- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Fileri Fumé, ένα υπέροχο κρασί από μία μοναδική ποικιλία
Ιδανικό για να συνοδεύσει τα γιορτινά γεύματα που έρχονται
Fileri Fumé, το νέο κρασί του οινοποιείου Nestor Wines δημιουργείται από την ποικιλία Φιλέρι
Στην Τριφυλία, αυτή την εύφορη περιοχή της Μεσσηνίας, συναντάς αμπελώνες ως εκεί που φτάνει το μάτι. Η αμπελουργική δραστηριότητα σε αυτά τα εδάφη δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο, ούτε κάτι τυχαίο. Είναι περισσότερο τρόπος ζωής, αφού ταξιδεύει αιώνες πίσω μέχρι να βρει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Εδώ ακριβώς καλλιεργείται και το Φιλέρι, μία απολύτως μοναδική, γηγενής ποικιλία με τεράστια ιστορική σημασία καθώς θεωρείται ο πρόγονος των πιο διαδεδομένων ποικιλιών που μας αρέσουν σήμερα, όπως το Μοσχοφίλερο.
Μία από τις καλύτερες εκφάνσεις αυτής της μοναδικής ποικιλίας θα βρούμε στα κρασιά του οινοποιείου Nestor Wines. Το οινοποιείο αυτό, που βρίσκεται σε μία από τις πιο γόνιμες περιοχές της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο Φιλέρι, με σκοπό όχι μόνο να παράγει μερικά (πραγματικά) εξαιρετικά κρασιά από αυτό, αλλά επίσης να το μελετήσει και να το αναδείξει, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του ιστορικότητα.
Η ποικιλία Φιλέρι, δίνει σχετικά χαμηλές αποδόσεις σε παραγωγή, όμως η ιδιαίτερη πολυπλοκότητά της, η σπανιότητα και η μοναδικότητά της, την κάνουν να ξεχωρίζει. Σε μία προσπάθεια να αναδείξει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της το οινοποιείο Nestor Wines έχει δημιουργήσει τη σειρά κρασιών ΦΙΛΕΡΙ με διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το Fileri Fumé, ένα υπέροχο μονοποικιλιακό κρασί, που παραμένει σε δρύινο καπνιστό βαρέλι (για αυτό άλλωστε κι ονομάστηκε “Fumé”).
Το Fileri Fumé είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο κρασί και φέρει την ένδειξη Π.Γ.Ε Τριφυλία (είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό Φιλέρι στην Ελλάδα με αυτή τη γεωγραφική ένδειξη). Στη μύτη θα βρούμε έναν βοτανικό χαρακτήρα, μαζί με έντονα καπνικά στοιχεία. Σε δεύτερο επίπεδο θα ανακαλύψουμε την παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, το άρωμα της κερήθρας και τη μυρωδιά των ξηρών καρπών. Το στόμα δεν αποδεικνύεται πολύ διαφορετικό, έπειτα από αυτή την πρώτη γνωριμία με τη μύτη. Θα αισθανθούμε αρώματα από φλούδα πορτοκαλιού, ζουμερά πυρηνόκαρπα, λίγο μήλο ή κυδώνι. Αισθητές είναι επίσης οι νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, το μέλι, τα φύλλα πούρου, το γιαούρτι και το φρυγανισμένο ψωμί. Πρόκειται για ένα ξηρό κρασί, με τραγανή οξύτητα και ένα πλούσιο σώμα που δίνει μία μακρά, απολαυστική επίγευση.
Το Fileri Fumé βρίσκει το ιδανικό του ταίρι στα λιπαρά σκληρά ή ημίσκληρα τυριά (όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ και η παρμεζάνα), σε φίνα αλλαντικά (όπως το προσούτο), σε όσπρια. Θα συνοδεύσει υπέροχα ένα καπνιστό ψάρι, όπως και λευκά ή κόκκινα κρέατα (σ.σ. ας πούμε, ταιριάζει άψογα με ένα λεμονάτο κοτόπουλο). Σερβίρεται στους 10ο C – 12ο C και βγαίνει σε περιορισμένες φιάλες – μόλις 3.000. Αν ψάχνετε ένα ιδιαίτερο κρασί για να δωρίσετε ή να στολίσετε το γιορτινό σας τραπέζι, μόλις το βρήκατε.
www.nestorwines.gr, Fb: Nestor Wines, Instagram: @nestor_wines
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.