Wine & Spirits

10+2 κρασιά που ξεχώρισαν το 2022

Τα κρασιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις τη χρονιά που πέρασε

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
ΤΕΥΧΟΣ 853
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα κρασιά που ξεχώρισαν το 2022

Τα καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2022: Γιορτάζουμε πίνοντας κρασιά που ξεχωρίζουν

Το 2022 φτάνει στο τέλος του και εµείς, παντοτινοί λάτρεις του ελληνικού κρασιού, κάνουµε «απολογισµό» και προτείνουµε τις special ετικέτες που ξεχώρισαν φέτος. Υψώστε τα ποτήρια και γιορτάστε µαζί τους!

HISTORIA ΕΡΥΘΡΟ - Kτήµα Aβαντίς

HISTORIA ΕΡΥΘΡΟ - Kτήµα Aβαντίς
Ένα καταπληκτικό κρασί που διηγείται τον τόπο του –τα «Αµπέλια» της Εύβοιας– και τις ιστορίες των ανθρώπων και των αµπελώνων του οινοποιείου. Grenache Rouge, Syrah και Μαυροκοντούρα χαρίζουν στη φιάλη τη δική τους αρωµατική «διαδροµή» µε νότες κόκκινων φρούτων και µπαχαρικών. Όµορφη επίγευση, µαλακές τανίνες, υπέροχο ρουµπινί χρώµα – τέλειο δίπλα σε ένα πλατό τυριών.
Ενδεικτική τιµή: €7,5

SAUVIGNON BLANC BIO - Οινοποιείο Κωνσταντάρα

SAUVIGNON BLANC BIO - Οινοποιείο Κωνσταντάρα
Βιολογικής καλλιέργειας, από τη Χαλκιδική, µε πρόσχαρο αρωµατικό προφίλ και, σηµαντικό, ο ορισµός του «value for money». Στη µύτη νότες λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, αγριολούλουδων και διακριτικά στοιχεία φυτικότητας. Πασπαρτού και «βολικό», µπορείς να το απολαύσεις πάντα και παντού, µε ή χωρίς συνοδεία. Όµως ένα χοιρινό µε λεµονάτη σάλτσα ή ένα ριζότο λαχανικών θα το απογειώσουν.
Ενδεικτική τιµή: €10

OROS - Akrathos Winery

OROS - Akrathos Winery
Με τη δροσιστική οξύτητα από το Ασύρτικο ήρθε και έδεσε ο «εξωστρεφής» αρωµατικός χαρακτήρας του Sauvignon Blanc. Νότες που θυµίζουν περγαµόντο, γκρέιπφρουτ, αχλάδι και λευκά λουλούδια, πλαισιώνονται από διακριτικά στοιχεία ορυκτότητας και φυτικότητας. Στο στόµα η ζωηρή οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα και «ζωγραφίζει» την αύρα από το τοπίο του βιολογικού αµπελώνα του οινοποιείου µε θέα στο Άγιο Όρος. Ταιριάξτε το µε θαλασσινά ή ψαρικά ή λεµονάτα κρεατικά και θα λάµψει.
Ενδεικτική τιµή: €11

ΠΑΝΘΗΡ - Monemvasia Winery

ΠΑΝΘΗΡ - Monemvasia Winery
Η νέα ροζέ ετικέτα της Οινοποιητικής Μονεµβασιάς, τo «Πάνθηρ», είναι ένας «φόρος τιµής», όπως λέει και η οικογένεια Τσιµπίδη, µια και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύµβολα του θεού Διονύσου είναι ο πάνθηρας – πιστός συνοδοιπόρος στα ταξίδια και στις γιορτές του. Μαυρούδι, Αγιωργίτικο και Ληµνιώνα στο blend και αρώµατα ροζ γκρέιπφρουτ, πετροκέρασου και φραµπουάζ. Τέλειο ταίρι µε sushi ή µια φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Ενδεικτική τιµή: €13

PROLOGUE - Οινοποιείο Ζαφειράκη

PROLOGUE - Οινοποιείο Ζαφειράκη
Ληµνιώνα και Ασύρτικο στήνουν έναν «πρόλογο» για αυτό που θα ακολουθήσει. Ροζέ φυσαλίδες, οι αγαπηµένες µας, µπλέκονται µε αρώµατα λεµονιού, κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Στόµα µε ζωντανή οξύτητα που συνοδεύεται από το ελαφρύ «χάιδεµα» των ζωηρών φυσαλίδων, και µια απαλή επίγευση του ονείρου. Υπέροχο και µόνο του, βγάζει τον καλύτερο εαυτό του µε γλυκόξινα ή εξωτικά πιάτα.
Ενδεικτική τιµή: €16

ΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΟΣ - Στροφιλιά

ΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΟΣ - Στροφιλιά
Κρασί µε τεράστιο οινολογικό ενδιαφέρον (η οινοποίησή του έγινε σύµφωνα µε εφαρµοσµένη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών), που κυκλοφόρησε εδώ και λίγους µήνες και αγκαλιάστηκε θερµά από τους οινόφιλους. Αγιωργίτικο και ΠΟΠ Νεµέα, που χαρίζει υψηλής έντασης αρώµατα κόκκινων φρούτων, δαµάσκηνων και βατόµουρων, καθώς επίσης νότες βανίλιας, σοκολάτας και γαρίφαλου λόγω της παραµονής του σε βαρέλι. Ιδανικό ταίρι για κρεατικά.
Ενδεικτική τιµή: €16

