Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που θα πιεις φέτος στα νησιά
Στην υγειά του καλοκαιριού!
Τα ντόπια οινοποιεία που αξίζει να επισκεφθείς στις διακοπές σου και τα κρασιά που θα πιεις εκεί
Στις διακοπές, όπου και να βρεθείς, αναζήτησε τα ντόπια οινοποιεία – είναι όλα τους πανέμορφα και επισκέψιμα. Μίλα με τους οινοποιούς, έχουν τόσα ωραία να σου πουν, και (κυρίως) πιες τα υπέροχα κρασιά τους.
Ικαρία, όπως δεν την έχεις γνωρίσει
Η Ικαρία του γλεντιού, της χαλάρωσης, του κρασιού! Οι Ικαριώτες έχουν βρει το μυστικό της ζωής, ξέρουν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή, και στα σίγουρα φτιάχνουν καλό κρασί. Γιατί το κρασί, θέλει αγάπη, υπομονή και μεράκι, και διαθέτουν και τα τρία!
Το νησί κάνει τη διαφορά χάρη στις ποικιλίες του με τα ασυνήθιστα ονόματα. Ίσως έχεις ξανακούσει για το ερυθρό Φωκιανό, το «πολύτιμο» της Ικαρίας. Το Κούντουρο, aka Mαντηλάρι, είναι η πιο αγαπημένη ποικιλία του Αιγαίου και όχι μόνο. Ίσως πρώτη φορά να ακούς για το λευκό αρωματικό Μπεγλέρι. Δες κι εσύ πώς η Ικαρία είναι ένα ανερχόμενο στολίδι στον κόσμο του κρασιού, δοκιμάζοντας δύο εκλεκτές δημιουργίες από το Οινοποιείο Καρίμαλη. Τον Φιλόσοφο, blend από Φωκιανό και Κούντουρο, ή το Καλαμπελέ, που θα πει «καλό αμπέλι», από Μπεγλέρι και Ασύρτικο. Και επειδή δεν λέμε ποτέ όχι σ’ ένα ροζέ, το Ιcarus, Φωκιανό του Oινοποιείου Afianes, είναι το καλοκαιρινό απεριτίφ που αναζητάς.
Εβίβα Ικαρία!
Σαντορίνη, η αγαπημένη των κρασιών
Είναι η νησιώτικη πρωτεύουσα του ελληνικού κρασιού, με τους αρχαιότερους αυτόριζους αμπελώνες της χώρας μας. Κάνοντας μια βόλτα ανάμεσα στα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια, συναντά κανείς μικρές πράσινες πινελιές που δίνουν «ανάσα» στην ξερική κυκλαδίτικη φύση. Είναι οι σαντορινιές αμπελιές, στις οποίες δίνεται το σχήμα της «κουλούρας». Μοιάζουν με πλεγμένες «αγκαλιές» που βαστούν στο εσωτερικό τους τον πολύτιμο καρπό, προφυλαγμένο από τον ήλιο και τους νησιώτικους ανέμους.
Το ξακουστό Ασύρτικο, σύμβολο της σαντορινιάς αμπέλου, με την υπέροχη οξύτητά του είναι ο «σταρ» των ελληνικών ποικιλιών που κάνουν διεθνή καριέρα. Ακολουθούν τα αρωματικά Αηδάνι και Αθήρι που αγαπούν τόσο να συμμετέχουν στα λευκά blend με Ασύρτικο. Μια Σαντορίνη Santo Wines, ή ένα Αηδάνι του Κτήματος Αργυρού και θα καταλάβετε γιατί τα λευκά του νησιού αποθεώνονται παγκοσμίως. Τα ερυθρά της θηραϊκής γης είναι κυρίως το Μαυροτράγανο και η Μανδηλαριά. Έντονες προσωπικότητες! Το Οινοποιείο Σιγάλα έχει να σου «διηγηθεί» μια όμορφη εκδοχή των δύο μέσα από ένα blend τους με όνομα Μμ-Σιγάλα. Αξίζει να πιεις ένα ποτήρι Νυχτέρι και να ρωτήσεις τους ντόπιους οινοποιούς πώς ξεκίνησαν οι παππούδες τους αυτό το ιστορικό κρασί. Θα ακούσεις ιστορίες με βραδινούς τρύγους και υπόσκαφες κάναβες στις οποίες οι παλιοί διατηρούσαν τα σταφύλια μετά τον τρυγητό. Τέλος είναι γλυκό το πιοτό της αμαρτίας, γι’ αυτό το Vinsanto του Οινοποιείου Χατζηδάκη από λιαστά σταφύλια σού δείχνει τη γλυκύτητα όπως ακριβώς την έπλασε η φύση!
