- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βραδιά Negroni στο σπίτι: Μικρά μυστικά και ευρηματικές παραλλαγές
Ένα κλασικό κοκτέιλ, ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ιταλία ως aperitivo
Negroni: Ιδανική επιλογή για μια βραδιά με φίλους στο σπίτι
Το Negroni είναι ένα κλασικό κοκτέιλ, ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ιταλία ως aperitivo. Μετά το 2015 έκανε ένα δυναμικό comeback στις μπάρες όλου του κόσμου, στην παραδοσιακή εκδοχή του αλλά και σε διάφορες παραλλαγές. Ιδιαίτερα απλό στην παρασκευή του, είναι μια ιδανική επιλογή για μια βραδιά με φίλους στο σπίτι, που θα εκτιμήσουν τη λεπτή ισορροπία γλυκών, πικρών και βοτανικών γεύσεων.
Στην πιο γνωστή εκδοχή για την προέλευσή του το Negroni γεννήθηκε το 1919 στο Caffe Casoni της Φλωρεντίας, όταν ο Κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον φίλο του και bartender Forsco Scarselli να κάνει λίγο πιο βαρύ το αγαπημένο του cocktail – το Americano, που έχει ως συστατικά Campari, βερμούτ και σόδα. Ο Scarselli αντικατέστησε τη σόδα με τζιν και τη φέτα λεμόνι του Americano με μια φέτα πορτοκάλι και έτσι… έγραψε ιστορία.
Κλασικό Negroni
Στην κλασική του εκδοχή το Negroni αποτελείται από τρία συστατικά: τζιν που δίνει αλκοολικούς βαθμούς και βοτανικότητα, βερμούτ που δίνει γλυκύτητα και μπίτερ (Campari) για πικρή επίγευση. Το τζιν Tanqueray που προτείνεται στο φυλλάδιο ΑΒ είναι μια πολύ καλή επιλογή, που θα συμπληρώσει ιδανικά ένα βερμούτ Cinzano Rosso, Volume Primo ή Carpano Antica Formula.
Για να το παρασκευάσετε θα βάλετε τα τρία βασικά ποτά σε ίσες δόσεις σε ένα ποτήρι ανάμειξης ή μια κανάτα, με πάγο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να νιώσετε κρύο το εξωτερικό του ποτηριού ανάμειξης. Σουρώστε το σε ένα χαμηλό ποτήρι και προσθέστε πάγο και μια φλούδα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα.
Μικρά μυστικά
- Αν μπορείτε να βρείτε ένα μεγάλο κομμάτι πάγο που θα σπάσετε σε ice block, θα λιώσει πιο αργά και το negroni σας θα διατηρήσει την πυκνότητά και την έντασή του για περισσότερο χρόνο.
- Πιέστε ελαφρά τη φλούδα από πορτοκάλι, πριν τη ρίξετε στο ποτήρι, ώστε να βγάλει τα αρωματικά αιθέρια έλαιά της μέσα στο ποτό. Αυτή η λεπτομέρεια θα κάνει το Negroni σας μοναδικό.
Απολαυστικές παραλλαγές
Μετά την εκτόξευση της δημοφιλίας του Negroni, οι bartender άρχισαν να πειραματίζονται και να προτείνουν παραλλαγές, περισσότερο ή λιγότερο κοντά στην κλασική συνταγή.
Negroni Sbagliato
Η πιο γνωστή παραλλαγή του εμβληματικού Negroni γεννήθηκε «κατά λάθος». Σύμφωνα με τον μύθο ο bartender Μίρκο Στοκέτο, το 1972, μπέρδεψε το τζιν με το prosecco. Μόλις κατάλαβε το λάθος του, ετοίμασε ένα κανονικό Negroni, αλλά ήταν πλέον αργά, ο πελάτης είχε δοκιμάσει το κοκτέιλ και του άρεσε. Με τρία ίσα μέρη από μπίτερ (Campari), γλυκό βερμούτ και prosecco είναι ένα ξεδιψαστικό κοκτέιλ, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
White Negroni
Μια ελαφριά, λουλουδάτη και δροσιστική παραλλαγή που διατηρεί μόνο το τζιν από τα βασικά συστατικά. Γεννήθηκε το 2001 όταν ο κορυφαίος bartender Wayne Collins ανέμειξε τζιν με Suze (ένα γαλλικό γλυκόπικρο λικέρ γεντιανής) και το γαλλικό απεριτίφ Lillet Blanc, σε ίσες αναλογίες. To White Negroni γρήγορα έγινε trendy σε ονομαστά μπαρ του πλανήτη. Το ερώτημα είναι βέβαια αν ένα κοκτέιλ που δεν έχει το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα μπορεί ακόμα να λέγεται Negroni.
Mezcal Negroni
Το μεξικάνικο απόσταγμα Mezcal παρασκευάζεται από το φυτό αγαύη, όπως και η τεκίλα. Αντικαθιστώντας το τζιν σε ένα Negroni με Mezcal, η καπνιστή, γήινη γεύση του θα συμπληρώσει ιδανικά το γλυκόπικρο του βερμούτ με το μπίτερ. Ένα fusion κοκτέιλ, ευρηματικό και πρωτότυπο.
Negroni and tonic
Προσθέτοντας 30-40 ml τόνικ σε ένα Negroni που ήδη έχετε ανακατέψει θα το κάνετε πιο δροσιστικό και θα παρατείνετε την απόλαυση, γιατί ένα μειονέκτημα αυτού του θρυλικού κοκτέιλ είναι ότι… τελειώνει γρήγορα.
Στην αρχική του μορφή ή σε κάποια από τις παραλλαγές του το Negroni είναι ένα κοκτέιλ με διαχρονική απήχηση χάρη στην πολύπλοκη γευστική ισορροπία του. Στην Ιταλία συνοδεύεται παραδοσιακά με ελιές ή κάποιο ώριμο, αλμυρό τυρί όπως η Παρμεζάνα. Απολαύστε το, στο μπαρ ή το σπίτι σας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.