- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
10+2 κρασιά που ξεχώρισαν το 2022
Τα κρασιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις τη χρονιά που πέρασε
Τα καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2022: Γιορτάζουμε πίνοντας κρασιά που ξεχωρίζουν
Το 2022 φτάνει στο τέλος του και εµείς, παντοτινοί λάτρεις του ελληνικού κρασιού, κάνουµε «απολογισµό» και προτείνουµε τις special ετικέτες που ξεχώρισαν φέτος. Υψώστε τα ποτήρια και γιορτάστε µαζί τους!
HISTORIA ΕΡΥΘΡΟ - Kτήµα Aβαντίς
Ένα καταπληκτικό κρασί που διηγείται τον τόπο του –τα «Αµπέλια» της Εύβοιας– και τις ιστορίες των ανθρώπων και των αµπελώνων του οινοποιείου. Grenache Rouge, Syrah και Μαυροκοντούρα χαρίζουν στη φιάλη τη δική τους αρωµατική «διαδροµή» µε νότες κόκκινων φρούτων και µπαχαρικών. Όµορφη επίγευση, µαλακές τανίνες, υπέροχο ρουµπινί χρώµα – τέλειο δίπλα σε ένα πλατό τυριών.
Ενδεικτική τιµή: €7,5
SAUVIGNON BLANC BIO - Οινοποιείο Κωνσταντάρα
Βιολογικής καλλιέργειας, από τη Χαλκιδική, µε πρόσχαρο αρωµατικό προφίλ και, σηµαντικό, ο ορισµός του «value for money». Στη µύτη νότες λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, αγριολούλουδων και διακριτικά στοιχεία φυτικότητας. Πασπαρτού και «βολικό», µπορείς να το απολαύσεις πάντα και παντού, µε ή χωρίς συνοδεία. Όµως ένα χοιρινό µε λεµονάτη σάλτσα ή ένα ριζότο λαχανικών θα το απογειώσουν.
Ενδεικτική τιµή: €10
OROS - Akrathos Winery
Με τη δροσιστική οξύτητα από το Ασύρτικο ήρθε και έδεσε ο «εξωστρεφής» αρωµατικός χαρακτήρας του Sauvignon Blanc. Νότες που θυµίζουν περγαµόντο, γκρέιπφρουτ, αχλάδι και λευκά λουλούδια, πλαισιώνονται από διακριτικά στοιχεία ορυκτότητας και φυτικότητας. Στο στόµα η ζωηρή οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα και «ζωγραφίζει» την αύρα από το τοπίο του βιολογικού αµπελώνα του οινοποιείου µε θέα στο Άγιο Όρος. Ταιριάξτε το µε θαλασσινά ή ψαρικά ή λεµονάτα κρεατικά και θα λάµψει.
Ενδεικτική τιµή: €11
ΠΑΝΘΗΡ - Monemvasia Winery
Η νέα ροζέ ετικέτα της Οινοποιητικής Μονεµβασιάς, τo «Πάνθηρ», είναι ένας «φόρος τιµής», όπως λέει και η οικογένεια Τσιµπίδη, µια και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύµβολα του θεού Διονύσου είναι ο πάνθηρας – πιστός συνοδοιπόρος στα ταξίδια και στις γιορτές του. Μαυρούδι, Αγιωργίτικο και Ληµνιώνα στο blend και αρώµατα ροζ γκρέιπφρουτ, πετροκέρασου και φραµπουάζ. Τέλειο ταίρι µε sushi ή µια φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Ενδεικτική τιµή: €13
PROLOGUE - Οινοποιείο Ζαφειράκη
Ληµνιώνα και Ασύρτικο στήνουν έναν «πρόλογο» για αυτό που θα ακολουθήσει. Ροζέ φυσαλίδες, οι αγαπηµένες µας, µπλέκονται µε αρώµατα λεµονιού, κόκκινων φρούτων και λουλουδιών. Στόµα µε ζωντανή οξύτητα που συνοδεύεται από το ελαφρύ «χάιδεµα» των ζωηρών φυσαλίδων, και µια απαλή επίγευση του ονείρου. Υπέροχο και µόνο του, βγάζει τον καλύτερο εαυτό του µε γλυκόξινα ή εξωτικά πιάτα.
Ενδεικτική τιµή: €16
ΜΑΥΡΟΣ ΚΩΝΟΣ - Στροφιλιά
Κρασί µε τεράστιο οινολογικό ενδιαφέρον (η οινοποίησή του έγινε σύµφωνα µε εφαρµοσµένη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών), που κυκλοφόρησε εδώ και λίγους µήνες και αγκαλιάστηκε θερµά από τους οινόφιλους. Αγιωργίτικο και ΠΟΠ Νεµέα, που χαρίζει υψηλής έντασης αρώµατα κόκκινων φρούτων, δαµάσκηνων και βατόµουρων, καθώς επίσης νότες βανίλιας, σοκολάτας και γαρίφαλου λόγω της παραµονής του σε βαρέλι. Ιδανικό ταίρι για κρεατικά.