Κρήτη, ο θησαυρός του Αιγαίου
«Από τα αμπέλι της ψυχής, σταφύλι Κοτσιφάλι, σιάζω κρασί και κάνω το, στους φίλους μου χαλάλι» λένε στην Κρήτη και το εννοούν! Το νησί είναι μια «κιβωτός» απέραντης φυσικής ομορφιάς, μεσογειακής κουλτούρας και γαστρονομίας. Έτσι και πας μία φορά στην Κρήτη, θα ξαναπάς! Αν μάλιστα δοκιμάσεις και τα κρασιά της, θα την ερωτευτείς μια για πάντα.
Βιδιανό, η μικρή ντίβα της Κρήτης, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας, καθώς και οι σπάνιες ποικιλίες Πλυτό, Θραψαθήρι και Δαφνί ανήκουν στη λευκή παλέτα των κρασιών του νησιού. Κάνε εισαγωγή στα κρητικά κρασιά με έναν Άσπρο Λαγό, Βιδιανό του Κτήματος Δουλουφάκη, ή μια Ανθοσμία του Οινοποιείου Αμπελουργείν από Μοσχάτο, Θραψαθήρι και Δαφνί. Φύγαμε για τα ερυθρά! Κοτσιφάλι, το Merlot της Κρήτης, Λιάτικο, το πολυδυναμικό, και Μαντηλάρι, το στιβαρό, είναι οι τρεις χάριτες του ερυθρού κρητικού αμπελώνα. Το Καρνάρι, Κοτσιφάλι του Κτήματος Λυραράκη, ή το γλυκόπιοτο Ιουλιάτικο από λιαστά σταφύλια Λιάτικου της Boutari Οινοποιητική, σερβιρισμένα σε δροσερή θερμοκρασία είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρωτικό δειλινό. Αν τύχει και βρεθείς σε κάποιο γλέντι στα Χανιά τότε ίσως ο οικοδεσπότης σου προσφέρει ένα ποτήρι Μαρουβά. Το παραδοσιακό αυτό κρασί παλαίωσης της ποικιλίας Ρωμέικο, θυμίζει κάτι από Sherry και, αν και παρεξηγημένο ίσως τα επόμενα χρόνια γίνει το καινούργιο ερυθρό κρητικό κι αγαπημένο. Να το θυμάσαι.
Λήμνος, η Αμπελόεσσα
Το καλαθάκι, τοπικό τυρί του νησιού, η ταλαντούχα «λήμνια άμπελος» του Αριστοτέλη, και το ευωδιαστό Μοσχάτο, συνθέτουν τη Λήμνο των αρωμάτων και των αυθεντικών γεύσεων. Από την άλλη οι αμμοθίνες που θυμίζουν εξωπραγματικό τοπίο, οι χρυσαφένιες παραλίες, και οι παραδοσιακοί οικισμοί της Λήμνου με τα κάστρα, αλλά και την υπέροχη ντόπια γαστρονομία, φτιάχνουν το ιδανικό travel plan γι’ αυτούς που θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.