TERRE DE ZEUS XINOMAVRO - Navitas Winery

TERRE DE ZEUS XINOMAVRO - Navitas Winery
Όπως λέει και η οινοποιός του, Μαρία Δηµητριάδη, µε δυο λέξεις, αυτό το Ξινόµαυρο σηµαίνει «εκφραστικότητα και ευγένεια»! Εγώ θα προσθέσω και τη «ζεστασιά», καθώς τα αρώµατα άγριας φράουλας, δαµάσκηνων, τοµάτας, ελιάς και µπαχαρικών σου ζεσταίνουν την καρδιά. Πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του και έχει µπει ήδη στη λίστα των αγαπηµένων. Δοκιµάστε το µε κοκκινιστό µοσχαράκι, ή και µε έναν ωραίο µουσακά!
Ενδειτική τιµή: €17

CAMPAGNIA KARILIA ROSE - Οινοποιείο Καρίµαλη

CAMPAGNIA KARILIA ROSE - Οινοποιείο Καρίµαλη
Τα «Pet Nat» –φυσικά κρασιά– δεν είναι τάση, είναι τρόπος ζωής! Και εδώ µιλάµε για Pet Nat ικαριώτικο και µάλιστα από Φωκιανό! Μια νεαρή καλή οινοποιός, η Ηλιάνα Καρίµαλη, µια funky γουστόζικη ετικέτα και φίνα αρώµατα που θυµίζουν φράουλα, κεράσι, ρόδι και τριαντάφυλλο. Στέκεται τέλεια δίπλα σε ένα πλατό τυριών.
Ενδεικτική τιµή: €23

ΛΑΟΥΔΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤSELEPOS - Κάναβα Χρυσού

ΛΑΟΥΔΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤSELEPOS - Κάναβα Χρυσού
Κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου κρασιού στον 22ο Διεθνή Διαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης και µαζί µια θέση στην καρδιά µας. Τρύγος υπερώριµων σταφυλιών, 100% της ποικιλίας Ασύρτικο και ζύµωση σε αµφορείς! Ύστερα παραµονή για 4 µήνες στους αµφορείς και 10 µήνες ξεκούραση στη φιάλη… et voilà! Αρώµατα από ώριµα εσπεριδοειδή, γλυκές νότες ανθέων, κερήθρας και τσακµακόπετρας στη µύτη, ενώ στο στόµα το ιωδιούχο τελείωµα του συναρπάζει. Συνδύασέ το µε λιπαρά ψάρια ή κρεατικά µε λευκές σάλτσες!
Ενδεικτική τιµή: €44

TERRASEA - Μικρά Θήρα

TERRASEA - Μικρά Θήρα
Μοναδικό κρασί από ένα µοναδικό terroir! Το πρώτο ΠΟΠ κρασί από 100% Ασύρτικο που καλλιεργείται στο παρθένο έδαφος της Θηρασιάς. Αρώµατα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, βοτανικότητας και ορυκτότητας σε µύτη και στόµα και φυσικά αίσθηση αρµύρας. Ξεχώρισε και φέτος ανάµεσα στα κρασιά του κόσµου µε ασηµένιο µετάλλιο «Decanter», ενώ βρέθηκε στη λίστα των «50 Greek Great Wines 2022». Τέλειο ζευγάρι µε ψάρια και θαλασσινά.
Ενδεικτική τιµή: €60

3 ΑµΠΕΛΙΑ - Οίνος Π

3 ΑµΠΕΛΙΑ - Οίνος Π
Ο Πάρης Σιγάλας επέστρεψε στην οινική σκηνή και µάλιστα το κρασί του έγινε περιζήτητο πριν καν κυκλοφορήσει! Τα σταφύλια –ηλικίας 60 ετών– προέρχονται από 3 διαφορετικά αµπελοτόπια, στα Φηρά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι, ζυµώνουν σε πήλινους αµφορείς και παραµένουν εκεί για περίπου 16 µήνες. Αρώµατα τσακµακόπετρας, καπνού, λεµονιού, κίτρου και βοτάνων, τέλειο σε τετ α τετ µε ένα ριζότο µανιταριών, ψαρικά στη σχάρα ή ένα νόστιµο κατσικάκι φρικασέ.
Ενδεικτική τιµή: €70

MONOLOGOS - Κτήµα Δύο Ύψη

MONOLOGOS - Κτήµα Δύο Ύψη
Τα Malbec στη χώρα µας είναι µετρηµένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έτσι, λοιπόν, το µονοποικιλιακό Malbec από το Κτήµα Δύο Ύψη, διηγείται τον δικό του µονόλογο στον ελληνικό αµπελώνα που το υποδέχθηκε µε τόση θέρµη. «Στα λόγια» είναι πληθωρικό, όπως και στα αρώµατα, µε νότες µαύρων φρούτων, δαµάσκηνου και βιολέτας να γεµίζουν µύτη και στόµα. Διαδοχικά ανακαλύπτουµε στοιχεία κέδρου, βανίλιας και σοκολάτας από την παραµονή του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 µήνες. Απόλαυσε τις ώριµες τανίνες του µε µοσχαρίσιες κοπές και σκληρά τυριά.
Ενδεικτική τιµή: €80

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