Ενδεικτική τιµή: €16
TERRE DE ZEUS XINOMAVRO - Navitas Winery
Όπως λέει και η οινοποιός του, Μαρία Δηµητριάδη, µε δυο λέξεις, αυτό το Ξινόµαυρο σηµαίνει «εκφραστικότητα και ευγένεια»! Εγώ θα προσθέσω και τη «ζεστασιά», καθώς τα αρώµατα άγριας φράουλας, δαµάσκηνων, τοµάτας, ελιάς και µπαχαρικών σου ζεσταίνουν την καρδιά. Πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του και έχει µπει ήδη στη λίστα των αγαπηµένων. Δοκιµάστε το µε κοκκινιστό µοσχαράκι, ή και µε έναν ωραίο µουσακά!
Ενδειτική τιµή: €17
CAMPAGNIA KARILIA ROSE - Οινοποιείο Καρίµαλη
Τα «Pet Nat» –φυσικά κρασιά– δεν είναι τάση, είναι τρόπος ζωής! Και εδώ µιλάµε για Pet Nat ικαριώτικο και µάλιστα από Φωκιανό! Μια νεαρή καλή οινοποιός, η Ηλιάνα Καρίµαλη, µια funky γουστόζικη ετικέτα και φίνα αρώµατα που θυµίζουν φράουλα, κεράσι, ρόδι και τριαντάφυλλο. Στέκεται τέλεια δίπλα σε ένα πλατό τυριών.
Ενδεικτική τιµή: €23
ΛΑΟΥΔΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤSELEPOS - Κάναβα Χρυσού
Κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου κρασιού στον 22ο Διεθνή Διαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης και µαζί µια θέση στην καρδιά µας. Τρύγος υπερώριµων σταφυλιών, 100% της ποικιλίας Ασύρτικο και ζύµωση σε αµφορείς! Ύστερα παραµονή για 4 µήνες στους αµφορείς και 10 µήνες ξεκούραση στη φιάλη… et voilà! Αρώµατα από ώριµα εσπεριδοειδή, γλυκές νότες ανθέων, κερήθρας και τσακµακόπετρας στη µύτη, ενώ στο στόµα το ιωδιούχο τελείωµα του συναρπάζει. Συνδύασέ το µε λιπαρά ψάρια ή κρεατικά µε λευκές σάλτσες!
Ενδεικτική τιµή: €44
TERRASEA - Μικρά Θήρα
Μοναδικό κρασί από ένα µοναδικό terroir! Το πρώτο ΠΟΠ κρασί από 100% Ασύρτικο που καλλιεργείται στο παρθένο έδαφος της Θηρασιάς. Αρώµατα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, βοτανικότητας και ορυκτότητας σε µύτη και στόµα και φυσικά αίσθηση αρµύρας. Ξεχώρισε και φέτος ανάµεσα στα κρασιά του κόσµου µε ασηµένιο µετάλλιο «Decanter», ενώ βρέθηκε στη λίστα των «50 Greek Great Wines 2022». Τέλειο ζευγάρι µε ψάρια και θαλασσινά.
Ενδεικτική τιµή: €60
3 ΑµΠΕΛΙΑ - Οίνος Π
Ο Πάρης Σιγάλας επέστρεψε στην οινική σκηνή και µάλιστα το κρασί του έγινε περιζήτητο πριν καν κυκλοφορήσει! Τα σταφύλια –ηλικίας 60 ετών– προέρχονται από 3 διαφορετικά αµπελοτόπια, στα Φηρά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι, ζυµώνουν σε πήλινους αµφορείς και παραµένουν εκεί για περίπου 16 µήνες. Αρώµατα τσακµακόπετρας, καπνού, λεµονιού, κίτρου και βοτάνων, τέλειο σε τετ α τετ µε ένα ριζότο µανιταριών, ψαρικά στη σχάρα ή ένα νόστιµο κατσικάκι φρικασέ.
Ενδεικτική τιµή: €70
MONOLOGOS - Κτήµα Δύο Ύψη
Τα Malbec στη χώρα µας είναι µετρηµένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έτσι, λοιπόν, το µονοποικιλιακό Malbec από το Κτήµα Δύο Ύψη, διηγείται τον δικό του µονόλογο στον ελληνικό αµπελώνα που το υποδέχθηκε µε τόση θέρµη. «Στα λόγια» είναι πληθωρικό, όπως και στα αρώµατα, µε νότες µαύρων φρούτων, δαµάσκηνου και βιολέτας να γεµίζουν µύτη και στόµα. Διαδοχικά ανακαλύπτουµε στοιχεία κέδρου, βανίλιας και σοκολάτας από την παραµονή του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 µήνες. Απόλαυσε τις ώριµες τανίνες του µε µοσχαρίσιες κοπές και σκληρά τυριά.
Ενδεικτική τιµή: €80
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.