- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Beaujolais Nouveau 2022: Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οι Γάλλοι ανοίγουν τα πρώτα κρασιά της χρονιάς
«Le Beaujolais nouveau est arrivé»! Με ένα στόμα μια φωνή οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί αναφωνούν αυτή την φράση τα ξημερώματα της τρίτης Πέμπτης του Νοέμβρη. Φέτος λοιπόν τα Beaujolais θα κυκλοφορήσουν στις 17 Νοεμβρίου και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για την υποδοχή του πρώτου κρασιού της χρονιάς. Η ανυπομονησία βρίσκεται στα ύψη, καθώς στη Γαλλία δεν είναι μια απλή ημέρα. Ο ερχομός των Beaujolais είναι «ιερός» και γιορτάζεται με δόξες και τιμές!
Το πρώτο των πρώτων, λοιπόν, ερυθρό κρασί της χρονιάς, το περίφημο «Beaujolais», προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας, κοντά στην πόλη της Λυών. Τα κρασιά αυτά αποτελούν μάλιστα ΑΟC (Appelation d’Origine contrôlée) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village». Η περιοχή χαρακτηρίζεται από γρανιτένια εδάφη και λόφους στα οποία καλλιεργούνται τα αμπέλια της ποικιλίας Gamay, η οποία είναι και η «υπεύθυνη» της ύπαρξης αυτών των λατρεμένων ερυθρών ετικετών.
Τα Βeaujolais έχουν κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Ίσως είναι η προσμονή για την κυκλοφορία τους, ίσως είναι ότι κουβαλούν τον βαρύ τίτλο του «πρώτου κρασιού της χρονιάς». Ίσως όμως και να είναι η διαφορετική τεχνοτροπία στον τρόπο οινοποίησής τους. Για την παραγωγή τους εφαρμόζεται η τεχνική «Carbonic Maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν συνθλίβονται και παραμένουν ως έχουν μαζί με τα τσαμπιά τους καθ’ όλη την διαδικασία. Ο χώρος της δεξαμενής γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα με σκοπό την εξάλειψη του υπάρχοντος οξυγόνου και οι φλούδες των σταφυλιών ραγίζουν σιγά σιγά απελευθερώνοντας τελικά τον χυμό τους. Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα ενδοκυτταρικά. Έτσι, λοιπόν, μόλις δύο μήνες μετά τον τρύγο τους καταφέρνουν να εμφιαλωθούν αλλά και να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης και ζήτησης κάπου στα μέσα του Νοέμβρη.
Στη Λυών λοιπόν εκείνο το βράδυ η πόλη δεν κοιμάται. Βαρέλια ρολάρουν στους δρόμους της με οδηγούς τους γάλλους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι πανηγυρίζουν την κυκλοφορία του δημιουργήματός τους. Ποτήρια τσουγκρίζουν, πυροτεχνήματα, άνθρωποι μέσα και έξω στα μαγαζιά και «Beaujolais est arrivé» είναι η φράση της βραδιάς! Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει και κάποιου είδους άτυπος ανταγωνισμός για το ποιος οινοποιός θα έχει πρώτος τα μπουκάλια του έτοιμα και σφραγισμένα προς πώληση στο εμπόριο. Πάντως, όπως και να έχει, τα Beaujolais διατίθενται στην παγκόσμια αγορά λίγες μέρες πριν την «μεγάλη» μέρα κυκλοφορίας τους. Κανείς ποτέ όμως δεν τα έχει δει σε ράφι πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, καθώς παραμένουν φυλαγμένα ως τότε για το κοινό. Η αλήθεια είναι πως οι θαυμαστές τους ξεκινούν τις προπαραγγελίες από πολύ νωρίς, ώστε εκείνη την ημέρα να είναι σίγουροι πως θα απολαύσουν την αγαπημένη τους ετικέτα.
Μετά την εμφιάλωσή τους είναι έτοιμα πια να δώσουν σε μύτη και στόμα τη φρουτώδη αίσθηση που περιμένουμε. Μια φιάλη Beaujolais μοσχοβολάει από τα φίνα αρώματα σμέουρων, κερασιών, φράουλας και βατόμουρου. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό που θυμίζει μπανάνα και τα στοιχεία γαρύφαλλου που επιμένουν, δίνουν στον φρέσκο χαρακτήρα του κρασιού την ιδιαίτερη νότα που χρειάζεται. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρο και κεράσι που χαρακτηρίζουν ως επί το πλείστον την ποικιλία Gamay και φυσικά τονίζουν «τα νιάτα» αυτών του κρασιών. Είναι δροσιστικά, ευκολόπιοτα, με όμορφα ενσωματωμένη οξύτητα και smoothy αίσθηση, χωρίς έντονες τανίνες.
Τέλος, θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως σε καμία περίπτωση δεν είναι κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης. Πίνονται πάντα φρέσκα και έχουν τα χαρίσματα της νιότης! Πολλοί λένε μάλιστα πως είναι ιδανικά να καταναλωθούν περίπου μέσα σ’ ένα εξάμηνο μετά την κυκλοφορία τους. Εντάξει, εννοείται πως δεν σας εμποδίζει τίποτα να τα απολαύσετε και λίγο αργότερα, είτε μόνα τους, σαν ένα ερυθρό special απεριτίφ που δεν θα πιστεύετε στη γεύση του, είτε συνοδεία φαγητού. Και ποια είναι αυτή; Ήπιες γευστικές επιλογές, φρουτοσαλάτες, κρεατικά ή ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, αλλά σίγουρα ένα πλατό τυριών είναι πάντα μια υπέροχη και καθημερινή λύση.
Καλά Beaujolais λοιπόν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.