Το Λημνιό ή αλλιώς Καλαμπάκι, όπως το λένε οι ντόπιοι, προέρχεται από εδώ και είναι η απόδειξη πως το ελληνικό κρασί έχει βαθιά τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Βέβαια ταξιδεύοντας στη «Λήμνο την Αμπελόεσσα», όπως την αποκαλούσε ο Όμηρος, βλέπεις πως το μεγαλύτερο ποσοστό φύτευσης αντιστοιχεί στο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, τη λευκή ποικιλία που ευδοκίμησε στα λημνιώτικα εδάφη. Λίγο Ασύρτικο και Φωκιανό, σε ελάχιστο ποσοστό, νοστιμίζουν την ποικιλιακή παλέτα της Λήμνου δημιουργώντας δροσιστικά blend με τις ντόπιες ποικιλίες. Μια βόλτα στους αμπελώνες της Λήμνου αξίζει τον κόπο, έτσι ώστε να δοκιμάσεις από τα χέρια των δημιουργών ένα ερυθρό Λήμνος-Bio του ονείρου από Λημνιό ή να κάνεις ένα σύντομο Ταξίδι στη Λήμνο με το ομώνυμο κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας του Οινοποιείου Limnos Organic Wines.
Κεφαλονιά, το οινικό στολίδι του Ιονίου
Είναι οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς που φτιάχνουν το κρασί τους τόσο επικοινωνιακό και πρόσχαρο. Όπου σταθείς πέφτεις πάνω σε γέλια, επτανήσιες μουσικές που σου ανοίγουν την καρδιά, νόστιμους μεζέδες και τοπικό καλό κρασί. Τι άλλο να ζητήσεις;
Πρώτη και κυρίαρχη ποικιλία είναι η υπέροχα αρωματική Ρομπόλα, το καμάρι του Αίνου, η οποία παρουσιάζει έναν ενδιαφέρον «gout de terroir» χαρακτήρα. Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Τσαούσι, Βοστυλίδι, Μοσχατέλα και Ζακυνθινό, ποικιλίες σπάνιες μα θαυματουργές, δείχνουν πόσα πολλά και σπουδαία μπορεί να δώσει η κεφαλονίτικη γη. Ένα wine tasting ή μια βόλτα στα αμπέλια των οινοπαραγωγών της Κεφαλονιάς, μοιάζει με παραμύθι. Γλυκύτατοι άνθρωποι με απίστευτα κρασιά που πρέπει να απολαύσεις, όπως το Θυμάρι Πέτρας, Ρομπόλα από το Οινοποιείο Πετρακόπουλου, η «Mademoiselle» Μαυροδάφνη μιας άλλης εποχής από το Κτήμα Χαριτάτου, ή το Ευφράνωρ, blend Βοστυλίδι και Μοσχατέλα, του Οινοποιείου Σκλάβου!
Σάμος, το μυθικό νησί
Κάπου στην άκρη του Αιγαίου, ανάμεσα σε πευκοδάση, ελαιώνες, και παραδοσιακούς οικισμούς, η Σάμος σε περιμένει (και) για να σε ξεναγήσει στους εύφορους καταπράσινους αμπελώνες της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γι’αυτό πριν ή μετά τη βουτιά σου, ένας περίπατος στους πρόποδες του όρους «Άμπελος» μοιάζει τόσο αναζωογονητικός.
Η Σάμος παράγει ίσως το κορυφαίο Μοσχάτο, ή αλλιώς Μοσχούδι, στη Μεσόγειο! Προτείνω για αρχή μια βόλτα στους ημιορεινούς αμπελώνες του Οινοποιείου Nopera και ένα απολαυστικό ποτήρι Roya ή Roya Oak για να διαπιστώσεις τη δυναμική του Μοσχάτου με ή χωρίς βαρέλι. Ύστερα ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου θα σε ξεναγήσει στα οινικά μονοπάτια του νησιού μέσα από ιστορικά εκθέματα και μύθους που φιλοξενεί στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι. Μετά από αυτό, ένα γλυκόπιοτο απεριτίφ Samos Vin Doux θα σε γλυκάνει.
Όπου και να πάτε, ό,τι και να κάνετε, σημασία έχει η στιγμή. Αν αυτή συνοδεύεται από καλή παρέα και καλό κρασί τότε θα είναι αξέχαστη. Στην υγειά του καλοκαιριού!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.