Wine & Spirits

6 ερυθρές ετικέτες για τα χειμωνιάτικα βράδια

Τα κόκκινα φέρνουν τον χειμώνα ή ο χειμώνας τα κόκκινα; Ιδού η απορία

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
ΤΕΥΧΟΣ 895
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 ερυθρές ετικέτες για τα χειμωνιάτικα βράδια
Kelsey Chance on Unsplash

Κόκινο κρασί: 6 προτάσεις για τον χειμώνα και 5 tips για να το αγαπήσεις ακόμα περισσότερο

Eίναι «ζεστά», αγαπησιάρικα και εξαιρετικά πληθωρικά. Είναι κρύος, σοβαρός, μα τόσο χουχουλιάρικος και cosy που δεν μπορεί χωρίς αυτά. Τα κόκκινα κρασιά αγαπούν τον χειμώνα, δεν περνούν ποτέ απαρατήρητα και γι’ αυτό δεν είναι απλώς και μόνο τα «κρασιά της παρέας», αλλά κάποτε γίνονται και ενεργά μέλη της, με το πλούσιο γευστικό τους υπόβαθρο να αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης. Τώρα είναι η πιο όμορφη εποχή να μαζευτείτε σε σπίτια, να ετοιμάσετε κάτι απλό και γρήγορο, όσο για τα κρασιά… αφήστε το πάνω μου. Εδώ σας έχω μια «winter friendly» wine list με τα καλύτερα!

Mosaic - Κτήμα Χατζηβαρύτη

Mosaic - Κτήμα Χατζηβαρύτη
Τις ετικέτες της Χλόης Χατζηβαρύτη τις βρίσκω παιχνιδιάρικες και η γκάμα τους θεωρώ ότι καλύπτει όλα τα γούστα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα εντελώς value for money κρασί, το οποίο τολμώ να πω πως συνδυάζει έναν ποικιλιακό χαρακτήρα «Γουμένισσας» και «Bordeaux». Μιλάμε για ένα συνδυασμό Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας (blend Γουμένισσα) με τις γαλλικές ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon (blend Βοrdeaux). Με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, λευκού πιπεριού και κάποιες φίνες νύξεις γιασεμιού, στόμα δροσερό, με ζουμερές τανίνες, είναι έτοιμο να σερβιριστεί δίπλα σε ένα πλατό τυριών ή, γιατί όχι, και για σόλο καριέρα! Ενδεικτική τιμή: 7,50 €

ΑΤΜΑ Ερυθρό - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

ΑΤΜΑ Ερυθρό - Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Δύο αγαπημένες ερυθρές αδυναμίες σε μια φιάλη. Ξινόμαυρο και Μανδηλαριά στην πιο ευέλικτη και «καθημερινή» εκδοχή τους, δοσμένες στο ποτήρι με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν το «new entry» της παρέας. Τι πιο ωραίο, να ’ναι χειμώνας και να έχεις μπροστά σου ένα ποτήρι που όσο περνάει η ώρα σε ζεσταίνει με αρώματα βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, φράουλας και κερασιού, αλλά και με νύξεις δέρματος και βιολέτας που αφήνει για το τέλος… Δοκιμάζεις και το στόμα είναι μαλακό και φρουτώδες. Σε ευχαριστεί χωρίς πολλά λόγια. Το κρασί αυτό θέλει καλή παρέα και «ελληνικότητα» στα πιάτα, γι’ αυτό φτιάξτε ένα μοσχαράκι κοκκινιστό και έτοιμο το γεύμα. Τώρα που το σκέφτομαι και με λίγα καλά αλλαντικά είναι ό,τι πρέπει. Ενδεικτική τιμή: 9,00 €

Portes Merlot - Κτήμα Σκούρας

Portes Merlot - Κτήμα Σκούρας
Διαχρονικό, value for money, το βλέπεις στο ράφι και σου κλείνει το μάτι! Αυτό το μονοποικιλιακό Μerlotγεμίζει τα ποτήρια με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων –κεράσι, βύσσινο, φράουλα–, σε ωραία ισορροπία με λίγες ντελικάτες νότες γλυκών μπαχαρικών. Το έχει το βαρελάκι του, λοιπόν, αλλά τόσο φίνο και διακριτικό ώστε να μην κλέψει με τίποτα τη δόξα του άπλετου φρούτου. Στο στόμα αυτές οι «νόστιμες» και μαλακές τανίνες του Merlot, εντυπωσιακά κεντημένες πάνω στη «ζωηρή» φρουτώδη παλέτα του. Λίγα κίτρινα αλμυρά τυράκια για τη μέση, το γνωστό «τσιμπητό» που λέμε, και είναι έτοιμο να συνοδεύσει τη βραδιά σε κάποιο παρεΐστικο σαλόνι. Ενδεικτική τιμή: 10,00 €

Moi jem’en fοus, Ερυθρό - Winery Monsieur Nicolas

Moi jem’en fοus, Ερυθρό - Winery Monsieur Nicolas
Εντάξει το mood με την παρέα είναι «jemenfous» γιατί να μην είναι και το κρασί δηλαδή… Εδώ, η ποικιλία «Λημνιώνας» βρίσκεται στα καλύτερα χέρια και εύκολα θα σας χαλαρώσει, αρκεί να βρεθεί ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς. Αρώματα που θυμίζουν μούρα, άγρια βατόμουρα, νότες φράουλας και διακριτικές πινελιές λουλουδιών. Πικάντικα στοιχεία πιπεριού κάνουν το σύνολο ακόμα πιο πολύπλοκο, δημιουργώντας σπιρτάδα και ενδιαφέρον. Είναι ό,τι πρέπει αν θέλεις να το συνοδεύσεις με κάποιο ψητό κόκκινο κρεατάκι για τη μέση, αν και από μόνο του μπορεί να γίνει η πιο cool παρέα! Ενδεικτική τιμή: 12,50 €

