικο καζανιασμένο ούζο.

Ούζο Μπαμπατζίμ: μια συνταγή 150 χρόνων!

Ούζο Μπαμπατζίμ

Εκατό πενήντα χρόνια η συνταγή του παππού Ανέστη αποστάζεται αναλλοίωτη στα ρακοκάζανα της οικογένειας από τον τρισέγγονο του ιδρυτή Λευτέρη Μπαμπατζίμ. Το καζανιασμένο ούζο διατηρεί το μοναδικό του άρωμα και την αξεπέραστη ποιότητα του. Το ούζο Μπαμπατζίμ είναι ένα παραδοσιακό και καλοδουλεμένο ούζο που ευφραίνει τις καρδιές των μερακλήδων, μας δείχνει τα καλά του στοιχεία αμέσως στη μύτη, είναι ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα ενώ έχει διάρκεια στην επίγευση. Με δυο λόγια είναι ένα ισορροπημένο ούζο, ιδανικό να πίνεται ακόμη και σκέτο, πάντα με την ίδια απόλαυση.

Ούζο Μπαμπατζίμ

Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Χρυσούπολη φυλάσσεται το πολυτιμότερο κειμήλιο της ποτοποιίας: ο ιστορικός άμβυκας ηλικίας 150 ετών. Ήταν ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη και τον μετέφερε ο πατριάρχης του ούζου ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος όταν εγκαταστάθηκε στη Χρυσούπολη το 1928.

Αγίου Δημητρίου 4, Χρυσούπολη Καβάλας, το αποστακτήριο βρίσκεται στο 1ο χλμ της επαρχιακής οδού Χρυσοπόλεως -Κεραμωτής, 2591022225, e-mail: info@ouzobabatzim.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY