Wine & Spirits

«Μπλε Κόκορας», ένα καλό κρασί που φτιάχτηκε από χόμπι

Το φτιάχνουν δύο αδέρφια στο Αμύνταιο, την όχι-νησιώτικη πόλη με το ωραιότερο φως στην Ελλάδα

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μπλε Κόκορας»

Ο Μανώλης και Ηλίας Σιώμος είχαν αδυναμία στο καλό κρασί και έφτιαξαν από χόμπι τον Μπλε Κόκορα

Ο Μανώλης Σιώμος είναι μηχανολόγος μηχανικός, ο αδερφός του Ηλίας είναι τεχνολόγος γεωπόνος. Και οι δύο, είχανε αδυναμία στο καλό κρασί από μικροί (ελπίζω όχι από βρέφη). Το 2008 ξεκίνησαν να φτιάνουν ένα δικό τους κρασί, «κρασί του γκαράζ» όπως το λένε, ή “garage wine”: σπιτικό, χομπίστικο, για προσωπική τους κατανάλωση, με σταφύλια από αμπέλια της περιοχής του Αμύνταιου. Η παραγωγή πήγαινε καλά κι ας ήταν μικρή, οπότε 11 χρόνια μετά, το 2019, «βρέθηκε η ευκαιρία να οινοποιήσουμε πιο συστηματικά δικά μας κρασιά σε νοικιασμένο οινοποιείο, σε συνεργασία με αμπελουργούς από το Αμύνταιο», όπως λέει ο Μανώλης. Ο οποίος ασχολείται με την προώθηση, ενώ ο Ηλίας με την οινοποιία – αν και, κάνουν τα πάντα και οι δύο μαζί.

«Μπλε Κόκορας»
«Μπλε Κόκορας»
«Μπλε Κόκορας»

Το λευκό τους, Sauvignon Blanc, όπως και το Ξινόμαυρο Ροζέ, τα δοκίμασα τυχαία στο μπαρ «Σ’ αγαπώ» στην Αθήνα: τα αδέρφια δίνουν σε μετρημένα σημεία, σε κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία, («επιλεγμένες μονάδες»), σε μερικά wine bar και μπαράκια που συμπαθούν. Δεν έχουν μεγάλη παραγωγή ούτε διανομή ακόμα, αντιμετωπίζουν το κρασί όπως το αντιμετώπιζαν όταν ξεκινήσανε, σαν αγαπημένο χόμπι. Το λευκό λοιπόν του «Μπλε Κόκορα» είναι αρωματικό, τραγανό, και επειδή δεν ξέρω άλλες λέξεις σχετικές με το κρασί, είναι τέεεελειο, πάρα πολύ ωραίο, πίνεται με το «καλησπέρα σας». Το ροζέ είναι πιο τριανταφυλλένιο και πιο βόρειο αλλά το ίδιο ελαφρύ και, εντάξει, το ίδιο νόστιμο.

«Μπλε Κόκορας»

Η ιστορία με το όνομα έχει πλάκα: ο παππούς τους, στο χωριό Σέρβια Κοζάνης, είχε κοτέτσι με κότες, κι έναν πολύ πεταχτό, τζώρα κόκορα, που άρεσε στα δύο αδέρφια, ή τέλος πάντων τους είχε μείνει αξέχαστος. Αποφάσισαν να ονομάσουν το κρασί τους σκέτο «Κόκορα» αλλά μετά σκέφτηκαν το μπλε χρώμα, «του ουρανού, της θάλασσας, της Ελλάδας», και το βάφτισαν «Μπλε Κόκορα». Έτσι το Garage wine από τα Βορειο-Δυτικά της χώρας έγινε ένα μυρωδάτο κρασί για όλες τις εποχές.

Το μπουκάλι είναι ωραιότατο. Αλλά το κρασί είναι ακόμα καλύτερο…

«Μπλε Κόκορας», 6987810706

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού
Winery Monsieur Nicolas: Το επισκέψιμο οινοποιείο με την ξεχωριστή ιστορία και τις μοναδικές ετικέτες κρασιού

Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.