Nεαρός Τσαπουρνάκος - Κτήμα Βογιατζή

Nεαρός Τσαπουρνάκος - Κτήμα Βογιατζή
Η φρέσκια εκδοχή του πολυαγαπημένου μας «βασιλιά βατράχου» με εντυπωσιάζει όσο τίποτα και θα το πω… στο Κτήμα Βογιατζή ξέρουν καλά τα μυστικά του «Τσαπουρνάκου» (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc). Πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων –κεράσι, βατόμουρο, βύσσινο, φράουλα– και για το τέλος κάποιες νότες που θυμίζουν μπαχαρικά, όπως η κανέλα. Στο στόμα ο ζωηρός χαρακτήρας κόκκινων φρούτων δένει τέλεια με τη «φρέσκια» οξύτητά του και τις καλοδομημένες τανίνες του. Νομίζω πως θα ταίριαζε δίπλα του μια σπιτική μακαρονάδα (ίσως μια μπολονέζ), από αυτές που όλες οι παρέες αγαπούν να φτιάχνουν μαζί… Ενδεικτική τιμή: 14,50 €

Petraeus Cabernet Sauvignon - Κτήμα Καριπίδη

Petraeus Cabernet Sauvignon - Κτήμα Καριπίδη
Αρχικά είναι Cabernet, ονειρεμένα μεστό και cosy, καθώς εκτός από το μπόλικο φρούτο που γεμίζει το στόμα, λίγα στοιχεία βαρελιού «ζεσταίνουν» ακόμα πιο πολύ το ποτήρι. Αρώματα βατόμουρου, σύκου και μαύρου κερασιού στην πρώτη γουλιά. Λίγο μετά η βοτανικότητα του Cabernet βγάζει μια ελαφριά αίσθηση που θυμίζει πιπεριά, ενώ τελικά κρύβει και άλλο άσσο στο μανίκι, καθώς η παραμονή του στο βαρέλι χαρίζει στοιχεία γλυκών μπαχαρικών και ιδιαίτερα βανίλιας. Το στόμα είναι στιβαρό, με καλοδομημένες τανίνες και γευστική ισορροπία. Η παρέα θα αποφασίσει αν θέλει να το συνοδεύσει με λίγα παλαιωμένα τυράκια ή με κάποιο κρεατικό. Ενδεικτική τιμή: 16,80 €

5 tips για να λατρέψεις ακόμα περισσότερο τα ερυθρά κρασιά

  1. Θερμοκρασία. Σερβίρετε το ερυθρό κρασί σε σωστή θερμοκρασία, ώστε να του δώσετε την ευκαιρία να σας ανταμείψει με τα ωραία αρώματά του. Συνήθως τα ερυθρά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, και πιο συγκεκριμένα σε εύρος 13-18°C όταν είναι φρέσκα, ενώ τα πιο παλαιωμένα με γεμάτο σώμα ερυθρά προτιμάμε να τα απολαμβάνουμε κοντά στους 15-18°C.
  2. Άνοιγμα φιάλης - αναπνοή. Είναι πολύ σημαντικό ένα ερυθρό κρασί να πάρει τον χρόνο του, να «ανασάνει». Ανοίξτε το λοιπόν τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν το καταναλώσετε, ώστε να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και να «ανοίξει» αρωματικά. Αν έχετε στο σπίτι και μια καράφα, ακόμα καλύτερα. Μεταγγίστε το, χωρίς δεύτερη σκέψη.
  3. Μετάγγιση. Το ιδανικότερο βήμα για να απολαύσετε ένα ερυθρό όπως του αξίζει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, του δίνετε χρόνο να «απελευθερωθεί» αρωματικά, και δεύτερον, απαλλάσσεστε από τα ιζήματα που μπορεί να διαθέτουν κυρίως τα παλαιωμένα ερυθρά.
  4. Ποτήρι. Σαφώς σημαντικό ρόλο παίζει πάντα και το ποτήρι. Δεν είναι τόσο η τιμή, όσο το σχήμα και το υλικό που είναι φτιαγμένο ένα ποτήρι – μιλώντας πάντα για το κατ’ οίκον σερβίρισμα. Για τα ερυθρά κρασιά χρησιμοποιήστε λεπτά και όχι βαριά, σε σχήμα «U» (τουλίπα) ποτήρια, με μεγαλύτερο στόμιο από αυτά των λευκών και σίγουρα μεγαλύτερο όγκο. Είναι αλήθεια πως τα κόκκινα έχουν μια ανάγκη παραπάνω να έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο για να αναδειχθούν απ’ ότι ένα λευκό κρασί, αλλά σίγουρα δεν χρειάζονται υπερβολές.
  5. Red wines and easy pairing. Τανίνες και πρωτεΐνη κρέατος, ίσον απόλυτη πληρότητα. Μαθηματικός κανόνας! Το να φτιάξετε ένα πλατό είναι σούπερ εύκολο και γρήγορο. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε, λοιπόν, ένα πλατό με μιξ τυριών και αλλαντικών, ήπιας ή πιο έντονης γεύσης, ανάλογα με το αν πρόκειται να συνοδεύσετε ένα φρέσκο ή παλαιωμένο ερυθρό κρασί αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